Sosyal Yardımlar

Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? E-Devlet Başvuru Ekranı

Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? E-Devlet Sosyal Yardım Başvurusu, Sosyal Yardım Başvuru Formu, Sosyal Yardım Başvuru Şartları, Sosyal Yardım Başvuru Sorgulama ve Sosyal Yardım Parsı Ne Zaman hakkında detaylı bilgi yazımızda...

Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Muhtaç ve dar gelirli vatandaşlarımızın yaşam şartlarını iyileştirmek adına ülkemizde belediyeler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü başta olmak üzere birçok kurum; yoksul ve muhtaç kişilere ayni ya da nakdi sosyal yardımlarda bulunuyor.

Sosyal yardımlara başvuran ihtiyaç sahipleri; başvuruları kabul edildiği takdirde para yardımı, giysi yardımı, sosyal destek kartı yardımı, eşya yardımı, gıda ve erzak yardımı, şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımları olmak üzere birçok yardımdan faydalanabiliyorlar.

Bu yazımızda gerek para yardımına gerekse ayni yardımlara başvurmayı düşünen vatandaşlarımız için sosyal yardım başvurusu nasıl yapılır? sorusunu yanıtlamaya, konuya dair merak edilenleri aydınlatmaya çalışacağız.

Sosyal Yardım Nedir?

Muhtaç, kimsesiz ya da dar gelirli olan; en temel yani asgari ihtiyaçlarını bile karşılayabilecek maddi gücü olmayan TC vatandaşlarına yapılan yardımlara sosyal yardım deniliyor.

Vatandaşların yararlanabilecekleri yardımlar; başvurdukları kuruma göre değişiklik gösterebiliyor.

Örneğin, vatandaşlar; belediye yardımlarına başvurdukları takdirde para yardımı, giysi yardımı, erzak ve gıda yardımı, kömür ve odun yardımı gibi yardımlar alabiliyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal yardımlarına başvuranlar ise şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, EİKP ödemesi, doğum yardımı, gebelik yardımı vb. yardımlardan faydalanabiliyorlar.

Vakıflar Genel Müdürlüğü ise kuru gıda ve erzak yardımı, muhtaç aylığı, öğrenciler için burs yardımı vb. yardımları ile muhtaçlara yardım eli uzatıyor.

Vatandaşlar; yukarıda bahsettiğimiz kurumların yanı sıra ülkemizde muhtaç ve dar gelirli vatandaşlara yardımlar sunan vakıf ve derneklere hatta iş adamlarına da yardımlardan yararlanmak için başvurabiliyorlar.

Sosyal Yardım Başvuru Şartları

Sosyal yardım başvuru şartları ve sosyal yardım almak için taşımanız gereken şartlar hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum. İste sosyal yardım başvuru yapacak kişiler Sosyal yardım başvuru şartları;

  • Maddi zorluk çekiyor olması gereklidir
  • Her hangi bir sosyal güvencesi bulunmayan
  • Kirada yaşayan
  • İşsiz kişiler yada işten çıkarılan kişiler
  • Öksüz ve yetimler
  • Dul kişiler
  • Eşi cezaevinde olan kişiler
  • Engelli kişiler

Belediyeler Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar Nelerdir?

Ülkemizde belediyeler ve büyükşehir belediyeleri tarafından muhtaç, kimsesiz, düşkün ve dar gelirli vatandaşlara yönelik olarak yapılan yardımları kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Gıda ve erzak yardımı
  • Giysi yardımı
  • Kömür ve odun yardımı
  • Para yardımı(nakdi yardım)
  • Sosyal destek kartı yardımı
  • Kırtasiye yardımı
  • Eğitim yardımı
  • Medikal cihaz ve tıbbi malzeme yardımları
  • Engelli vatandaşlar için yapılan yardımlar
  • Dul kadınlar için yapılan yardımlar
  • Yoksul veya muhtaç şehit ve gazi yakınları için yapılan yardımlar
  • Sığınmacılar ve mülteciler için yapılan yardımlar
  • Yaşlılar için yapılan evde bakım hizmeti
  • Yeni doğan bebekler için yeni doğan bebek yardım paketi
  • Mama ve bez yardımı
  • Günlük sıcak yemek dağıtımı
  • Diğer yardımlar
  • Afetzedeler için yapılan yardımlar

Ülkemizdeki birçok belediye; yoksul vatandaşlara dağıttığı sosyal destek kartları sayesinde yoksul vatandaşlarının gıda malzemeleri başta olmak üzere belediyeler ile anlaşmalı marketlerde satışa sunulan ürünleri satın alabilmelerine öncülük ediyor.

Örneğin; İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yoksul vatandaşlara dağıtılan İstanbulkart isimli sosyal yardım kartları sayesinde vatandaşlar; kartlarına belediye tarafından yüklenen limitler sayesinde alışveriş yapabiliyorlar.

BİM, Migros, ŞOK, Carrefoursa ve ONUR marketler gibi anlaşmalı marketlerden ihtiyaç sahibi vatandaşlar; kartlarındaki limitler sayesinde gıda malzemelerinin dışında kişisel bakım, temizlik malzemesi vb. malzemeler satın alabiliyorlar.

Ancak belediyeler tarafından dağıtılan sosyal destek kartları ile tütün ve alkol ürünleri satın alınamıyor.

Her Ramazan ayı öncesinde ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda ve erzak içeren gıda yardım kolileri dağıtmaktan geri kalmayan belediyeler; aşevleri ile kimsesiz, düşkün ve muhtaç vatandaşlarının karınlarını doyurmayı unutmuyor.

İhtiyaç sahibi vatandaşlar; belediye sınırlarındaki aşevlerine gittiklerinde burada pişirilen sıcak ev yemeklerini hiçbir ücret ödemeksizin yiyebiliyorlar.

Yine belediyeler tarafından düzenli olarak yapılan yardımlardan biri olan kömür ve odun yardımı sayesinde soğuk kış günlerinde hem yoksul vatandaşlar hem de onların bakmakla yükümlü oldukları çocukları soğuklardan korunuyorlar.

Maddi durumu yetersiz olan vatandaşlarına kira desteği yapan belediyelerimiz; evleri bakımsız, sağlıksız olan vatandaşlar için sunduğu ücretsiz evde tamirat ve bakım hizmetleri sayesinde vatandaşlarının evlerini yeniliyor.

Böylelikle yoksul vatandaşlarımız ve aileleri daha güzel, temiz ve bakımlı evlerde yaşama ve geleceğe umutla bakabilme şansı elde edebiliyorlar.

Engelli vatandaşlarına her daim öncelik veren belediyelerimiz; onların zor olan yaşamlarını kolaylaştırmak adına başvurusu kabul edilen vatandaşlara tekerlekli sandalye, akülü tekerlekli sandalye ya da baston vb. medikal cihazlar teslim ediyor.

Belediyelerimizin medikal ve tıbbi cihaz yardımlarından engelli vatandaşlarımızın yanı sıra kronik ve yatalak hastalarımız da faydalanabiliyor. Başvurusu olumlu sonuçlanan yatalak hastalar; diğer yataklara nazaran içinde daha rahat edebilecekleri havalı yatağa kavuşuyor.

TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Tarafından Yapılan Yardımlar Nelerdir?

Ailelerin korunması ve desteklenmesi adına yoksul ve dar gelirli vatandaşlara ve ailelere sosyal yardımlar yapan en önemli kurumlar arasında yer alan TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; bilindiği üzere ekonomik zorluk sürecinde maddi anlamda dara düşen vatandaşlara 1500 TL ile 3000 TL arasında sosyal destek parası yatırmaya devam ediyor.

Haziran ayında da sürmekte olan başvurular sayesinde işten çıkarılanlar, işyerini kapatmak zorunda kalanlar, muhtaç ve dar gelirliler; 1500 TL yardım parası alabiliyorlar.

Aile destek ödemesi olarak da isimlendirilen sosyal destek paraları, yoksul vatandaşların PTT hesaplarına yatırılıyor.

TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; bir ailenin temel taşı ve olmazsa olmazı olan annelere ve onların çocuklarına yaptığı yardımları ile hem annelerimizin hem de çocuklarının sağlığını gözetiyor.

Yoksul ve muhtaç ailelere şartlı doğum ve gebelik yardımı kapsamında para yardımı yapan TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; 0-6 yaş aralığındaki çocuklar için yaptığı şartlı sağlık yardımı ile bu çocukların sağlık kontrollerinin periyodik olarak aileleri tarafından yaptırılmasını ve zamanında aşılarını olmalarını sağlıyor.

Şartlı sağlık yardımı kapsamında yoksul ailelere çocuklarını zamanında sağlık kontrollerine götürmek ve aşılarını yaptırmak şartıyla her ay 150 TL ödeme yapıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; muhtaç ve dar gelirli vatandaşlara para yardımı, giysi yardımı, kömür ve odun yardımı, gıda ve erzak yardımı gibi birçok yardım yapıyor.

Bu yardımlara başvurmak isteyen vatandaşların ise ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal dayanışma ve yardımlaşma vakfına gitmeleri, vakıfta başvuru formu doldurmaları ve başvuruya giderken yanlarında muhtarlıktan alabilecekleri fakirlik belgesini götürmeleri gerekiyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan sosyal yardımları kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Odun ve kömür yardımı
  • Elektrik yardımı
  • Para yardımı
  • Çocuk parası yardımı
  • Dul ve yetim aylığı
  • 65 yaş aylığı
  • Engelli maaşı
  • Asker ailesi maaşı
  • Silikozis aylığı
  • Tüberküloz ve SSPE maaşı
  • SUY Yardımı
  • SED Yardımı
  • Doğum yardımı
  • Gebelik yardım parası

Çocuklarının beslenme başta olmak üzere en temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken yoksul anne ve babalara SED yardımı yaparak, en zor anlarında ailelere destek olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yılda bir ya da iki sefer başvuru sahiplerinin muhtaçlık durumlarına göre bu ailelere para dağıtıyor.

En az %40 engel oranına sahip olan ve engelli olduğunu tam teşekküllü bir hastaneden aldığı sağlık kurulu raporu ile kanıtlayan engelli vatandaşlar; başvuruları kabul edildiği takdirde engelli aylığı alabiliyorlar.

Bakanlık; 65 yaş üstünde olan yaşlılara ise yaşlılık aylığı bağlıyor.

Eşi vefat eden kadınlar; dul ve yetim aylığı almak adına yine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurabiliyorlar.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü Tarafından Yapılan Yardımlar

Yurtiçi kuru gıda yardımları ile fakir ailelere düzenli olarak kuru gıda yardımında bulunan Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yoksul vatandaşlar, gıda ve erzak yardımı almak adına başvurabiliyorlar.

Başvurusu kabul edilen kişilerin evlerine düzenli olarak yardım kolileri götürülüyor.

Bu kolilerde makarna, bulgur, salça, zeytin, peynir gibi temel yemeklik ve kahvaltılık malzemeler yer alıyor.

Muhtaçlık sınırının altında yer alan yani hane halkı aylık kişi başı ortalama geliri, asgari ücretin 1/3’üne ve altına denk gelen vatandaşlar; kendilerine fakirlik maaşı bağlanması adına ikametgahlarının bulunduğu yerdeki Vakıflar Bölge Genel Müdürlüklerine bizzat gidebiliyorlar. Ya da başvurularını Bölge Müdürlüklerine mail ya da e-posta göndermek suretiyle de gerçekleştirebiliyorlar.

Vakıflar Genel Müdürlüğü; yoksul ve kimsesiz çocukların eğitimlerine devam edebilmeleri ve geleceklerini inşa edebilmeleri noktasında gerek ilköğretim ve lise gerekse üniversite öğrencilerine burs bağlıyor. Öğrencilere bağlanan burslar sayesinde öğrenciler; kırtasiye ve eğitim masraflarını daha rahat bir şekilde karşılayabiliyorlar.

Yoksul vatandaşlarına aşevi hizmeti de sunan Vakıflar Genel Müdürlüğü; ülkemizin farklı il ve ilçelerine imar ettiği aşevleri sayesinde muhtaç ve kimsesiz vatandaşların her gün karnını doyuyor.

Binlerce kişiyi ağırlama ve binlerce kişinin karnını doyurma kapasitesi olan aşevlerinde yemekler, tamamen ücretsiz bir şekilde dağıtılıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yardımları kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Yurtiçi ve yurtdışı kuru gıda yardımı
  • Muhtaç kişilere muhtaç aylığı bağlanması
  • Eğitim yardımı ve burs hizmetleri
  • Aşevi hizmeti
  • Vakıfevi

Kızılay Tarafından Yapılan Yardımlar Nelerdir?

Kurulduğu 1868 yılından bu yana yardım faaliyetlerine kesintisiz bir şekilde devam eden Kızılay; özellikle afet anında vatandaşlarımıza yardımcı oluyor.

Ramazan ve Kurban Bayramları öncesinde yoksul vatandaşlara gıda ve erzak yardımı yapan en önemli kurumlar arasındaki Kızılay’a vatandaşlar erzak yardımı almak adına başvurabiliyorlar.

Kızılay tarafından yapılan temel yardımları aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Afet yönetimi
  • Kan hizmetleri
  • Uluslararası yardımlar
  • Sosyal hizmetler
  • Sağlık hizmetleri
  • İlkyardım hizmetleri
  • Göç ve mülteci hizmetleri
  • Gençlik hizmetleri
  • Çadır ve tekstil hizmetleri

Kızılay yardımlarına dair ayrıntılı bilgi edinmek adına hemen https://www.kizilay.org.tr/ linkini tıklayabilirsiniz.

Dernekler ve Vakıflar Tarafından Yapılan Yardımlar Nelerdir?

İhtiyaç sahipleri; ülkemizdeki yoksul ve zor durumdaki vatandaşlara yardım etmek adına kurulan ve faaliyet gösteren dernek ve vakıflar tarafından yapılan yardımlara da başvurabiliyorlar.

Ülkemizdeki dernek ve vakıflar; ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı, giysi yardımı, eşya yardımı, para yardımı, eğitim ve burs yardımı başta olmak üzere birçok yardım yapıyor.

Ülkemizde hem nakdi hem de ayni sosyal yardım yapan en önemli dernek ve vakıfları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • İHH İnsani Yardım Vakfı
  • Hayrat Yardım Derneği
  • Çare Derneği
  • Dosteli Derneği
  • İnsani İnşa Derneği
  • Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği
  • TOÇEV
  • Türkiye Sokak Çocukları Vakfı
  • İyilik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
  • Beşir Derneği
  • Ayhan Şahenk Vakfı
  • Alp Acil İhtiyaç Projesi Vakfı
  • Endes Engellilere Destek ve Yardım Derneği
  • Kocaeli İnsani Yardım Derneği
  • İstanbul Sanayi Odası Vakfı
  • Alarko Eğitim ve Kültür Vakfı
  • Anadolu Vakfı
  • Mehmet Zorlu Vakfı
  • Rüştü Akın Vakfı

Yukarıdaki dernek ve vakıflara ait olan resmi internet siteleri üzerinden bu kurumların iletişim bilgilerine erişebilirsiniz.

İş Adamları ve Şirketler Tarafından Yapılan Yardımlar Nelerdir?

Ülkemizde birçok iş adamı ve iş adamlarına ait olan şirketler; fakir ve yoksul vatandaşlara para yardımı ve eğitim yardımı başta olmak üzere pek çok yardım yapıyor.

Vatandaşlar; iş adamlarına ve şirketlere başvurmak suretiyle yardım alabiliyorlar.

Ülkemizdeki en hayırsever iş adamlarını ve şirketlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Hacı Boydak—Boydak Holding
  • Fikret Öztürk—OPET
  • Sinan Tara—ENKA
  • Ali Ağaoğlu—Ağaoğlu Şirketler Grubu
  • Ahmet Kocabıyık—Borusan Holding
  • Tuncay Özilhan—Anadolu Endüstri Holding
  • Murat Dedeman—Dedeman Holding

Yine yukarıdaki şirketlere kendilerine ait olan resmi internet siteleri üzerinden erişebilirsiniz.

Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ayni ya da nakdi yardımlardan yararlanmak adına belediyelere, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ve yardım yapan diğer kurumlara nasıl başvurabileceğinizi kısaca aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

Belediye Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Belediyelerin sosyal yardımlarına farklı şekillerde başvurabiliyorsunuz.

Bağlı olduğunuz belediyeye giderek ya da belediyeye bağlı sosyal hizmetler müdürlüklerinden sosyal yardımlara başvurabilirsiniz.

Online platform üzerinden belediye yardımlarına başvurmak için hemen https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.

Uygulamaya Git butonuna tıkladıktan sonra karşınıza çıkan başvuru formunda başvurabileceğiniz tüm sosyal yardım türlerini görüntüleyebilirsiniz.

Başvurmak istediğiniz belediyeyi seçip, formu doldurup, yararlanmak istediğiniz yardımları da işaretledikten sonra başvuru formunu yollamak suretiyle ön başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı para yardımı, gıda yardımı vb. yardımlarına başvurabilmeniz için ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeli, burada hane halkı talep formu doldurmalısınız.

Şartlı eğitim ya da şartlı sağlık yardımlarına başvurmak istediğinizde ise SGK’ya gidebilirsiniz.

Kısacası başvuru adresinin başvurmak istediğiniz yardım türüne göre değişebileceğini söylemek istiyoruz.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün eğitim ve burs desteği, kuru gıda yardımı vb. yardımlarına bağlı olduğunuz Vakıflar Bölge Müdürlüklerine giderek ya da Bölge Müdürlüklerine mail yoluyla başvuru dilekçenizi göndererek başvurabilirsiniz.

Kızılay Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kızılay yardımlarına Kızılay’a ait olan resmi internet sitesi üzerinden başvurabilirsiniz.

Ya da yaşadığınız yerdeki Kızılay temsilciliğine gidebilirsiniz. Ayrıca Kızılay sosyal yardım başvurusu için ALO 168 hattını arayabilir yada Kızılay sosyal yardım başvurusu formu için bu linki https://www.kizilay.org.tr/Iletisim tıklayabilirsiniz.

BENZER KONULAR >>>>> Kızılay Para Yardımı Nasıl Alınır? Kimlere Verilir?

Dernek ve Vakıf Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dernek ve vakıfların yardımlarına kendi resmi siteleri üzerinden başvurabilirsiniz.

Site üzerinden iletişim bilgilerini alabilir, yetkili kişilerle telefonda görüşerek ve ihtiyaç duyduğunuz yardımlardan bahsederek de yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Aynı şekilde iş adamları ve şirketler tarafından yapılan yardımlara başvurmak için resmi sitelerini ziyaret edebilir, burada paylaşılan iletişim bilgileri üzerinden hayırseverlerin yardımlarına başvurabilirsiniz.

E-Devlet Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır

Sosyal yardım başvurusundan bulunmak için e-devlet üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz. E-Devlet sosyal yardım başvuru yapmak için aşağıdaki linklere tıklayarak hemen başvuruda bulunabilirsiniz.

Sosyal Yardım Destek Başvurusu

Sosyal ve Ekonomik Destek Yardımı Başvurusu

Ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanılma Vakfı yardımına e-devlet üzerinden başvuruda bulunmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama bu linke tıklayabilirsiniz.

E-Devlet yardımı başvuru hakkında ayrıntılı bilgi için E-Devlet Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Ne Zaman Sonuçlanır? yazısını okuyabilirsiniz.

Sosyal Yardım Başvuru Formu

Sosyal yardım başvuru formu doldurmak isteyenler e-devlet üzerinden başvuru formunu doldurmaları gereklidir. Sosyal yardım başvuru formu e-devlet üzerinden başvuruda bulunduğunuzda tüm bilgileriniz otomatik olarak gelir eğer sosyal yardım almaya uygun iseniz başvurunuz gerekli kurum ve kuruluşlara gönderilir.

Sosyal yardım başvurusunda bulunmak ve başvuru formu doldurmak için tıklayınız >>>>> https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti

Sosyal Yardım Başvuru Sorgulama

Belediyelerin, dernek ya da vakıfların, iş adamlarının ya da diğer kurumların yardımlarına başvuran ihtiyaç sahipleri; başvuru sonuçlarını farklı şekillerde sorgulayabiliyorlar.

Sorgulama işleminin nasıl yapılacağı da başvurulan kuruma göre değişebiliyor.

Belediye Yardım Başvurusu Sorgulama

Belediyeler; başvuru sonuçlarını ortalama bir ay içerisinde açıklıyorlar.

Başvurunun yoğun olduğu dönemlerde başvuruların sonuçlanması da uzayabiliyor.

Belediye yardım başvurusunu sorgulamak için başvurduğunuz belediyeye gidebilir, belediyeyi arayabilir ya da e-devlet üzerinden başvurunuzun durumunu takip edebilirsiniz.

ALO 153 Beyaz Masa hattını arayıp, başvurunuzla ilgili her konuda yetkili kişilere danışabilirsiniz.

Yardım başvuru sonucunuzu e-devlet üzerinden öğrenmek adına https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.

TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardım Başvurusu Sorgulama

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal yardım başvuru sonuçlarınızı ALO 183 sosyal destek hattını aramak suretiyle öğrenebilirsiniz.

E-devlet üzerinden başvuru sonucunuzu takip etmek için hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Alternatif olarak başvuru yaptığınız sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını da arayabilirsiniz.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü Yardım Başvurusu Sorgulama

Vakıflar Genel Müdürlüğü başvuru sonucunuzu da e-devlet üzerinden öğrenebilirsiniz.

E-devlet üzerinden sosyal yardım bilgisi sorgulamak adına https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Kızılay Yardım Başvurusu Sorgulama

Başvurduğunuz Kızılay temsilciliğine giderek ya da Kızılay temsilciliğine ait olan telefon numarasını arayarak, başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Dernek ve Vakıf Yardım Başvurusu Sorgulama

Dernekler ya da vakıflar; başvuru sonuçlarını başvuru sahibinin mail ya da hotmail adresine gönderebilecekleri gibi kişiyi sms yoluyla da bilgilendirebiliyorlar.

Dernek ve vakıf başvurularınızı sorgulamak için başvurduğunuz dernek ya da vakfı arayabilirsiniz.

Aynı şekilde hayırsever iş adamlarına yaptığınız başvuru sonuçlarını iletişim bilgilerinde bahsedilen telefon numaralarını arayarak, öğrenebilirsiniz.

Sosyal Yardım Başvuru Formu

İhtiyaç sahiplerinin sosyal yardımlara başvururken doldurmaları gereken başvuru formları ile belediyeler, dernekler, vakıflar ve diğer tüm kurumlar; başvuru sahiplerinin ihtiyaç duydukları yardımların yanı sıra bu kişilerin maddi durumlarına dair de bilgi edinmiş oluyorlar.

Yani başvuru formunda ihtiyaç sahiplerinin ekonomik durumlarına dair paylaştıkları bilgilere göre yardım edecekleri başvuru sahiplerine karar veriyorlar.

Yardım edilecek kişileri kararlaştırmadan önce binlerce formu inceliyor ve en çok yardıma ihtiyacı olan kişileri belirliyor ve bu kişilere dair bir liste hazırlıyorlar.

Daha sonra başvuru sahiplerinin formda paylaştıkları bilgilerin gerçek olup olmadığını araştırıyorlar.

Ülkemizde belediyeler ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; bilgileri inceledikten sonra bir de bu bilgilerin doğruluğunu araştırmak adına ihtiyaç sahiplerinin evine komisyon gönderiyor.

Görevi başvuru sahibinin ekonomik durumuna dair bir rapor hazırlamak olan komisyon tarafından hazırlanan rapor; vakıf başvurularında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları mütevelli heyeti, belediye başvurularında ise belediye değerlendirme kurulu tarafından inceleniyor.

İnceleme sonrasında da yardım edilecek kişiler kararlaştırılıyor ve bu kişilere yardım edilmeye başlanıyor.

Ülkemizdeki tüm kurumlar; muhtaç ve dar gelirli vatandaşlara muhtaçlık durumları ortadan kalkana dek yardım ediyorlar.

Yani düzenli bir işe giren kişilerin muhtaçlıklarının ortadan kalktığına dair yardım aldıkları kuruma mutlaka bilgi vermeleri gerekiyor.

Bu durumda muhtaçlığı ortadan kalkan kişilere yapılan yardımlar kesilip, bu yardımlar diğer ihtiyaç sahiplerine yapılmaya başlanıyor.

sosyal yardım başvuru formu
Sosyal Yardım Başvurusu Formu

Sosyal Yardım Başvurusu için Gerekli Belgeler

Belediyeler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve diğer kurumlar; başvuru sahibinden muhtaçlıklarını kanıtlamalarına yönelik olarak birtakım belgeler de talep ediyorlar.

Talep edilen bu belgeler, başvurulan yardım türüne ve kuruma göre değişebiliyor.

Bu belgeleri kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • TC kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Aileye ait vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Gelir belgesi
  • Maaş bordrosu
  • İşsiz kişilerin işsiz olduklarına dair SGK’dan almaları gereken belge
  • Kira sözleşmesi
  • Engelli vatandaşlar için engelli raporu
  • Kronik hastalar için hastalıklarına dair sağlık kurulu raporu

Başvuru sahiplerinin yukarıdaki belgelere ek olarak başka belgeler de teslim etmeleri gerekebiliyor.

Örneğin; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı şartlı sağlık yardımına başvurmayı düşünen annelerin çocuklarına dair kimlik kartını da teslim etmeleri gerekiyor.

Doğum yardımı alan annelerin ise bebeklerine dair doğum belgesini sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına götürmeleri gerekiyor.

Belediyeler tarafından yapılan kırtasiye yardımı ve eğitim yardımı başvuruları esnasında ise başvuru sahibi anne ya da babanın çocuğuna ait olan öğrenci belgesini teslim etmesi talep ediliyor.

Sosyal Yardım Kimlere Verilir?

Ülkemizde hane halkı kişi başı aylık ortalama geliri, asgari ücretin 1/3’ü ve altında olanlar yani muhtaçlık sınırının altında kalanlar, sosyal yardımlara başvurabiliyorlar.

Yani sigortalı bir işte çalışan kişilerin bile muhtaç, yoksul ve dar gelirli olmaları halinde sosyal yardımlardan yararlanma hakları bulunuyor.

Kimsesiz ve işsizlere yani SGK kaydı bulunmayanlara, kimsesiz yaşlılara, yetimlere yardımlar öncelikli olarak yapılıyor.

Sosyal yardımlardan öncelikli olarak kimlerin yararlanabileceklerini aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Kimsesizler
  • Düşkünler
  • Muhtaçlar
  • Yoksullar ve dar gelirliler
  • Yetimler
  • Engelli vatandaşlar
  • Gelirsiz ve işsiz dul kadınlar
  • Gelirsiz ve kimsesiz 65 yaş üstü yaşlı vatandaşlar
  • Yoksul şehit ve gazi yakınları
  • Yoksul asker yakınları
  • Afetzedeler
  • Kronik hastalar
  • Yoksul ailelerin ilköğretim, lise ve üniversite eğitimi gören çocukları

Kısacası 7’den 70’e maddi yardıma ihtiyacı olan herkes; sosyal yardımlara başvurabiliyorlar.

Sosyal Yardım Başvurusu Kabul Edildi Ne Demek

Sosyal yardım başvurusu kabul edildi demek yaptığınız başvurunun tüm kriterleri karşıladığı ve kabul edildiği anlamına gelmektedir. Sosyal yardım başvurusu kabul edilen kişilere ödemeler banka hesabına yada PTT Hesabına yapılmaktadır.

Sosyal Yardım Başvurusu Kaç Günde Sonuçlanır

Sosyal Yardım Başvurusu yaptıktan sonra ödemeler ortalama 1 hafta içerisinde hesaplara yatmaktadır. Başvurusu onaylanan kişilere bu ödemeler ortalama 1 hafta içerisinde yapılmaktadır.

Sosyal Yardım Başvurusu Kapsam Dışına Çıktı Ne Demek

Sosyal Yardım Başvurusu kapsam dışına çıktı demek yardım başvurusunun onaylandığını ve artık kapsam dışına çıktı demektedir. Eğer sosyal yardım başvurusu kapsam dışına çıktı uyarısını e-devlet üzerinden görüyorsanız ödemenizin banka hesabına yattığını görebilirsiniz.

Sosyal Yardım Başvurusu Reddedildi Feshedildi Ne Demek

Sosyal Yardım Başvurusu reddedildi feshedildi uyarısı alıyorsanız yapılan incelemede sosyal yardım almaya uygun olmadığınız anlamına gelir. Sosyal yardım başvurusu reddedilen kişilerin tekrar sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına bizzat giderek başvuruda bulunmaları gereklidir.

E-Devlet Para Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-Devlet sosyal yardım başvurusu ve E-Devlet para yardımı başvurusu yapmak isteyen kişiler Aile destek programı ksapsamında aylık düzenli olarak para yardımı yapılmaktadır.

Her hangi bir geliri ve sosyal güvencesi bulunmayan dar gelirli muhtaç aileler e-devlet para yardımı başvurusu yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linke tıklayarak hemen başvuru formunu doldurmaları gereklidir.

Yine aynı link üzerinden başvurunuzun kabul edilip edilmediğini de sorgulayabilirsiniz.

Bu yazımızda sosyal yardım başvurusu nasıl yapılır? sorusunu yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli takipçilerimizle paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu