Sosyal Yardımlar

Engelli Maaşı Neden Kesilir? Engelli Maaşı Kesildi Ne Yapmalıyım?

Engelli Maaşı Neden Kesilir? Engelli Maaşı Kesilenler Ne Yapmalı? Engelli Maaşım Nede Kesildi? Engelli Maaşı Kesilme Nedenleri? Engelli Maaşım Kesildi Ne Yapmalıyım? Engelli Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir? detayları yazımızda.

Engelli Maaşı Neden Kesilir? Neden Yatmadı? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından en az %40 engel oranı mevcut olan, engeli dolayısıyla sigortalı ve düzenli bir işte çalışamayan,  muhtaçlık sınırının altında yaşayan engelli bireylere bağlanan engelli yani özürlü maaşı; belirli durumlarda kesilebiliyor.

Engelli kişinin sigortalı bir işe girmesi, muhtaçlığının ortadan kalkması, vefat etmesi, ikametgah değişikliğinde bulunması; engelli aylığının kesilmesinin en önemli nedenleri arasında bulunuyor.

Engelli maaşı alan kişinin ev, arsa, araba gibi değerli menkul ya da gayrimenkul satın alması durumunda da bu kişiye bağlanan maaş; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kesiliyor.

Bu yazımızda engelli maaşı alan engelli vatandaşlarımız tarafından sıklıkla merak edilen ‘Engelli, özürlü maaşı neden kesilir?’ sorusunu yanıtlamaya, konuyla ilgili olarak merak edilenleri aydınlatmaya çalışacağız.

Engelli Maaşı Kimlere Verilir?

Engelli maaşı, en az %40 engel oranına sahip olan, engelli maaşı başvuru şartlarını taşıyan TC vatandaşlarına bağlanıyor.

Engelli maaşına 18 yaşını doldurmuş olan vatandaşlar, başvurabiliyor.

18 yaş altındaki engelli vatandaşlarımızın velileri ya da vasileri yani onlara bakmakla yükümlü olan yakınları ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na engelli bakım aylığı almak adına başvurabiliyorlar.

Engelli maaşı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • TC vatandaşı olmak
  • 65 yaşından küçük olmak
  • SGK, Bağkur ya da Emekli Sandığı sigorta kollarından birine tabi olmamak
  • Sigortalı bir işte çalışmıyor olmak
  • Düzenli gelir sahibi olmamak
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmak
  • Üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul bulunmaması
  • Hane bireyleri üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul bulunmaması
  • 2024 engelli belgesi almak
  • Kendisine nafaka bağlanmamış olması
  • Kendisine nafaka bağlanma ihtimalinin bulunmaması
  • Sosyal yardım yapan diğer kurumlardan aylık ya da maaş almıyor olmak

Engelli maaşına başvurmayı düşünen vatandaşların tam teşekküllü bir hastaneden sağlık kurulu raporu yani 2024 engelli belgesi almaları gerekiyor.

Yukarıda bahsi geçen başvuru şartlarını taşıyor olmalarına rağmen kendileri üzerine ya da hane bireyleri üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul bulunanlar; özürlü maaşı alamıyorlar.

Engelli maaşına sigortalı bir işte çalışmayan vatandaşlar, başvurabiliyorlar.

Aynı zamanda başvuru sahibinin muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olması da gerekiyor. Yani hane halkı kişi başı aylık net kazancı, güncel net asgari ücretin 1/3’ünü aşmayan engelli vatandaşlar; engelli maaşı alabiliyorlar.

Engelli Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

En az %40 engel oranına sahip olanlar; engelli maaşı yani özürlü aylığı alabilmek adına ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidebiliyorlar.

Akli dengesi yerinde olmayan kişilerin başvuruları, kendilerine mahkeme tarafından atanmış olan vasileri tarafından yapılabiliyor.

Dışarı çıkabilecek durumda olmayanlar ise ALO183 ya da ALO144 Sosyal destek hatlarından birini arayabiliyor ve evlerine personel gönderilmesini talep edebiliyorlar.

Bu doğrultuda engelli bireyler; evlerine gelen personellerin kendilerine verdiği engelli maaşı başvuru formunu doldurmak suretiyle engelli maaşına başvurabiliyorlar.

2024 Engelli Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?

Engelli maaşına başvuran kişilerin başvuruları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından değerlendiriliyor.

Sonuçlar ise e-devlet platformunda açıklanıyor. Aynı zamanda olumlu ya da olumsuz başvuru sonuçları, başvuru sahiplerine SMS ile bildiriliyor.

Başvuru sahipleri, https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linki üzerinden başvurularının sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayarak da başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

Engelli maaşı almaya hak kazanan kişiler; kendilerine en yakın PTT şubesine giderek, her ay aylıklarını çekebiliyorlar.

Ancak engelli bireylere bağlanan engelli maaşı; belirli durumlarda kesilebiliyor.

Engelli maaşının yanı sıra engelli kişinin bakımını üstlenen yakınlarına bağlanan engelli bakım aylığı da bazı hallerde kesilebiliyor.

Engelli Maaşım Neden Kesildi?

Engelli maaşım neden kesildi sorusu maaşını kesintiye uğrayan yada yatmayan bir çok kişi tarafından merak edilmektedir.

Engelli maaşı kesilme nedenleri ise;

  • Engelli bireyin adres değişikliğini bildirmemesi
  • Engelli bireyin vefat etmesi
  • Engelli bireyin 18 yaşını doldurması
  • Engelli bireyin feragat Hakkını kullanması
  • Muhtaçlık durumunun ortadan kalkması
  • Engel oranının %40 altına düşmesi
  • Engelli bireyin SGK kaydının olması
  • Engelli bireyin işe girmesi
  • Vatandaşlıktan çıkarılması
  • Engelli bireyin maaşını 1 yıl boyunca çekmemesi

Yukarıda nedenlerden dolayı engelli aylığı ve engelli maaşı alan kişilere yapılan ödeme kesilir. Engelli bireyin adres değişikliğinin bildirmemesi halinde maaşı kesilmez ancak dondurulur.

Engelli Maaşı Neden Kesilir? 2024

Engelli maaşının kesilmesine neden olan en önemli faktörleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Engelli bireyin muhtaçlığının sona ermesi:

Engelli maaşı, yalnızca muhtaçlık sınırının altında yaşayan engelli bireyler için bağlanıyor.

Kişinin muhtaçlığının sona ermesi örneğin; dolgun maaşlı bir işe girmesi halinde kişiye bağlanan maaş kesiliyor.

Engelli bireyin yanı sıra hane bireylerinden birinin işe girmesi durumunda da özürlü aylığı kesiliyor.

Ancak özürlü aylığının kesilebilmesi için hane kişi başı aylık kazancın, muhtaçlık sınırının üstüne çıkması gerekiyor.

Yani hane kişi başı kazancı, muhtaçlık sınırının altında kaldığı müddetçe engelli bireyler maaş almaya devam edebiliyorlar.

  • Engelli bireyin engel oranının %40 altına düşmesi:

Sağlık kurulu tarafından engelli bireylere verilen süreli engelli raporlarının genellikle 2 yıllık geçerlilik süreleri bulunuyor.

Bu süre dolduğunda engelli bireylerin tekrar 2024 engelli belgesi almaları gerekiyor.

Engelli bireyin engel oranının %40 altına düştüğünün sağlık kurulu tarafından tespit edilmesi halinde de engelli maaşı kesiliyor.

Kişinin engel oranının tekrar %40 ve üzerine çıkması halinde aldığı özürlü maaşı kesilen vatandaşlar, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına aylık alabilmek adına tekrar başvurabiliyorlar.

  • Engelli bireyin vefat etmesi:

Hak sahibi kişinin vefat etmesi halinde engelli maaşı, süresiz olarak kesiliyor.

Engelli kişinin vefat etmesine rağmen onun aylığını almaya devam eden hane bireyleri, yasal anlamda suç işlemiş oluyorlar.

Bu kişilerin aldıkları engelli maaşlarını mutlaka güncel faizleriyle vakfa geri ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayanlar ise mahkemeye veriliyorlar.

  • Engelli bireyin TC vatandaşlığından çıkması:

Engelli bireyin Türk vatandaşlığından çıkması ya da çıkarılması halinde de aldığı aylık, kesiliyor.

Yalnızca TC vatandaşı olan, 18 yaş üstü kişiler; engelli maaşı alabiliyorlar.

  • Engelli bireyin hakkından feragat etmesi:

Engelli maaşı alan kişinin kendi isteği ile engelli maaşı almaktan vazgeçmesi durumunda da kişiye bağlanan özürlü maaşı, kesiliyor.

Engelli vatandaşlar, artık maaş almak istemediklerine dair maaş aldıkları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına bir dilekçe yazarak, haklarından feragat edebiliyorlar. 

  • Engelli bireyin sigortalı bir işe girmesi:

Engelli maaşı alan kişinin sigortalı bir işe girmesi, muhtaçlığının sona ermesi anlamına geldiğinden bu kişinin aldığı özürlü aylığı kesiliyor.

  • Engelli bireyin vakfa haber vermeksizin ikametgah değişikliğinde bulunması:

Şehir içi yapılan ikametgah değişikliklerinde engelli bireyler, maaşlarını PTT veznelerinden ya da PTT ATM’lerinden çekmeye devam edebiliyorlar.

Ancak sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından bir yıl içerisinde engelli bireyin evine sosyo-ekonomik durumuyla ilgili rapor hazırlamaları için bir komisyon gönderilebiliyor.

Kişinin bu komisyon ikametgah adresine gitmeden önce adres değişikliğine dair vakfa mutlaka bilgi vermesi gerekiyor.

Şehirler arası ikametgah değişikliklerinde ise engelli maaşı, kesiliyor.

Kişilerin maaşlarının kesilmemesi için maaş aldıkları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına adres değişikliğinden en az birkaç ay öncesinde bilgi vermeleri gerekiyor.

Kişiler, bilgi vermemeleri halinde yeni ikametgah adreslerindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına engelli maaşı alabilmek adına tekrar başvurabiliyorlar.

  • Engelli maaşının 1 yıl aralıksız olarak çekilmemesi:

 Engelli maaşının 1 yıl aralıksız olarak PTT şubelerinden çekilmemesi, bağlanan engelli maaşının kesilmesi ile sonuçlanıyor.

Bu durumda kişi, tekrar engelli maaşına başvurabiliyor. 

PTT Engelli Maaşım Neden Yatmadı?

PTT engelli maaşım neden yatmadı sorusuna cevap vermek gerekirse PTT şubelerinde engelli maaşını sorguladığınızda engelli maaşınız yatmadıysa muhtaçlık durumunun ortadan kalkması yada adres değişikliğinde dolayı maaşınız kesintiye uğraşım olabilir.

PTT Engelli maaşı yatmadıysa yada kesildiyse mutlaka ikametgah adresinize yakın olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek öğrenebilirsiniz.

Engelli Maaşı Kesilenler Ne Yapmalı 2024

Engelli maaşı kesilenler ne yapmalı sorusuna cevap vermek gerekirse Engelli maaşınız kesilerse mutlaka ilk olarak engelli maaşınızın kesilme nedeni sorgulamanız ve öğrenmeniz gereklidir. Evlilik, adres değişikliği yada muhtaçlık durumunun ortadan kalkmasından dolayı maaşınız kesintiye uğrayabilir.

Engelli maaşınız kesildiyse ilk olarak yapmanız gereken önemli husus engelli maaşınızın neden kesildiğini öğrenmek için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gidebilir yada ALO 183 ya da ALO 144 numaralarını arayarak kesilme neden öğrenmelisiniz.

Engelli Bakım Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?

18 yaş altındaki engelli bireylerin bakımlarıyla ilgilenen velilerinin ya da vasilerinin aldığı engelli bakım aylığı da yukarıda sizlerle paylaştığımız nedenlerden ötürü kesiliyor.

Yukarıdaki maddelerin yanı sıra bazı nedenlerden ötürü de engelli yakınlarına bağlanan maaş, kesilebiliyor.

Engelli bakım aylığının kesilme nedenlerini aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Engelli bireyin 18 yaşını doldurması:

Engelli bireyin 18 yaşını doldurması halinde yakınlarına bağlanan engelli bakım aylığı kesiliyor.

18 yaşını dolduran birey, engelli maaşı alabilmek adına sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına bizzat başvurabiliyor.

Akli dengesi yerinde olmayanların başvurularının ise vasileri tarafından yapılması gerekiyor.

  • Engelli bireyin bakımının ihmal edildiğinin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından tespit edilmesi:

Engelli bakım aylığı; engelli yakınlarına engelli bireyin bakımıyla ilgilenmeleri ve onun temel ihtiyaçlarını karşılamaları adına bağlanıyor.

Engelli bireyin bakımının yakınları tarafından ihmal edildiğinin vakıf tarafından fark edilmesi üzerine engelli yakınlarına bağlanan aylık kesiliyor.

Bu durumda engelli bireye farklı bir vasi atanabiliyor. 

Engelli Maaşı Kesildikten Sonra Tekrar Alınır mı?

Engelli bireyin vefat etmesi halinde kendisine bağlanan aylık, süresiz olarak kesiliyor.

18 yaşını doldurması durumunda ise yakınlarının aldığı engelli bakım aylığı kesiliyor.

Diğer durumlarda ise kişiler, tekrar engelli maaşına başvurabiliyorlar. Yani kesintiler, süreli olarak yapılıyor.

Örneğin; sigortalı bir işe girdiği için aldığı aylık kesilen kişi, tekrar işsiz kaldığında engelli maaşına başvurup, başvurusunun onaylanması üzerine tekrar özürlü aylığı alabiliyor.

Ya da şehirler arası ikametgah değişikliğinde bulunan kişi, yeni ikametgah adresindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına özürlü aylığı almak için başvurabiliyor.

Engel oranı %40 altına düştüğü için aldığı aylık kesilenler de engel oranları tekrar %40 üstüne çıktığında engelli aylığı alabiliyorlar.

Kısacası ölüm dışında engelli maaşının kesilmesine yol açan diğer faktörlerin ortadan kalkması halinde kişiler, tekrar engelli maaşına başvurabiliyorlar.

Engelli Maaşı Adres Değişikliğinde Kesilir mi?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi şehir içi yapılan adres değişikliğinde kişiye bağlanan engelli maaşı, bir süre için kesilmiyor.

Kişinin evine inceleme komisyonu geldiğinde ve kişiyi evinde bulamadığında aldığı aylık kesiliyor. Bu yüzden de kişinin şehir içi adres değişikliğine dair mutlaka vakfa haber vermesi gerekiyor.

Şehirler arası ikametgah değişikliklerinde ise kişinin en az birkaç ay önce vakfa haber vermesi gerekiyor.

Aksi halde kişinin engelli maaşı alabilmesi için yeni adresindeki vakfa tekrar başvurması gerekiyor.

Evde Sigortalı Çalışan Olursa Engelli Maaşı Kesilir mi?

Engelli bireyin hanesinde sigortalı çalışan bulunması, kişinin aldığı engelli maaşının kesilmesine neden olmuyor.

Ancak ailenin mutlaka muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olması gerekiyor.

Aile bireylerinden birinin dolgun maaşla işe girmesi ve bu yüzden hane halkı kişi başı aylık net kazancın güncel asgari ücretin 1/3’ünü aşması durumunda kişiye bağlanan aylık, kesiliyor.

Evlenince Engelli Maaşı Kesilir mi?

Evlilik halinde kişiye bağlanan engelli maaşı, kesilmiyor. Kadın ya da erkek fark etmeksizin kişiler, evlendiklerinde de engelli maaşı alabiliyorlar.

Eşlerinin maaşının yüksek olması ve ailenin muhtaçlık sınırının altında olmaması bile kişinin aldığı engelli maaşının kesilmesine neden olmuyor.

Engelli Kişinin Üzerine Ev ya da Araba Alınması Halinde Engelli Maaşı Kesilir mi?

Engelli maaşı, muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlara bağlanıyor. Kişinin muhtaç olup olmadığının tespit edilmesi adına başvurduğu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfında gelir testine girmesi gerekiyor.

Gelir testi bilgileri ise periyodik olarak vakıf tarafından güncelleniyor.

Kişinin üzerine ev ya da araba alınması halinde kişi, muhtaçlık sınırın altında yaşıyor olmaktan çıktığından kişiye bağlanan engelli aylığı da kesiliyor. Bu durum, kişinin üzerine kaydı yapılan araba ya da ev fiyatının hanenin gelirlerine eklenmesinden kaynaklanıyor.

Engelli aylığının kesilip kesilmeyeceği üzerinde satın alınan arabanın fiyatı da belirleyici oluyor.

Engelli Maaşı Kesildi Ne Yapmalıyım?

Engelli aylığınız bir süredir PTT hesabınıza yatmıyorsa engelli aylığınızın neden kesildiğine dair bilgi alabilmek adına aylık aldığınız sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayabilir ya da vakfa giderek, yetkililerden bilgi alabilirsiniz.

Engelli maaşı kesilenler ne yapmalı sorusuna cevap vermek gerekirse Alternatif olarak ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini de arayabilirsiniz.

Engelli aylığınız haksız yere kesildiyse yaptığınız bildirim üzerine aylığınızı almaya devam edebilirsiniz.

Muhtaçlığının sona ermesi, sigortalı bir işe girme vb. nedenlerden ötürü aldığınız aylık kesildiyse başvuru şartlarını tekrar taşıdığınızda engelli aylığına yeniden başvurabilirsiniz. 

Engelli Maaşım Kesildi Nereye Şikayet Edebilirim?

Engelli maaşı haksız yere kesildiğini düşünen kişiler ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Merkezini arayarak şikayet talebi oluşturabilir.

Bu yazımızda engelli maaşı neden kesilir? sorusunu yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de engelli maaşı alıyorsanız ya da engelli maaşına başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu