Sosyal Yardımlar

Hane Yardımı Teslim Edilebilir Ne Demek?

Hane Yardımı Teslim Edilebilir Ne Demek? Ülkemizdeki ihtiyaç sahibi ve yoksul vatandaşlar; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, belediyelere ya da TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne sosyal yardımlar almak adına başvurabiliyorlar.

Yoksul ve dar gelirli kişiler; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ya da belediye yardım başvuruları kabul edildiği takdirde gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı, giysi yardımı vb. hane yardımlarından faydalanabiliyorlar.

En genel tanımıyla hane yardımı; aile bireylerinin tamamına yönelik olarak yapılan gıda yardımı, giysi yardımı, erzak yardımı, yakacak yardımı vb. sosyal yardımları ifade ediyor.

Hane yardım başvurusu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, belediyeler ya da diğer kurumlar tarafından onaylanan ve yardım almaya hak kazananlar; e-devlet platformu üzerinden başvuru sonuçlarını takip edebiliyorlar.

Birçok kişi; e-devlet başvuru sorgulama sayfasına girdiğinde ‘hane yardımı teslim edilebilir’ ifadesi ile karşılaşıyor.

Bu yazımızda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı veya belediye hane yardımına başvuran ve e-devlet başvuru sorgulama sayfasında ‘hane yardımı teslim edilebilir’ ifadesi ile karşılaşan ihtiyaç sahibi vatandaşlar için bu ifadenin ne demek olduğundan bahsetmeye çalışacağız.

Hane Yardımı Nedir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, belediyeler, kaymakamlıklar, valilikler, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü başta olmak üzere ülkemizdeki sosyal yardımlar yapan kurumlar ve özel kuruluşlar tarafından ihtiyaç sahibi aileler için yapılan sosyal yardımlara hane yardımı deniliyor.

Gıda ve erzak yardımı, kömür ve odun yardımı, giysi yardımı, mobilya ve eşya yardımı, kira yardımı, para yardımı, elektrik tüketim desteği vb. yardımlar; aile bireylerinin tümünü ilgilendirdiğinden bu tür yardımlar, hane yardımları olarak kabul ediliyorlar.

Yani yalnızca sosyal yardımlara başvuran başvuru sahibine değil de başvuru sahibinin tüm ailesine yönelik olarak yapılan yardımlar ‘hane yardımı’ olarak isimlendiriliyor.

Hane Yardımı Nedir? Kimlere Verilir? Nasıl Alınır?

Hane Yardımı Nereden Alınır?

İhtiyaç sahibi ve dar gelirli vatandaşların hane yardımı yani sosyal yardım alabilmek adına başvurabilecekleri en önemli kurumları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Belediyeler
  • Kaymakamlıklar
  • Valilikler
  • TC Vakıflar Genel Müdürlüğü
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • Kızılay
  • Dernekler ve vakıflar

Belediyelerden hane yardımı almak isteyen vatandaşların ikametgahlarının bulunduğu yerdeki belediyeye giderek, burada sosyal yardım başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Belediyelerin bazı yardımlarına ise e-devlet üzerinden kolaylıkla başvurulabiliyor.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü hane yardımlarına başvurmayı düşünen kişilerin ise bizzat Bölge Müdürlüklerine gitmeleri ya da yardım başvurusu ile gerekli olan tüm belgeleri posta yoluyla bölge müdürlüklerine göndermeleri gerekiyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; hane yardımlarını sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yürütüyor.

İhtiyaç sahipleri, ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, burada hane kayıt talep formu doldurabiliyor ve ihtiyaç duydukları hane yardımlarına başvurabiliyorlar.

Hane Yardımı Başvuru Formu

Hane yardımı almak adına kurumlara başvuran tüm ihtiyaç sahiplerinin mutlaka doldurmaları gereken başvuru formunda başvuru sahiplerine adres, TC kimlik no vb. kişisel bilgilerinin yanı sıra mesleklerine, aylık kazançlarına, aylık giderlerine yönelik sorular da soruluyor.

Muhtaç kişilerin başvurdukları kurumlar, hane başvuru formunu değerlendirip, yardım edecekleri ihtiyaç sahiplerini belirliyorlar.

Bu yüzden de hane yardımı almak isteyen tüm ihtiyaç sahiplerinin formu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmaları gerekiyor.

Başvuru formunda gerçek olmayan yani yanıltıcı bilgiler paylaşan ve kurumlardan hane yardımı alan kişiler; sonradan yanlış beyanda bulunduklarının başvurdukları kurum tarafından fark edilmesi üzerine cezai yaptırıma maruz kalıyorlar.

Bu kişilerin aldıkları yardımları güncel faizleriyle geri ödemeleri gerekiyor.

Bu kişiler, ödeme yapmamaları halinde ise hane yardımı aldıkları kurum tarafından mahkemeye veriliyorlar.

Bu durumda borçlar, haciz yoluyla tahsil ediliyor.

E-Devlet Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vatandaşlar, e-devlet üzerinden belediyelerin hane yardımlarına başvurabiliyorlar.

Belediyelerin hane yardımlarına başvurmak için hemen https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklamalısınız.

Başvuru formunda başvurmak istediğiniz belediyeyi seçmeli, sonrasında ise ‘sosyal yardım türleri’ arasından başvurmak istediğiniz yardımları işaretlemelisiniz.

Aynı sayfa üzerinden başvuru sonuçlarınızı da takip edebilirsiniz.

E-Devlet Hane Yardımı Başvuru Sorgulama

E-devlet üzerinden hane yardım başvuru sonuçlarınızı da görüntüleyebiliyorsunuz.

Belediye hane yardım başvuru sonuçlarınızı yukarıda sizlerle paylaştığımız link üzerinden öğrenebilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardım başvuru sonuçlarını görüntülemek adına https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü yardım başvuru sonucunuzu da https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linki üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

Hane Yardımı Teslim Edilebilir Ne Demek?

Sosyal yardımlaşma teslim edilebilir ne demek sorusuna cevap vermek gerekirse; Hane yardımı teslim edilebilir, ifadesi; kişinin başvurusunun başvurduğu belediye, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ya da diğer kurumlar tarafından kabul edildiği, yardımın kısa bir süre içerisinde başvuran kişiye teslim edileceği anlamına geliyor.

Örneğin; SED ya da şartlı eğitim yardımına başvuran bir annenin başvurusunun onaylandığına, yakın bir zamanda yardım parasının annenin PTT hesabına yatırılacağına işaret ediyor.

Anneler; SED ya da şartlı eğitim yardım paralarının hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını yine e-devlet platformu üzerinden takip edebiliyorlar.

Bu noktada annelerin https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar, bu link üzerinden PTT hesaplarına yatırılan tüm yardım paralarını görüntüleyebiliyorlar.

Hane Yardımı Teslim Edildi Tamamlandı Ne Demek?

Belediyelerin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ya da diğer kurumların yardımlarına başvuran kişiler, e-devlet sorgulama sayfasını tıkladıklarında ‘hane yardımı teslim edildi’ ifadesi ile de karşılaşabiliyorlar.

Bu ifade; sosyal yardım parasının kişinin hesabına yatırıldığını gösteriyor.

Ya da ilgili sosyal yardımın başvuru sahibinin ev adresine teslim edildiğini ifade ediyor.

Örneğin; gıda ve erzak yardım başvurusu kabul edilen ve ev adresinden gıda ve erzak içeren yardım kolilerini teslim alan bir kişi; e-devlet sorgulama sayfasına girdiğinde ‘hane yardımı teslim edildi’ ifadesi ile karşılaşıyor.

Hane Yardımı Ne Zaman Sonuçlanır?

Yoksul ve dar gelirli vatandaşların başvurdukları hane yardım başvuru sonuçları, genellikle bir ay içerisinde açıklanıyor.

Lakin yoğunluk durumlarında bu süre, daha da uzun olabiliyor.

Hane yardım başvurularının ne zaman sonuçlanacağı, ihtiyaç sahiplerinin başvurduğu sosyal yardım türüne göre de değişiklik gösterebiliyor.

Bazı yardımlar, bir aya kalmadan bile sonuçlanabiliyor.

Belediyelere yapılan hane yardım başvuruları, belediye çalışanları tarafından oluşturulan belediye değerlendirme kurulu tarafından inceleniyor.

Söz konusu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yapılan başvurular olduğunda ise kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı mütevelli heyeti tarafından başvurular, değerlendiriliyor.

Bu noktada kurumlar; başvuru sahipleri tarafından teslim edilen belgeleri ve başvuru sahiplerinin doldurdukları başvuru formunu inceliyorlar.

Sosyal yardımlara yani hane yardımlarına ihtiyacı olduğunu tespit ettikleri kişileri kararlaştırıp, yardım edecekleri hanelere dair bir liste hazırlıyorlar.

Vakıf mütevelli heyeti ya da belediye değerlendirme kurulu; gerekli gördüğü hallerde başvuru sahiplerinin evlerine hanenin sosyo-ekonomik durumuna dair bir inceleme yapması için ‘inceleme komisyonu’ gönderiyor.

Daha sonra inceleme komisyonu tarafından hazırlanan raporu inceleyip, hane yardımı alacak olan hanelere dair son listeyi kararlaştırıyorlar.

Ardından hak sahibi kişilere hane yardımı yapmaya başlıyorlar.

Hane Yardımı Kaç Ayda Bir Verilir?

Hane yardımlarının aileler için ne sıklıkla yapılacağı da başvurulan yardım türüne, başvurulan kurumun bütçesine, ailenin muhtaçlık durumuna göre değişiklik gösterebiliyor.

Ülkemizdeki bazı belediyeler; düzenli bir şekilde muhtaç aileler için gıda ve erzak yardımında bulunurken, bazı belediyeler ise sadece 4-5 ayda bir ailelere gıda ve erzak içeren yardım kolileri dağıtıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; ciddi anlamda muhtaç olan vatandaşlara uzun süreli hane yardımlarında bulunabiliyor.

Hane Yardımı Kaç Ayda Bir Verilir

Hane Yardımı Ayın Kaçında Yatıyor?

Hane yardımlarının ayın kaçında yatacağı da yardım türüne göre değişebiliyor.

SED yardımı, şartlı eğitim yardımı vb. yardım ödemeleri; iki ayda bir yapılırken, bazı yardımlar her ay yatabiliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; PTT ya da Ziraat Bankası’na bazı yardım ödemelerini yatırırken, kişinin doğum tarihinin son rakamını dikkate alıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hane yardım parasının ayın kaçında hesabınıza yatırılacağına dair ayrıntılı bilgi edinmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal destek hatlarını arayabilirsiniz.

Belediyelerin hane yardımlarına dair bilgi almak istediğinizde ise ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

Hane Yardımı Kimlere Verilir?

Belediyeler, kaymakamlıklar, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vb. kurumlar tarafından yapılan tüm hane yardımları, öncelikli olarak muhtaç yani işsiz ve gelirsiz vatandaşlar için yapılıyor.

Bununla birlikte muhtaçlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren aileler, yani hane halkı kişi başı aylık ortalama net kazancı, güncel net asgari ücretin 1/3’ünün üstünde olmayan aileler de hane yardımlarına başvurabiliyorlar.

Birtakım sosyal yardımlar; yalnızca muhtaç ve işsiz vatandaşlar için yapılırken gıda yardımı, giysi yardımı, yakacak yardımı gibi bazı hane yardımlarından ise muhtaçlık sınırının altında yaşayan herkes yararlanabiliyor.

**Muhtaçlık sınırının altında yaşamalarına rağmen üzerlerine kayıtlı değerli menkulü ya da gayrimenkulü olanlar ise hane yardımlarından faydalanamıyorlar.

Hane Yardımı Kapsam Dışına Çıktı Ne Demek?

Başvuru sahiplerinin e-devlet başvuru sorgulama esnasında karşılaşabilecekleri diğer ifadelerden biri olan ‘hane yardımı kapsam dışına çıktı’ ifadesi; kişinin başvurusunun onaylandığını ve yakında yardımdan yararlanabileceğini gösteriyor.

Örneğin, gıda ve erzak yardımı almaya hak kazanan kişiye gıda ve erzak kolilerinin yakında teslim edileceğini ifade ediyor.

Yani sanılanın aksine bu ifade, herhangi bir olumsuzluk içermiyor.

Hane Yardımı Kapsam Dışı Ne Demek?

Hane yardımı kapsam dışı, ifadesi ise kişinin sosyal yardım başvurusunun kabul edilmediğini gösteriyor.

Bir diğer deyişle kişinin başvurduğu sosyal yardımlardan yararlanmak için gerekli başvuru şartlarını taşımadığını ifade ediyor.

Başvurunun olumsuz sonuçlandığı anlamına geliyor.

Kişinin hane yardım başvurusunun olumsuz sonuçlanması, muhtaçlık sınırının altında yaşamamasından ya da başvuru şartlarını taşımamasından kaynaklanabiliyor.

Hane Yardımı Reddedildi, Feshedildi Ne Demek?

Hane yardımı reddedildi, feshedildi ifadesi; kişinin başvurusunun başvurduğu kurum tarafından kabul edilmediğini yani reddedildiğini gösteriyor.

Hane Yardımı Ne Kadar?

Belediyeler ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; ihtiyaç sahibi aileler için zaman zaman para yardımı da yapabiliyor.

Yardım kapsamında yapılan para yardımı miktarı, başvurulan kurum bütçesine ve ailenin muhtaçlık seviyesine göre değişebiliyor.

Hanedeki kişi sayısı da yardım miktarı üzerinde belirleyici olabiliyor.

Yani daha kalabalık aileler için yapılan hane yardımları, daha az sayıdaki ailelere yapılan yardımlara nazaran daha yüksek rakamlarda olabiliyor.

Hane Yardımı Hak Sahibi Ne Demek?

Hane yardımı hak sahibi; yardım almaya hak kazanan başvuru sahibini ifade ediyor.

Yardımlar, yalnızca hak sahibine yapılıyor.

Örneğin; PTT hesabına yardım parası yatırılan kişinin kendisi dışında en yakını bile kendisine yatırılan parayı çekemiyor.

Hak sahibinin PTT’ye ya da Ziraat Bankası’na yardım parasını çekmek için giderken TC kimlik kartını ya da nüfus cüzdanını da götürmeyi unutmaması gerekiyor!

Hane Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Hane yardımına başvuran kişilerden talep edilen belgeler; başvurulan yardım türüne göre değişebiliyor.

Teslim etmeniz gereken belgelere dair detaylı bilgi alabilmek için başvurmayı düşündüğünüz kuruma danışabilirsiniz.

Hane yardım başvurusu için talep edilen en önemli belgeleri ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Başvuru sahibinin ailesine ait TC kimlik kartı fotokopisi
  • Başvuru sahibinin aile bireylerine ait vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Başvuru sahibinin aile bireylerine ait ikametgah belgesi
  • Başvuru sahibinin aile bireylerine dair SGK’dan alınması gereken gelir ya da gelirsizlik belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilen yoksulluk belgesi
  • Öğrenci çocuklar için öğrenci belgesi
  • Engelli bireyler için 2024 engelli raporu
  • Yeni doğan bebekler için doğum raporu ve kimlik belgesi
  • Afetzede vatandaşlar için bilirkişi raporu
  • Hane yardımı başvuru formu ya da dilekçesi

Bu yazımızda hane yardımına ve hane yardımı sorgulama işlemine dair merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.

Sosyal Yardımlaşma Teslim Edilebilir Ne Demek

Sosyal yardımlaşma teslim edilebilir ne demek ve hane yardımı teslim edilebilir ne demek sorusu eğer bu yardıma başvurduğunuzda karşınız çıkıyorsa Hane yardımına başvuruda bulunan kişinin  başvurusunun onaylandığı ve artık ödeme gününde teslim edileceği anlamına gelir.

Teslim edilebilir yazısını göre kişiler diledikleri zaman  PTT ya da Ziraat Bankasına kimlikleriyle birlikte gitmeleri halinde size ödenen miktarı çekebilirler. Sorgulama işleminizi https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama adresinden gerçekleştirebilirsiniz.

Sizler de hane yardımı alıyorsanız ya da hane yardımlarına başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Alakası yok e devlet üzerinde gözüküyor ptt veya ziraate gidiyorum parayı alamıyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu