Devlet Yardımları

SGK ve E-Devlet Süt Parası Başvurusu ve Başvuru Sorgulama

SGK ve E-Devlet Süt Parası Başvurusu ve Başvuru Sorgulama 2024; Kendisi ya da eşi 4A ya da 4B sigorta kollarından birine tabi olarak çalışan kadınlara SGK tarafından tek seferli olarak ödenen süt parası; diğer adıyla emzirme ödeneği; annelere bebeklerinin mama ve süt ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri adına ödeniyor.

Emzirme ödeneği; yalnızca belirli başvuru şartlarını taşıyan anneler için veriliyor.

Bu yazımızda yeni doğum yapan anneler tarafından sıklıkla merak edilen ‘süt parası başvurusu nasıl yapılır? Süt parası ne kadar? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Nedir?

Kendisi veya eşi 4A veya 4B sigorta kollarından birine tabi olarak çalışan, kanunda belirtilen süre için sigorta primleri kendileri ya da patronları tarafından yatırılmış olan kadınlara SGK tarafından tek seferli olarak ödenen yardım parasına süt parası ismi veriliyor.

Emzirme ödenekleri; annelerin PTT hesabına çalıştıkları kurum tarafından otomatik olarak yatırılıyor. Yani annelerin süt parası alabilmeleri için herhangi bir başvuru yapmaları gerekmiyor.

Annelerin süt parası alabilmeleri için bebeğin doğum tarihinden sonra maksimum 5 yıl içerisinde süt parasına başvurmaları gerekiyor.

Aksi halde annelerin süt parası alma hakları zaman aşımına uğramış oluyor.

Süt Parası Kimlere Verilir

Süt parası diğer adı ile emzirme ödeneği Doğum yapan sigortalı kadına ödenen ücrettir. Eğer sigortalı olmayan kadın doğum yaparsa süt parası sigortalı erkeğe ödenir.

Süt Parası Nereden Alınır?

Sür parası nereden alınır sorusuna cevap vermek gerekirse doğum yapan anneler bebeklerinin kimlikleri çıktıktan sonra paraları kimlikleri ile PTT şubelerinden olabilirler. Ayrıca süt parası ödemesi onaylanan anneler e-devlet üzerinden banka tanımlaması yaptıklarında süt parası belirlediği banka hesabına yatırılmaktadır.

Süt Parası Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır?

Süt parası ve Süt yardımı başvurusu bizzat SGK‘ya gidilerek yapılmaktadır. SGK‘ya giderek başvurusu dilekçesi doldurmanız yeterlidir. Dilerseniz internetten yeni doğan bebeğin T.C. kimlik numarası ile Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sitesine girerek başvurunuzu yapabilirsiniz.

Süt parası almak için Süt Parası Nasıl Alınır? E-Devlet Başvurusu ve Başvuru Formu 2024 yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Emzirme ödeneği; çalıştıkları kurum tarafından PTT hesaplarına otomatik bir şekilde yatırılmayan anneler; ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki SGK il ya da ilçe müdürlüklerine giderek, süt parasına başvurabiliyorlar.

Süt parasına başvurmak isteyen annelerin başvuruları sırasında süt parası başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Emzirme ödeneğini doldurarak, başvurularını gerçekleştiren annelerin başvuruları, başvurdukları SGK il ya da ilçe müdürlüğü tarafından değerlendirildikten sonra başvuru sonuçları; ortalama 15 gün içerisinde açıklanıyor.

Başvuru sonuçları, başvuru sahibi annelerin emzirme ödeneği başvuru formunda belirttikleri telefonlarına SMS ile bildiriliyor.

Süt parası başvuruları; SGK resmi sitesi üzerinden ya da e-devlet platformundan şu an için yapılamıyor.

Süt Parası Başvurusu E-Devlet

Süt parası başvurusu internetten online olarak e-devlet üzerinden yapılmaktadır. E-Devlet süt parası başvurusu yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-dogum-yardimi-basvuru-sonucu-sorgulama linke tıklayarak kullanıcı girişi yaparak başvuruda bulunabilirsiniz.

Süt Parası Başvuru Şartları

SGK’dan süt parası almak isteyen annelerin birtakım başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.

Emzirme ödeneği başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibi annenin ya da eşinin mavi kart sahibi olması veya TC vatandaşı olması
  • Başvuru sahibi annenin ya da eşinin SSK ya da Bağkur kapsamında sigortalı bir işte çalışıyor olması
  • Annenin veya eşinin en az 120 gün için sigorta primlerinin kendileri ya da patronları tarafından bebeğin doğum tarihinden önce yatırılmış olması
  • Bebeğin doğumunun 15 Temmuz 2015 tarihi itibariyle gerçekleşmiş olması
  • Bebeğin doğumunun canlı doğum şeklinde gerçekleşmiş olması
  • Süt parası başvuru tarihi öncesinde çocuğun 5 yaşını doldurmamış olması
  • Başvuru tarihi öncesinde bebeğin doğumunun KPS’yeyani kimlik paylaşım sistemine kayıt edilmiş olması
  • Başvuru tarihi öncesinde bebeğin kimlik belgesinin çıkarılmış olması

**Yukarıdaki tüm başvuru şartlarını taşıyan anneler; SGK il ya da ilçe müdürlüklerine kendilerinden talep edilen belgelerle birlikte süt parası alabilmek adına başvurabiliyorlar.

Emzirme ödeneği başvurusunun bizzat anne tarafından yapılmış olması gerekiyor.

Lakin annenin vefat etmiş olması ya da başvuruya gidecek durumunun bulunmaması halinde başvuru, baba tarafından da yapılabiliyor.

Emzirme Ödeneği Başvurusu için Gerekli Evraklar

Emzirme ödenekleri, annelerin PTT hesaplarına kendilerinin veya eşlerinin çalıştıkları kurum tarafından otomatik olarak yatırılıyor.

Lakin emzirme ödeneğinin kurum ve işveren tarafından yatırılmaması ya da babanın veya annenin Bağkurlu olması durumunda anneler, süt parası başvurularını SGK il ya da ilçe müdürlüklerine giderek, gerçekleştirebiliyorlar.

Emzirme ödeneği başvurusu esnasında annelerin teslim etmeleri gereken birtakım belgeler bulunuyor.

Süt parası başvurusu için gerekli olan belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibi anneye ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Çocuğa ait kimlik belgesi
  • Çocuğa ait doğum raporu
  • Emzirme ödeneği başvuru formu/dilekçesi

Süt Parası Başvuru Formu

Süt parasına başvuran annelerin doldurmaları gereken emzirme ödeneği başvuru formunda annelere mesleklerine, eşlerinin mesleklerine, bebeğin kimlik bilgilerine kısacası gerekli başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıklarına ilişkin birtakım sorular yöneltiliyor.

Süt parası başvurusunun SGK il ya da ilçe müdürlüğü tarafından onaylanmasını isteyen annelerin emzirme ödeneği başvuru formundaki tüm soruları eksiksiz bir şekilde doldurmaları, formda güncel iletişim bilgilerini paylaşmaları gerekiyor.

Başvuru sonuçları, annenin telefonuna SMS ile gönderildiğinden annelerin formda güncel iletişim bilgilerini beyan etmeyi unutmamaları gerekiyor.

Süt Parası Başvuru Sorgulama

Süt parasına başvuran anneler; başvuru sonuçlarını e-devlet platformu üzerinden görüntüleyebiliyorlar.

Başvuruların gerek olumlu gerekse olumsuz sonuçları; e-devlet platformunda açıklanıyor.

Başvuru sonuçlarını öğrenmek isteyen başvuru sahibi anneler; https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odeme-goruntuleme linkini tıklayabiliyorlar.

Anneler, bu link üzerinden emzirme ödeneğinin PTT hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını da öğrenebiliyorlar.

Başvuru sonucunu öğrenmek isteyen anneler; ALO170 SGK Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni arayarak da başvuru sonuçlarına dair detaylı bilgi edinebiliyorlar.

2024 yılında süt parası başvurusu olumlu sonuçlanan annelere 316 TL emzirme ödeneği ödeniyor.

Emzirme ödeneği; tek seferli olacak şekilde annenin PTT hesabına yatırılıyor.

Süt Parası Nasıl Alınır?

Annelerin süt parası başvuruları, başvurdukları SGK il ya da ilçe müdürlüğü tarafından detaylı bir şekilde değerlendiriliyor.

Değerlendirme aşamasında annenin başvuru şartlarını taşıyıp taşımadığı inceleniyor.

Annelerin başvuru formunda paylaştıkları bilgilerin doğruluğu ve anneler tarafından teslim edilen belgeler; incelendikten sonra başvuru şartlarını taşıyan annelerin başvuruları onaylanıyor.

Daha sonra başvuru sonuçları; annelerin telefonlarına SMS ile gönderiliyor.

Başvuruların sonuçlanması, ortalama birkaç hafta sürüyor.

Başvurusu onaylanan anneler; kendilerine en yakın PTT şubesine giderek, TC kimlik numaraları üzerinden hesaplarına yatırılan yardım parasını çekebiliyorlar.

PTTKart kullanıcıları ise PTTMatiklerden hesaplarına yatırılan emzirme ödeneğini çekebiliyorlar.

Aynı zamanda yeni çipli kimlik kartı kullanıcıları da hesaplarına yatırılan süt parasını şifreleri ile PTTMatiklerden çekebiliyorlar.

Süt Parası Başvurusu Telefon Numarası

Anneler, süt parası başvuru detaylarını, başvuru şartlarını ve kendilerinden talep edilen belgeleri öğrenmek, ön başvurularını gerçekleştirmek adına ALO170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni arayabiliyorlar.

Anneler, mevcut başvuru sonuçlarını öğrenmek adına da ALO170 hattını arayabiliyor, yetkili kişilerden ayrıntılı bilgi edinebiliyorlar.

Süt Parası Ne Zaman Yatar?

Süt parası başvuruları, genelde birkaç hafta içerisinde açıklanıyor.

Süt parası, başvurusu onaylanan annelerin PTT hesaplarına ayın 8’i ile 14’ü arasında yatırılıyor.

Örneğin; Ekim ayının 10’unda süt parasına başvuran anne; Kasım ayının 8’i ile 14’ü arasında hesabına yatırılan parayı çekebiliyor.

Başvuru sahibi anneler; emzirme ödeneğinin PTT hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linki üzerinden de görüntüleyebiliyorlar.

Süt Parası ve Doğum Parası Aynı Mı

Doğum yapan anneler devlet tarafından bir çok sosyal yardım yapılmaktadır.  Doğum yapan çalışan annelere süt parası, emzirme ödeneği, süt yardımı, yarım gün çalışma ve kreş desteği verilmektedir. Süt parası ve doğum parası devlet tarafından verilen farklı yardımlardır. Çalışan yada çalışmayan annelere tek sefer verilen ödemeye süt yardımı diğer adı ile emzirme ödeneği denir. Doğum parası ise sadece çalışan annelere verilen paradır.

Belediye Süt Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ülkemizdeki muhtaç vatandaşlar; belediyelere başvurarak, mama ve süt yardımı alabiliyorlar.

İstanbul, İzmir ve Ankara büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere birçok belediye; ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları için mama, süt ve bez yardımında bulunuyor.

Süt, mama ve bez yardımı almak isteyen anne ya da babalar; ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki belediyeye, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine başvurabiliyorlar.

İhtiyaç sahipleri; belediyelere gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi ve eşya yardımı vb. yardımlar almak için de başvurabiliyorlar.

Belediyelerin mama, süt ve bez yardımına başvurmak isteyen kişiler; ön başvuru işlemleri için ALO153 Beyaz Masa hattını ya da bağlı oldukları belediye, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğünü arayabiliyorlar.

Ön başvurular, e-devlet platformu üzerinden de yapılabiliyor.

E-devlet üzerinden belediyelerin süt, mama, bez ve diğer yardımlarına başvurmak isteyen ebeveynlerin ise https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamaları gerekiyor.

İBB Halk Süt Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi; geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları için temiz, steril, sağlıklı ve uzun ömürlü olan Halk Sütleri dağıtmaya devam ediyor.

İBB Halk Süt yardımına 3-6 yaş aralığında çocuğu olan anneler, başvurabiliyorlar.

Başvurusu onaylanan ihtiyaç sahibi ailelere İBB tarafından her ay her bir çocukları için 8 litre süt dağıtılıyor.

Sütler; başvurusu onaylanan ailelerin başvuru formunda belirttikleri ev adreslerine kadar teslim ediliyor.

Halk Süt yardımı almak isteyenlerin Edirnekapı, Üsküdar ya da Büyükçekmece’de mevcut olan sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

Ön başvuru işlemi; İBB resmi sitesi üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.

Online başvurunuzu https://portal.ibb.istanbul/login/citizenlinki üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Süt Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ayni ve nakdi sosyal yardım çalışmaları ile diğer belediyelerimize örnek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi; Süt Kuzusu Projesi kapsamında 1-5 yaş aralığındaki çocuklar için süt yardımında bulunuyor.

Yapılan yardım dahilinde ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları için her ay 8 litre süt dağıtılıyor.

Süt Kuzusu Projesi’ne başvurmak isteyen ebeveynlerin İzmir Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Süt Kuzusu Birimi’ne gitmeleri ve başvurularını burada gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Halk Süt Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yoksul ve muhtaç ailelerin 2-5 yaş aralığındaki çocukları için Halk Süt isimli süt dağıtan Antalya Büyükşehir Belediyesi de yoksul aile çocukları için her ay 8 litre süt dağıtıyor.

İhtiyaç sahibi aileler; Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ya da bağlı oldukları ilçe belediyesine giderek, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Başvurular, online platformda da yapılabiliyor.

Online platformda Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin süt yardımı başvurularınız için hemen https://www.antalya.bel.tr/OnlineBasvuru/Halk-Sut-Talep-Formu linkini tıklayabilirsiniz.

Belediye Süt Yardımı Kimlere Veriliyor?

Belediyelerin süt, mama ve bez yardımına işsiz ve gelirsiz olan ebeveynlerin yanı sıra muhtaçlık sınırının altında yaşayan aileler de başvurabiliyorlar.

Yani hane halkı kişi başı aylık net kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ü ve altında olanlar; belediyelerden süt yardımı alabiliyorlar.

İhtiyaç sahipleri; belediyelere süt, mama ve bez yardımının yanı sıra gıda ve erzak yardımı, çocukları için kırtasiye, eğitim ve sağlık yardımı, giysi yardımı vb. yardımlar alabilmek için de başvurabiliyorlar.

Ancak kişilerin belediyelerden yardım alabilmeleri için kendileri üzerine ya da hane bireyleri üzerine kayıtlı gelir getirici değerli menkul veya gayrimenkul mevcut olmaması gerekiyor.

Belediyeler tarafından yapılan en önemli yardımları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Gıda ve erzak yardımı
  • Para yardımı
  • Giysi yardımı
  • Mobilya ve eşya yardımı
  • Sosyal destek kartı yardımı
  • Doğalgaz yardımı
  • Elektrik faturası yardımı
  • Kira yardımı
  • Süt yardımı
  • Çocuklar için mama ve bez yardımı
  • Yeni doğan bebek paketi yardımı
  • Tıbbi malzeme ve medikal cihaz yardımı
  • Çocuklar için eğitim, burs ve kırtasiye yardımı
  • Sağlık yardımı
  • Engelliler için yapılan yardımlar
  • Kronik hastalar için yapılan yardımlar
  • Aşevi yardımı
  • Evde yaşlı bakım hizmeti
  • Dul kadınlar ve yetim çocukları için yapılan yardımlar
  • Şehit, gazi ve asker aileleri için yapılan yardımlar
  • Diğer yardımlar

Süt Parası Doğumdan Kaç Gün Sonra Verilir

Süt parası, doğumdan sonra iki ay içerisinde ödenmektedir.

Ödeme takvimi:

  • Doğum ayında ödeme yapılmamaktadır.
  • Doğumdan sonraki ilk ayda başvuru yapılırsa, ikinci ayın 8. ile 14. günleri arasında ödeme yapılmaktadır.
  • Doğumdan sonraki ikinci ayda başvuru yapılırsa, üçüncü ayın 8. ile 14. günleri arasında ödeme yapılmaktadır.

Süt Parası PTT Hesabına Ne Zaman Yatar

Süt parası, her ayın 8. ile 14. günleri arasında PTT hesaplarına yatmaktadır. Süt Parası yattıktan sonra paranızı PTT ATM’lerinden çekebilir yada e-devlet üzerinen kurum ödemeleri sayfasından banka hesabınıza aktarabilirsiniz.

Bu yazımızda kısaca süt parası başvuru detaylarını sizlerle paylaşmaya çalıştık.

Sizler de emzirme ödeneğine ilişkin her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu