Engelli

E-Devlet Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır? Kaç Günde Çıkar?

Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır? E-Devlet Engelli Kimlik Kartı Başvurusu ve Sorgulama 2024; En az %40 engel oranına sahip olan engelli vatandaşların alabilecekleri engelli kimlik kartı; engelli vatandaşlara seyahat, eğitim, eğlence, sağlık, emeklilik vb. birçok alanda birçok hak ve kolaylık tanıyor.

Engelli vatandaşların yaşam şartlarını iyileştiren engelli kimlik kartı sayesinde engelli bireyler; pek çok sektörde indirim ve avantaj da elde edebiliyorlar.

Örneğin; engelli kimlik kartı mevcut olanlar; ÖMSS sınavlarına girip, başarılı olmaları halinde kamuya memur olarak atanabiliyor; Halk Eğitim Merkezlerindeki meslek edindirme kurslarına katılıp, meslek sahibi olabiliyorlar.

Belediye otoparklarını ücretsiz bir şekilde kullanabiliyor, erken emeklilik kazanabiliyor, açık öğretim fakültelerine ücret ödemeden kayıt olabiliyorlar.

2024 engelli raporuna sahip olan engelli vatandaşların alabilecekleri engelli kimlik kartı başvurularının sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yapılması gerekiyor.

Bu yazımızda kısaca engelli kimlik kartı nasıl alınır? Engelli kimlik kartı ne işe yarar? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Engelli Kimlik Kartı Ne İşe Yarar 2024?

Engelli kimlik kartı mevcut olan vatandaşlar; engelli maaşına başvurabiliyor.

Aynı zamanda hayatın pek çok alanında avantajlar ve fırsatlar elde edebiliyorlar.

Engelli kimlik kartı sahibi olmanın getirdiği en önemli avantajları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Engelli kimlik kartına sahip olan bireyler; devlet tiyatrolarında herhangi bir ücret ödemiyorlar.
  • Sinemalarda tıpkı öğrenciler gibi indirim kazanıyorlar.
  • Engelli bireyler; internet kullanımları vb. GSM operatörlerine dair indirim ve avantajlardan da faydalanabiliyorlar.
  • Engelli bireyler; devlet demir yollarında biletlerini %50 indirimle satın alabiliyorlar.
  • Engelliler; THY’nin hem iç hem de dış uçuşlarında da indirimli bilet fiyatlarından yararlanabiliyorlar. İç hatlarda biletleri %20, dış hatlarda ise %40 indirimle alabiliyorlar. Engelli refakatçileri depromosyonlu biletler dışındaki diğer tüm iç ve dış hatlara dair biletleri %20 indirimle alabiliyorlar.
  • Şehirlerarası otobüs yolculuklarında tüm biletlerde %30 indirim kazanıyorlar.
  • Engelli bireyler; herhangi bir ücret ödemeleri gerekmeksizin belediye otobüslerinde, deniz yolları ve metrodaseyahat edebiliyorlar. Ağır engelli raporu mevcut olan engelli bireylerin refakatçileri de ücretsiz seyahat edebiliyorlar. Lakin ücretsiz seyahat hakkından yalnızca tek bir ağır engelli refakatçisi yararlanabiliyor.
  • Engelli bireyler, herhangi bir ücret ödemeksizin açık öğretim fakültelerine de kayıt olabiliyorlar.
  • Araç sahibi olan engelli bireyler; maksimum 15 dakika olmak şartıyla otobanlarda araçlarını yol kenarına park edebiliyorlar.
  • Engelli bireyler; belediye otoparklarına araçlarını ücretsiz park edebiliyorlar. Hava alanlarında mevcut olan otoparklardan da ücretsiz yararlanabiliyorlar.
  • Engelli bireylerin de spor aktivitelerine katılabilmeleri için kurulan Özürlüler Spor Fedarasyonu sayesinde engelliler, birçok sporu yapabiliyorlar.
  • Araçları ÖTV indirimi almış olan engelliler, araçlarını engelli araç park yerlerine ücret ödemeksizin park edebiliyorlar.
  • Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan öğrenci yurtlarında öncelikli şekilde konaklayabiliyorlar.
  • KYK’dan aldıkları harç ve geri ödemeli öğrenim kredilerini öderken %50 indirim elde ediyorlar.
  • H sınıfı ehliyet sahibi olanlar, yurtiçi özel tertibatlı otomobil satın alımlarında KDV’yi indirimli ödüyorlar. Taşıt alım vergisi ise ödemiyorlar.
  • H sınıfı ehliyet sahibi olanlar, yurtdışından özel tertibatlı otomobil satın alımlarında gümrük vergisi ödemiyorlar.
  • ÖTV indirimli araç kullananlar, araç muayene istasyonlarında araçlarını öncelikli şekilde muayene ettirebiliyorlar.
  • Engellilik oranlarına göre erken emeklilik hakkı kazanabiliyorlar.
  • En az %90 engel oranına sahip olan engelliler, motorlu taşıtlar vergisi ödemiyorlar.
  • Engelli bireyler; ÖMSS sınavlarına girip, kontenjan dahilinde memur olma şansını elde edebiliyorlar.
  • Müze ve ören yerleri ziyaretlerinde, piknik alanlarında giriş ücreti ödemiyorlar.
  • Halk Eğitim Merkezleri, Özel Dershaneler, Belediyeler ya da diğer kurumlar tarafından düzenlenen meslek edindirme kurslarına katılabiliyor, burada mesleki eğitim alabiliyor ve meslek sahibi olabiliyorlar.
  • 200 metrekareyi geçmeyen ilk daire satın alımlarında hiçbir şekilde emlak vergisi ödemiyorlar.
  • İş Kanunu çerçevesinde en az 50 personel çalıştırılması gereken işyerlerinde %3 oranında ayrılan kontenjan dahilinde çalışabiliyorlar.

Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli kimlik kartı almak ve bu karta sahip olmanın ayrıcalıklarından faydalanmak isteyen engelli bireyler; Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine giderek, burada başvuru formu doldurup, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Kişilerin başvuru esnasında mutlaka kendilerinden talep edilen belgeleri yanlarında bulundurmaları gerekiyor.

E-devlet platformu üzerinden ise ön başvuru işlemi yapılabiliyor.

Ön başvurusu kabul edilenlerin kendilerine verilen randevu tarihinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne gitmeleri gerekiyor.

E-devlet üzerinden engelli kimlik kartı ön başvurularınız için hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelliler-icin-kimlik-karti-basvurusu linkini tıklayabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden online engelli kimlik kartı başvurusu için E-Devlet Engelli Kimlik Kartı Başvurusu yazısını okuyabilirsiniz.

Engelli Kartı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Engelli kartına başvuran engelli bireylerin teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Engelli bireye ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Engelli kimlik kartı başvuru formu veya dilekçesi
  • Engelli bireye ait, son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Engelli bireyin engel oranının en az %40 olduğunu gösteren, tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınması gereken sağlık kurulu raporunun aslı ve onaylı örneği (2024 engelli belgesi)

İlk kez engelli kimlik kartı çıkaracak olan kişiler; yukarıdaki belgelerle birlikte başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Mevcut engelli kimlik kartını kaybeden ya da çaldıran kişilerin ise başvuru esnasında mutlaka kayıt kart dilekçesi doldurmaları gerekiyor.

Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Telefon Numarası

Engelli kimlik kartı başvuru detaylarını, başvuru için sizden talep edilen belgeleri öğrenmek adına ALO183 ya da ALO144 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Alternatif olarak başvurmayı düşündüğünüz yani ikametgahınızın bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünü arayabilirsiniz.

Engelli Kimlik Kartı Başvuru Dilekçesi

Aile ve Sosyal İl Müdürlüğü personeli tarafından başvuru sahibi engelli bireye verilen engelli kimlik kartı başvuru dilekçesi, engelli bireyin kişisel bilgilerine ve mevcut engel oranına dair bazı sorulardan oluşuyor.

Başvurusunun olumlu sonuçlanmasını dileyen engelli bireylerin formdaki tüm soruları doğru yanıtlamaları gerekiyor.

Engelli kimlik kartı başvuru sonuçları, başvuru sahibinin telefonuna SMS ile gönderildiğinden ve kartlar, engelli bireyin ev adresine teslim edildiğinden; kişinin güncel iletişim ve adres bilgilerini paylaşmayı da ihmal etmemesi gerekiyor.

Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır?

Engelli kimlik kartı başvuruları; Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından detaylıca incelenip, değerlendiriliyor.

Değerlendirme aşamasında başvuru sahibi tarafından doldurulan başvuru formundaki bilgilerin doğruları araştırılıyor.

Başvurusu onaylanan kişilerin engelli kimlik kartları; başvuru formunda ya da dilekçesinde paylaştıkları ikametgah adreslerine gönderiliyor.

Yani hak sahiplerinin kartları, ev adreslerine teslim ediliyor.

Engelli Kimlik Kartı Başvuru Sorgulama

Engelli kimlik kartına başvurduysanız, başvuru sonuçlarını ALO183 ya da ALO144 hatlarını arayıp, öğrenebilirsiniz.

Alternatif olarak başvurduğunuz Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne gidebilir ya da müdürlüğe ait olan telefon numarasını arayabilirsiniz.

E-devlet üzerinden gerçekleştirdiğiniz başvurularınızın sonucunu ise daha önce yazımızda sizle paylaştığımız e-devlet başvuru ve sorgulama sayfası üzerinden takip edebilirsiniz.

Engelli Kimlik Kartı Kaç Günde Çıkar?

Engelli kimlik kartları, başvuru tarihinden sonra ortama 7 günlük süre içerisinde çıkarılıyor. Yoğunluk halinde bu süre uzun olabiliyor.

Kartlar, kişinin ev adresine gönderiliyor.

Kişinin kartını teslim alması, genellikle bir ay içerisinde sonuçlanıyor.

Engelli Kimlik Kartı Kaç Yıl Geçerli?

Engelli kimlik kartının geçerlilik süresi; kişinin sağlık kurulu raporunun süresine göre değişiklik gösteriyor.

Sağlık raporları, genellikle 2 yıllık süre için veriliyor. Yani bu kartların çoğunlukla 2 yıllık geçerlilik süreleri bulunuyor.

Engelli Kimlik Kartı Ücretli mi?

Engelli kimlik kartı çıkarmak için Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvuran kişilerden hiçbir ücret talep edilmiyor.

Yani engelli kimlik kartları ücretsiz çıkarılabiliyor.

Engelli Kimlik Kartı Yenileme

Sağlık kurulu rapor süresi yani 2024 engelli belgesi süresi dolan kişilerin mutlaka engelli kimlik kartlarını yenilemeleri gerekiyor.

Aksi halde kişilerin engelli kimlik kartı süreleri de dolduğundan engelli kişiler, daha fazla kartlarının avantajlarından yararlanamıyorlar.

Kartını kaybeden, çalındığından şüphelenen kişilerin ve kart bilgileri okunulmaz hale gelenlerinin de vakit kaybetmeksizin engelli kimlik kartı yenileme işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Yenileme işlemi de tıpkı ilk kez kart çıkarma işlemi gibi yapılıyor.

Kartını yenilemek isteyen engelli bireylerin gerekli belgelerle birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor.

Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır?

En az %40 engel oranına sahip olan engelli bireylerin başvuruları, başvurdukları Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından değerlendiriliyor.

Başvurular, genellikle bir hafta içerisinde sonuçlansa da bu süre, birkaç haftaya kadar da uzayabiliyor.

Engelli kimlik kartı başvuru sonuçları, başvuru sahiplerine SMS ile bildiriliyor.

Engelli bireylerin başvurularının olumlu sonuçlanması noktasında kendilerinden istenilen belgeleri eksiksiz bir şekilde teslim etmeleri gerekiyor.

Başvurusu kabul edilen hak sahiplerinin kartları ise ikametgah adreslerine yollanıyor.

Engelli vatandaşlar, kartlarını teslim aldıktan sonra hemen kullanmaya başlayabiliyorlar.

Bu yazımızda engelli kimlik kartı nasıl alınır? ve E-Devlet Engelli Kimlik Kartı Başvurusu ve Sorgulama sorusunu yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de engelli kimlik kartı kullanıyorsanız ya da bu karta başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu