Engelli

Engelli Raporu Sorgulama (SGK, E-Devlet, E-Nabız ve E-Rapor)

Engelli Raporu Sorgulama (E-Devlet, E-SGK) En az %40 engel oranına sahip olan engelli bireylerin engellilere tanınan ayrıcalıklardan ve haklardan yararlanabilmeleri için tam teşekküllü bir hastaneden 2024 engelli belgesi yani engelli sağlık raporu almaları gerekiyor.

Engelli sağlık raporuna sahip olan bireyler; Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine giderek, engelli kimlik kartı çıkartabiliyorlar.Engelli kimlik kartlarını kullanarak, sağlık, eğitim, ulaşım, seyahat vb. pek çok alanda indirimler elde edebiliyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na engelli maaşı alabilmek adına başvuran engelli bireylerden de engelli sağlık raporu talep ediliyor.

Bu rapor sayesinde engelliler; engelli maaşının yanı sıra sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi yardımı, yakacak yardımı vb. diğer yardımlarına da başvurabiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca engelli sağlık raporu nasıl sorgulanır? sorusunu yanıtlamaya, konuyla ilgili olarak merak edilenleri aydınlatmaya çalışacağız.

Engelli Sağlık Raporu Nedir?

En az %40 engel oranına sahip olan bireylerin engellik durumlarına, engellik tür ve derecelerine, engel gruplarına dair bilgiler içeren, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen heyetler tarafından düzenlenen belgeye engelli sağlık kurulu raporu ismi veriliyor.

Bu rapor; Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan hastanelerden alınabiliyor.

Engelli sağlık raporu sayesinde engelli vatandaşlar, engelli aylığına başvurabiliyor, özel eğitim, istihdam ve sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor, evde bakım yardımı ve bakım hizmetleri alabiliyorlar.

Aynı zamanda vergi indirimlerinden, vergi muafiyetlerinden ve pek çok indirimlerden de faydalanabiliyorlar.

Engelli bireylerin başvurabileceği engelli kimlik kartı ise engelli kişilere su faturalarında %50 indirim elde etme, devlet kadrolarına memur olarak atanabilme, toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat edebilme, müze ve ören yerlerine ücretsiz girebilme, devlet tiyatrolarına ücretsiz gidebilme vb. birçok hak ve ayrıcalık tanıyor.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Sorgulama

Engelli bireyler; E-devlet platformu üzerinden, E-SGK sitesinden ya da E-Rapor sitesinden engelli sağlık kurulu raporu sorgulama işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.

Yani sorgulama işlemi online platformda 3 farklı şekilde yapılabiliyor. 

E-Devlet Üzerinden Engelli Sağlık Raporu Sorgulama

  • İlk olarak https://www.turkiye.gov.tr/ sitesine giriş yapın.
  • Ardından TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileriniz ile sisteme giriş yapın.
  • Daha sonra anasayfadaki arama butonuna ‘e-imzalı Erişkinler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporları Sorgulama yazın.

Yukarıdaki adımları takip ettiğinizde şayet engelli sağlık raporunuz varsa ekranda görünüyor.

Hasta isim-soyisim, TC kimlik no vb. bilgiler; engelli sağlık raporunda yer alıyor.

Bu sayfadan bilgisayarınıza barkodlu engelli sağlık raporu indirebiliyorsunuz.

Engelli sağlık raporunuz sistemde mevcut değilse karşınıza ‘Kayıt bulunamadı’ şeklinde bir ifade çıkıyor.

**Engelli sağlık raporunuzu görüntülemek için e-devlet anasayfadaki arama kutucuğuna ‘engelli sağlık raporu sorgulama’ da yazabilir, bu şekilde arama da yapabilirsiniz.

E-devlet üzerinden engelli sağlık raporu sorgulama işlemi için hemen https://www.turkiye.gov.tr/saglik-e-imzali-eriskinler-icin-engellilik-saglik-kurulu-raporlari-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Engelli Sağlık Raporu Sorgulama SGK

Engelli bireyler, E-SGK sitesi üzerinden de mevcut sağlık raporlarını sorgulayabiliyorlar.

Ancak şu an için sistemde yalnızca 2020 yılına kadar olan raporların sorgulama işlemi yapılabiliyor.

E-SGK üzerinden sorgulama yapabilmek için anasayfada yer alan Evrak Kayıt ve Takip Sistemi kategorisine tıklamalısınız.

Ardından TC kimlik no bilginiz ile sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

E-SGK üzerinden engelli sağlık raporu sorgulamak için hemen http://talep.sgk.gov.tr/wps/portal/vatandas/Ilgili+Diger+Uygulamalar/esgkEvrakKayitTakip_  linkine tıklayabilirsiniz.

E-Rapor Üzerinden Engelli Sağlık Raporu Sorgulama

Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşlara verilen tüm raporların elektronik ortamda sorgulanabilmesi adına oluşturulan E-Rapor sitesi üzerinden de e-imzalı engelli sağlık raporu sorgulanabiliyor.

Vatandaşlar, site üzerinden doğum, sürücü raporu sorgulama vb. birçok rapor sorgulama işlemlerini de tek bir tıkla gerçekleştirebiliyorlar.

E-Rapor sitesinden sorgulama yapmak için hemen https://erapor.saglik.gov.tr/portal/detay/eriskinler-icin-engellilik-saglik-kurulu-raporlari-1 linkini tıklayabilirsiniz.

Engelli Raporu Sorgulama E-Nabız

Engelli raporu sorgulama e-nabız üzerinden yapmanız mümkün. E-Nabız uygulamasına üye olduktan sonra e-nabız uygulamasına giriş yapmarak raporunuzu sorgulayabilirsiniz.

E-Nabız uygulamasına giriş yaptıktan sonra sol kısımda yer alan Raporları yazısına tıklayınız. Açılan sayfada daha önce aldığınız raporlar ve engelli raporunuzu sorgulayabilirsiniz. Dilerseniz E-nabız engelli raporu PDF indirme işlemini yapmanız mümkün. Ancak 2019 yılında önce alınmış raporlar sistemde görünmeyebilir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu E-Devletten Alınabilir mi?

Engelli vatandaşlar, engelli sağlık raporlarını e-devlet üzerinden alıp alamayacaklarını da öğrenmek istiyorlar.

E-devlet üzerinden yalnızca mevcut engelli raporu indirilebiliyor.

Yani hiçbir şekilde sağlık raporu alınamıyor.

Engelli sağlık raporunun mutlaka tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınması gerekiyor.

Vatandaşlar, e-devlet platformundan sağlık raporlarının sadece nüshasına erişebiliyorlar.

Engelli Raporu Alabilmek için Yüzde Kaç Engel Gerekir?

Engelli vatandaşların engelli raporu ve engelli kimlik kartı alabilmeleri için en az %40 engel oranına sahip olmaları gerekiyor.

%40 altında engel oranı olan bireylere engelli raporu verilmiyor.

Dolayısıyla e-devlet üzerinden de en az %40 engel oranına sahip olan engelli bireyler, engelli raporu sorgulama işlemi yapabiliyorlar.

Vatandaşlar, raporları sayesinde sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar.

E-Devlet Engelli Raporu Sorgulama Ne İşe Yarar?

Engelli bireyler, e-devlet üzerinden indirebilecekleri engelli raporu ile birçok avantaj ve indirimlerden yararlanabiliyorlar.

Vatandaşların birtakım indirim ve ayrıcalıklardan yararlanabilmeleri için mutlaka engelli kimlik kartı almaları da gerekebiliyor.

E-Devlet engelli raporu sorgulama ile engelli vatandaşlara tanınan ayrıcalıkları kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Engelli bireyler, belediyelere başvurup, su faturalarında en az %30 indirim elde edebiliyorlar. Ankara’da ise engellilere su faturalarında %50 indirim hakkı tanınıyor.
  • Engelli bireyler, e-devlet üzerinden indirebilecekleri engelli sağlık raporu ve engelli kimlik kartları ile Türk Telekom’a engelli bireylere yönelik olarak hazırlanan indirimli tarife ve paketlere abone olabilmek adına baş Türk Telekom’un yanı sıra diğer operatörler de engellilere özel tarife ve paketler hazırlıyorlar.
  • Engelli bireyler, sağlık raporları ve engelli kimlik kartları ile TTNET, Fiber İnternet, Uydunet ya da Turkcell Superonline mağazalarına giderek, internet abonesi olmak istediklerinde de %25 indirim kazanıyorlar.
  • Engelli bireyler, araç alımlarında MTV vergisinden muaf tutuluyorlar.
  • Engelli plakası alan engelli bireyler, İSPARK alanlarından ücretsiz bir şekilde yararlanabiliyorlar.
  • Çocuğu olan engelli anneler, e-devlet üzerinden alabilecekleri barkodlu engelli sağlık raporu ile devlet ve özel kurumlarda çalışırken ek izin kullanma, part time çalışma vb. haklar elde edebiliyorlar.

Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli raporu alan bireyler; gerekli belgelerle birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüklerine giderek, engelli kimlik kartına başvurabiliyorlar.

E-devlet platformu üzerinden ise ön başvuru işlemi yapılabiliyor.

Engelli bireyler, ön başvuruları için ALO153 yada ALO184 Sosyal Destek hatlarını arayabiliyor, talep edilen belgeleri, başvuru şartlarını ve çok daha fazlasını yetkili kişilerden öğrenebiliyorlar.

E-devlet üzerinden engelli kimlik kartı ön başvurularınız için hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelliler-icin-kimlik-karti-basvurusu linkini tıklayabilirsiniz.

Engelli Kimlik Kartı Kaç Yıl Geçerli?

Engelli sağlık raporları, genellikle iki yıl için veriliyor. Dolayısıyla engelli kimlik kartlarının da genelde iki yıllık geçerlilik süresi bulunuyor.

Ancak engelli sağlık raporlarının geçerlilik sürelerine göre engelli kimlik kartı geçerlilik süreleri de değişebiliyor.

Bu süre dolduğunda kişinin tekrar tam teşekküllü bir devlet hastanesine gidip, engelli sağlık kurulu raporu çıkartması gerekiyor.

Engelli Raporu Sorgulama Telefon Numarası

Engelli raporu sorgulama ve engelli raporu ile alakalı tüm sorularınızı ALO 170 numarasını arayarak öğrenebilirsiniz.

Engelli Kimlik Kartı Sorgulama

Engelli kimlik kartı başvurularınızın olumlu ya da olumsuz sonucunu ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayarak, öğrenebiliyorsunuz.

Alternatif olarak e-devlet başvuru ve sorgulama sayfası üzerinden de başvuru sonucunuzu sorgulayabiliyorsunuz.

Başvurduğunuz il müdürlüğünü arayarak ya da il müdürlüğüne giderek de başvuru sonucunuzu öğrenebiliyorsunuz.

Bu yazımızda kısaca engelli sağlık raporu sorgulama yöntemlerini sizlerle paylaşmaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu