E-Devlet

Bağkur Nasıl Kapatılır? Bağkur Kapatma İşlemleri

Bağkur Nasıl Kapatılır? Bağkur Kapatma İşlemleri 2024; Bağkur kapatma işlemi Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla yapılmaktadır. Bağkur kapatma işlemi yapacak olan kişilerin dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat etmesi gerekir. Bazen Bağkur kapatma işlemlerinde aksaklılar olabilir. Bunun nedeni genelde ödenmesi gereken prim borçlarıdır.

Aşağıdaki yazımızda Bağkur kapatma işlemlerinin nasıl yapılacağı, Bağkur’un nasıl kapatılacağı gibi merak edilen detaylar yer almaktadır.

Kimler Bağkurlu Olmak Zorundadır?

Kendi işini yapan esnaf, bir şirket üzerinde hissesi olan kişiler ve tarım alanında zirai faaliyet yapan kişiler Bağ-Kur yaptırmak zorundadır. Aşağıda BağKur yaptırmak zorunda olan meslek gruplarına mensup kişiler yer almaktadır.

  • Kolektif şirket ortakları
  • Limited şirket ortakları
  • Donatma iştirakleri ortakları
  • Esnaf ve sanatkârlar
  • SGK kapsamı dışında olan ve herhangi bir işverene bağlı olarak çalışmayan, kendi hesabına çalışan kişiler

Bağkur Kapatma İşlemi Nasıl Yapılır?

Bağkur’dan çıkmak isteyen kişiler, Bağkur kapatma işlemi yapmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe yazmalıdır. Herhangi bir problem yoksa Bağkur’dan çıkış talebiniz başarılı olarak gerçekleşecektir. Bir problem varsa Bağkur kapatma süreciniz uzayacaktır.

Genelde Bağkur kapatma işlemlerinde en sık görülen problemlerden biri çıkış yapacak olan kişinin prim borcunun olmasıdır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan vatandaşlar prim borcunu ödedikten sonra SGK’ya daha önceden Bağkur kapatma talebinin olduğunu fakat işlemin gerçekleşmediğini belirten bir dilekçe göndermelidir.

Bağkur Kapatma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Bağkur kapatma dilekçesinin nasıl yazılacağı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Dilekçe Bağkur il müdürlüğüne hitaben yazılmalıdır. Dilekçe de Bağkur numarası, T.C. kimlik numarası, ad, soyad ve doğum tarihi gibi bilgiler yer almaktadır. Aşağıda Bağkur kapatma dilekçe örneği yer almaktadır.

Bağkur Kapatma Dilekçesi Örneği

İl Müdürlüğünüzde …………………………… Bağkur Numarası ile kaydım vardır ve BAĞ-KUR borcum bulunmamaktadır. İş yerimi/işimi sona erdirdiğimden (kapattığımdan) dolayı BAĞ-KUR kaydımı dondurmak istiyorum.

Gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim.

Tarih-İmza:

T.C. Kimlik No:

Adı-Soyadı:

Doğum Tarihi:

Doğum Yeri:

Baba Adı:

Ana Adı:

Adres:

Bağkur Kapatma İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Bağkurluların çalışma faaliyetlerine son verilen tarihten itibaren sigortalılık süresi de sona ermektedir. Bu nedenle kişiler ilgili tarihten sonra 10 gün içerisinde Bağkur kapatma dilekçesini SGK’ya iletmelidir. 10 gün içerisinde SGK’ya bildirilmemesi durumunda herhangi bir cezai işlem uygulanmamaktadır.

E-Devlet’ten Bağkur Kapatma İşlemi Yapılır Mı?

E-Devlet sisteminden Bağkur kapatma işlemi yapılıp yapılamadığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bağ-Kur kapatma işlemi e-Devlet sisteminden yapılamamaktadır. Kapatma işlemi yapacak olan vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat dilekçe göndermesi gerekmektedir.

Kapatılan Bağkur Hesabı Açılabilir Mi?

Silinen Bağkur hesapları 7256 sayılı kanun kapsamında mümkündür. Bağkur borçlarının silinmesi ile dondurulan hizmet sürelerinin yeniden aktifleştirilmesi mümkündür.

Tarım Bağkur Nasıl Kapatılır?

Tarım Bağkur’unun kapatılması için ziraat odasında kaydının durdurulması gerekmektedir. Ziraat odasından aldığı belge ile Tarım Bağkur’u kapatma işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Bağkur Borcu Varken Bağkur Kapatma

Bağkur borcu varken bağkur kaparmak isteyen esnaf yada sahış şirkeri sahibi olan kişiler kapatma işlemi için ilk olarak işletmelerini kapatmalı yada SGK olarak çalışmaları gerekmektedir. Bağkur borcunuzu silmek yada kapatmak için bir dilekçe ile SGK müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gereklidir.

Bağkur borcu varken tekrar borç çıkmaması için şirket kapanışı yapmalı yada sigortalı olarak çalışmanız gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu