Devlet Yardımları

Engelli Maaşı Nasıl Alınır? E-Devlet Başvurusu ve Başvuru Formu

Engelli Maaşı Nasıl Alınır? Engelli Maaşı Nereden Alınır? Engelli Maaşı Başvurusu, Engelli Maaşı Başvuru Formu, E-Devlet Engelli Maaşı Başvurusu, Engelli Maaşı Başvurusu dilekçe Örneği, İnternetten Engelli Maaşı Başvurusu detayları yazımızda.

Engelli Maaşı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından engelli vatandaşlara bağlanan engelli maaşı sayesinde en az %40 engel oranına sahip olan engelli vatandaşlar; maddi yetersizliklerle daha kolay bir şekilde mücadele edebiliyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın engelli vatandaşlara yönelik sosyal yardım çalışmalarından biri olan engelli maaşı ile bu vatandaşların en temel gereksinimlerini rahatlıkla karşılayabilmeleri amaç ediniyor.

Bununla birlikte kendisine engelli maaşı bağlanmasını dileyen kişilerin bazı şartları da taşıyor olmaları gerekiyor.

Bu yazımızda kısaca engelli maaşı nasıl alınır? Engelli maaşı alma şartları nelerdir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri aydınlatmaya çalışacağız.

Engelli Maaşı Nasıl Alınır 2024?

Engelli maaşı almak isteyen bireylerin ikametgahlarının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri ve öncelikle burada sosyal yardım başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Yani vatandaşlar; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında form doldurmak suretiyle bu maaşa başvurabiliyorlar.

E-devlet üzerinden ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı resmi sitesi üzerinden bir diğer deyişle online platformda başvurular, şu an için gerçekleştirilemiyor.

Engelli maaşı; hane halkı kişi başı aylık ortalama net kazancı; asgari ücretin 1/3’üne ya da daha altında bir rakama tekabül eden vatandaşlara bağlanıyor.

Yani başvuru sahibinin muhtaçlık sınırının altında aylık hane kazancının bulunması, ön koşul olarak kabul ediliyor.

Başvuru esnasında engelli bireyin kendisinden talep edilen bazı belgeleri mutlaka vakıf yetkililerine teslim etmesi gerekiyor.

Başvurular; başvurulan vakıf mütevelli heyeti tarafından değerlendirildikten sonra heyet; başvuru sahibinin evine bir inceleme komisyonu yolluyor.

İnceleme komisyonu; başvuru sahibi engelli bireyin ikametgah adresine gidiyor ve burada ailenin kazancına ve sosyo-ekonomik durumuna dair bir rapor hazırlıyor.

Heyet; komisyon tarafından kendisine teslim edilen raporu ve başvuru sahibinin teslim ettiği tüm belgeleri inceleyip; engelli maaşı bağlayacağı kişilere karar veriyor ve bu kişilere dair bir liste hazırlıyor.

Kısacası kendisine engelli maaşı bağlanmasını dileyen kişinin gerekli belgelerle birlikte sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmesi, başvurusunun da vakıf mütevelli heyeti tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

Engelli Maaşı Alma Şartları 2024

Engelli maaşına başvuru şartlarını kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • TC vatandaşı olmak
  • Hane halkı kişi başı aylık ortalama net kazancın asgari ücretin 1/3’ü ya da altında bir rakama tekabül etmesi(Muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmak)
  • Sigortalı bir işte çalışmıyor olmak
  • Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınması gereken ve kişinin en az %40 engelli olduğunu gösteren sağlık kurulu raporuna sahip olmak
  • Sağlık kurulu tarafından onaylanmış 2024 engelli raporunu vakfa teslim etmek
  • Diğer sosyal yardım kurumlarından herhangi bir maaş ya da gelir almıyor olmak
  • Engelli kişinin kendisine nafaka bağlanmamış olması ve nafaka bağlanma ihtimalinin de bulunmuyor olması
  • 65 yaşından küçük olmak
  • Başvuru sahibinin üzerine kayıtlı değerli bir menkulünün ya da gayrimenkulünün bulunmaması

**65 yaşını doldurmuş olan yaşlı bireyler, artık tam teşekküllü hastanelerden sağlık kurulu raporu alamıyorlar. Bu yüzden de engelli maaşına başvuramıyorlar.

Sizler de yukarıdaki şartları taşıyorsanız; ikametgahınızın bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına ya da vakıf müdürlüklerine giderek, burada bizzat başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Engelli Maaşı Kimlere Verilir?

Yukarıda bahsettiğimiz başvuru şartlarını eksiksiz bir şekilde karşılayan ve en az %40 oranında engele sahip olan kişiler; engelli maaşına başvurabiliyorlar.

Engelli maaşını kimlerin alabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • En az %40 engel oranına sahip olan ve engeli yüzünden çalışamayan engelliler
  • 2024 engelli raporuna sahip olan engelliler
  • Muhtaçlık sınırı altında kalan engelliler
  • Sigortalı bir işte çalışmayan yani SGK(Emekli Sandığı, Bağkur-SSK)’ya bağlı bir işte çalışmayan engelliler
  • Üzerine kayıtlı değerli menkulü ve gayrimenkulü bulunmayan engelliler
  • Temel asgari ihtiyaçlarını tek başlarına karşılayamayan engelliler

%40 engel oranına sahip olmasına rağmen araba gibi üzerine kayıtlı değerli bir menkulü ya da arsa, ev, tarla vb. gayrimenkulü mevcut olan kişilere hiçbir şekilde engelli maaşı bağlanmıyor.

Kendisine maaş bağlanacak kişilerin mutlaka muhtaçlık sınırı altında kalmaları gerekiyor.

Engelli Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli maaşına ikametgahınızın olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına ya da vakıf müdürlüklerine giderek, başvurabiliyorsunuz.

Daha önce vakıf kaydınız bulunmuyorsa öncelikle vakıf hane kayıt formu doldurmalısınız.

Bu form sayesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan gıda yardımı, erzak yardımı, yakacak yardımı, para yardımı, şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımları, gebelik ve doğum yardımları vb. diğer tüm yardımlara da başvurabilirsiniz.

İlk kez vakıf kaydı yaptırıyorsanız; öncelikle gelir testine tabi tutulacağınızı da belirtmek istiyoruz.

Gelir testi sonrasında muhtaçlık sınırının altında kabul ediliyorsanız; sizden istenilen tüm belgeleri de eksiksiz bir şekilde vakfa teslim etmelisiniz.

E-Devlet Engelli Maaşı Başvurusu

Engelli ve engeli yakını bir çok kişi engelli maaşı almak için başvuru işlemi nasıl yapılacağını merak etmektedir. Engelli maaşı başvurusu e-devlet üzerinden yapılmamaktadır. Engelli maaşı başvuru engelli birey yada 1. derece yakını tarafından ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına kimlik ile gidilerek yapılmaktadır.

Engelli Maaşı Başvuru Formu

Engelli maaşı başvuru işlemi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bizzat giderek başvuru formu doldurması gereklidir. Başvuru formu Kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı görevlilerinden talep edilir.

Engelli maaşı başvuru formu doldururken sizden engel durumu ve engel oranı yazmanız ve adres bilgisini girmeniz talep edilecektir. Tam Teşekkülü Sağlı Raporu Veren Hastaneler alacağın rapor başvuru formu ile beraber teslim edilmelidir.

Engelli aylığı başvuru formu işlemi kişinin ikamet ettiği yerin ilçe kaymakamlığına gidilerek yapılması gereklidir.

Engelli Maaşı Başvuru Dilekçe Örneği

Engelli maaşı başvuru dilekçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gidilerek doldurup teslim edilmesi gereklidir.  Örnek engelli maaşı dilekçe örneği için Engelli Maaşı Dilekçe Örneği 2024 linkine tıklayabilirsiniz.

Engelli Maaşı İnternetten Başvuru Yapılır Mı

Engelli maaşı almak için internetten başvuru yapılır mı ve engelli maaşı başvurusu e-devlet üzerinden yapılır mı sorusuna cevap vermek gerekirse engelli maaşından yararlanmak için engelli kişinin mutlaka ikametgah ettiği ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na bizzat başvuruda bulunması gereklidir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuruda bulunduktan sonra yetkililer tarafından hastane raporu alınması istenecektir. 2024 engelli maaşı başvurusu için hemen yaşadığınız il yada ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gitmeniz ve başvuru formunu doldurmanız gereklidir.

Engelli Maaşı Başvurusu için Gerekli Evraklar

Engelli maaşı almak isteyen kişilerin başvurularını gerçekleştirdikleri sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ya da vakıf müdürlüklerine giderken yanlarında götürmeleri ve burada yetkili kişilere teslim etmeleri gereken belgeleri kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Engelli kişi ya da vasisi tarafından doldurulan engelli maaşı talep beyanı
  • Engelli başvuru sahibine ait TC kimlik kartı fotokopisi
  • Engelli kişiye ait ve son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf
  • 2024 engelli raporu
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi
  • SGK’dan alınması gereken ve başvuru sahibinin gelirinin olmadığını gösteren gelir belgesi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Kirada oturan başvuru sahiplerinin teslim etmeleri gereken kira sözleşmesi
  • Engellinin annesine, babasına ya da vasisine ait kimlik fotokopisi
  • Başvuru sahibinin üzerine kayıtlı gayrimenkulünün ya da değerli menkulünün olmadığını gösteren mülkiyet belgesi

**Başvuru sahibinin yukarıda bahsi geçen belgelere ek olarak birtakım belgeler de teslim etmesi gerekebiliyor.

Akli dengesi yerinde olan ve 18 yaşını doldurmuş olan engelli bireyler, başvurularını kendileri gerçekleştirebiliyorlar.

Kendisi başvuramayacak durumda olan kişiler yerine kendilerine atanan vasileri başvurabiliyor.

18 yaş altındaki engelli çocuklar için annesi, babası ya da vasisi engelli yakını maaşına yani engelli bakım maaşına başvurabiliyor.

Yani 18 yaş altındaki çocuklara maaş değil de onlara bakmakla yükümlü olan anne, baba ya da vasisine engelli yakını maaşı bağlanıyor.

Engelli Maaşı Başvuru Tarihinde Mi Başlar?

tüm süreci tamamlayıp sağlık raporu, gerekli belgeler ve başvuru formu teslim edildikten sonra engelli maaşı 2024 başvuru tarihini takip eden ilk aybaşından itibaren başlar. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuruda bulunduktan sonra eksik evrakınız varsa ödemeniz başlamaz. Tüm belgeler eksiksiz olarak teslim edildiğinde başvuru tarihi itibari ile ödemeniz ilk aydan itibaren başlar.

engelli maaşı nasıl alınır
Engelli Maaşı Nasıl Alınır?

Engelli Maaşı Başvuru Sorgulama

Vatandaşlar; kendilerine engelli maaşı bağlanıp bağlanmadığını başvurularını gerçekleştirdikleri vakfa ya da vakıf müdürlüğüne giderek veya vakıf ve vakıf müdürlüğüne ait telefon numarasını arayarak, öğrenebiliyorlar.

Başvuru sahipleri; başvuru sonucunu ALO144 ya da ALO183 Sosyal Destek hatlarından birini arayarak da sorgulayabiliyorlar.

Alternatif olarak e-devlet üzerinden de engelli maaşı başvurusu sorgulanabiliyor.

Hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilir, engelli maaşı başvurunuzun sonuçlanıp sonuçlanmadığını görüntüleyebilirsiniz.

Bu link üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Aile ve Çalışma Bakanlığı diğer sosyal yardım başvuru sonuçlarınızı da takip edebilirsiniz.

Engelli maaşı sonucu sorgulamak için E-Devlet Engelli Maaşı Sorgulama 2024 yazımızı okuyabilirsiniz.

Engelli Maaşı Ne Kadar 2024?

Engelli bireylere bağlanan aylık engelli maaşı; başvuru sahibinde mevcut olan engellilik oranına göre değişebiliyor.

2024 yılı Temmuz ayında yapılan en son güncelleme sonrası;

  • Engel oranı %40-69 arasında olanlara aylık 2797 TL,
  • Engel oranı %70 üstünde olanlara ise aylık 4196 TL
  • Engelli yakını aylığı da 2979 TL

engelli maaşı ödeniyor.

Engelli Maaşı Nereye Yatar?

Başvurusu olumlu kabul edilen kişilerin engelli maaşları PTT hesaplarına yatırılıyor.

Yani vatandaşlar; kendilerine en yakın PTT şubesine giderek, her ay düzenli bir şekilde maaşlarını çekebiliyorlar.

PTT Engelli Maaşı Ne Zaman Yatar?

Engelli maaşı almaya hak kazanan ve ilk kez maaşını çekecek olan vatandaşlar; PTT engelli maaşlarını ne zaman çekebileceklerini de merak ediyorlar.

Bu noktada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; başvurusu kabul edilen engelli vatandaşlarının maaşlarını yatırırken onların doğum tarihlerinin son rakamını dikkate alıyor.

Doğum tarihi son rakamı 0 veya 5 olanlar her ayın 5.gününde, 1 veya 6 olanlar her ayın 6.gününde, 2 veya 7 olanlar her ayın 7. gününde, 3 veya 8 olanlar her ayın 8.gününde, 4 veya 9 olanlar her ayın 9.gününde maaşlarını çekebiliyorlar.

PTT Hesabınıza yardım parasnın yatıp yatmadığını sorgulamak için PTT Yardım Parası Sorgulama yazısını inceleyebilirsiniz.

Engelli Maaşı Hangi Hallerde Kesilir 2024?

Bazı durumlarda engelli kişiye bağlanan ve bir süredir aldığı engelli maaşı kesilebiliyor.

Engelli maaşının kesilme nedenlerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Kişinin adres değişikliği yapmasına rağmen vakfa adres değişikliği bildiriminde bulunmamış olması
  • Kişinin engellilik oranının %40 altına düşmesi
  • Kişinin kendi hakkından feragat etmesi yani yazılı bir dilekçe ile artık maaş almak istemediğini vakfa bildirmesi
  • Hak sahibi engellinin vefat etmesi
  • Engelli bireyin muhtaçlığının ortadan kalkması
  • Kişinin SGK’lı bir işe başlaması
  • Kişinin TC vatandaşlığından ayrılması
  • Kişinin en az 1 yıl boyunca kesintisiz olarak engelli maaşını PTT hesabından çekmemesi

Yukarıdaki durumlardan birinin söz konusu olması halinde kişiye bağlanan engelli maaşı, geçici süreliğine ya da süresiz olarak kesiliyor.

SGK’lı bir işe başlamasına ve muhtaçlığının ortadan kalkmasına rağmen engelli maaşı almaya devam eden vatandaşlar; yasal anlamda suç işlemiş oluyorlar. Bu yüzden de engelli maaşı alan vatandaşların muhtaçlıklarının ortadan kalktığına dair mutlaka vakfa bilgi vermeleri gerekiyor.

Aksi halde bu kişiler; muhtaçlıkları ortadan kalktıktan sonra aldıkları tüm engelli maaşlarını güncel faizleriyle birlikte vakfa geri ödemek zorunda kalıyorlar.

Vakfa geri ödememeleri halinde ise kendileri hakkında dava açılıyor.

Aynı ilçe sınırları içerisinde farklı bir adrese taşınan yani ikametgahını değiştiren kişiler; vakfa bilgi vermeseler dahi engelli maaşlarını almaya devam edebiliyorlar.

Engelli kişinin farklı bir ilçeye taşınması halinde ise engelli maaşı almaya devam edebilmesi için yeni taşındığı yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına ya da vakıf müdürlüğüne tekrar başvuru yapması gerekiyor.

Vefat halinde de engelli bireye bağlanan engelli maaşı kesiliyor. Kişi vefat etmiş olmasına rağmen bu kişinin maaşını çekmeye devam eden aile bireyleri, daha sonra çektikleri rakamları faizleriyle geri ödemek zorunda kalıyorlar. Yani vefat eden engelli bireyin maaşını haksız yere çeken aile bireyleri de yasal anlamda suç işlemiş oluyorlar.

Engelli Maaşı Başvurusu Kaç Günde Sonuçlanır?

Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıklarına yapılan başvurular en geç bir ay içinde sonuçlandırılır. Engelli maaşı başvuru sonuçları ayrıca e-devlet üzerinden ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile size bildirilir.

Engelli Maaşı Kesildikten Sonra Tekrar Alınır mı?

Kesilen engelli maaşının tekrar geri alınıp alınamayacağı, maaşın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hangi sebepten ötürü kesildiğine göre değişebiliyor.

Örneğin; vefat halinde maaş, süresiz olarak kesiliyor.

İlçeler arası ikametgah değişikliğinde ise engelli vatandaş, tekrar sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurup, maaş alabiliyor.

Muhtaçlığı ortadan kalktığı için aldığı engelli maaşı kesilenler; tekrar muhtaç duruma düştüklerinde vakfa giderek, engelli maaşına tekrar başvurabiliyorlar. Aynı şekilde sigortalı işinden ayrılan ve işsiz kalanlar da engelli maaşı alabiliyorlar.

Engellilik oranı, daha sonra %40 altına düştüğü sağlık kurulu raporunda belirtilen ve engelli aylığı kesilenler ise engel oranı %40 veya üstüne çıktığında tekrar maaşa başvurabiliyorlar.

Bu kişilerin başvuru işlemlerini tekrar gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Engelli Maaşı PTT ATM’den Çekilir Mi

Engelli maaşı başvurusu 2024 işlemlerinin tamamladıktan sonra başvurusu onaylanan ve engelli maaşı almaya hak kazanan kişiler engelli maaşını ister PTT atm lerinden çekebilir yada PTT veznelerine kimlikleri ile gidip parası alabilir. Eğer PTT kartınız varsa hiç bir ücret ödemeden engelli maaşınız yattığında ücretsiz olarak çekebilirsiniz.

Engelli Bakım Maaşı Nedir?

Muhtaç ve maddi zorluklar içerisindeki engellilerin yakınlarına bağlanan aylığa engelli bakım maaşı ismi veriliyor.

Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri tarafından engellilere bağlanan engelli bakım aylığı ile engellilerin bakım masraflarının yakınları tarafından daha rahat bir şekilde karşılanabilmesi amaçlanıyor.

Engelliler, yakınları tarafından evde bakım hizmeti alabilecekleri gibi engelli evde bakım hizmetini kurumlarda çalışan personeller tarafından da alabiliyorlar.

Şayet engellinin bakımı, muhtaç ailenin bireylerinden biri tarafından yapılıyorsa bu durumda aylık, bakımı üstlenen aile bireyine bağlanıyor.

Engelli Bakım Maaşı Ne Kadar 2024?

Engellinin bakımını üstlenen yakınına ne kadar bir bakım maaşı bağlanacağı, engelli bireyin günlük kaç saatlik bir bakıma ihtiyaç duyduğuna göre değişiklik gösterebiliyor.

Öncelikli olarak engellinin evde yakınları tarafından bakılması esas alınsa da yatılı ve gündüz bakım merkezlerinde çalışan sertifikalı bakıcı personeller tarafından da engelli bireyler için evde bakım hizmeti verilebiliyor.

2024 yılı için engelli maaşının ne kadar olduğunu aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

Sertifikalı bakıcı personeller tarafından günlük 8 saat evde bakım hizmeti alan engelli vatandaşlar için bir aylık net asgari ücret tutarında,

  • Sertifikalı bakıcı personeller tarafından günlük 24 saat evde bakım hizmeti alan engelli vatandaşlar için iki aylık net asgari ücret tutarında,
  • Yakınları ve akrabaları tarafından günlük 24 saat evde bakım hizmeti alan engelli vatandaşlar için bir aylık net asgari ücret tutarında

engelli bakım aylığı bağlanıyor.

Engelli Bakım Aylığı Nasıl Alınır?

Hane halkı kişi başı aylık net geliri, asgari ücretin 3’te 2’sini geçmeyen kişiler için engelli bakım aylığı bağlanıyor.

Bakım aylığı almak isteyen yani engelli bireyin bakımını üstlenen aile bireyin ise İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne giderek, başvuruyu bizzat gerçekleştirmesi gerekiyor.

Aynı zamanda başvuru sahibinin yani engelli yakınının kendisinden talep edilen belgeleri de teslim etmesi, bakım aylığı alabilmesi noktasında son derece önem arz ediyor.

Başvuru sonrasında kişinin teslim ettiği belgeler; detaylı bir şekilde inceleniyor ve kendisine engelli bakım aylığı bağlanacak kişilere dair bir liste hazırlanıyor.

Engelli aylığından farklı olarak, engelli bakım aylığı alacak engelliler için hane kişi başı aylık ortalama net kazancın net asgari ücretin 2/3’ü ve altında olması şartı aranıyor.

Engelli Evde Bakım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli evde bakım maaşına daha önce de bahsettiğimiz gibi Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri’ne giderek ve burada başvuru formu doldurarak, başvurabilirsiniz.

Online platformda ya da e-devlet üzerinden şu an için evde bakım maaşına başvurulamadığının da altını çizmek istiyoruz.

Engelli Evde Bakım Başvuru Sorgulama

Başvurunuzun sonuçlanıp sonuçlanmadığını öğrenmek, başvurunuza dair bilgi edinmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Aynı zamanda sorgulama işlemi için başvurunuzu gerçekleştirdiğiniz sosyal hizmetler il müdürlüğünü de aramayı tercih edebilirsiniz.

Online platformda engelli evde bakım başvuru sonucunuzu sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama

Engelli evde bakım maaşınızın yatıp yatmadığını e-devlet üzerinden kolaylıkla tespit edebilmeniz mümkün.

Evde bakım ödeme bilgilerine dair ayrıntılı bilgi edinmek için hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelli-evde-bakim-odeme-sorgu linkini tıklayabilirsiniz.

Bu yazımızda engelli maaşına dair merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de engelli maaşı alıyorsanız ya da engelli maaşına başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Aşağıdaki Konular İlginizi Çekebilir

Engelli Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Engelli Maaşı Sorgulama İletiş Numarası ve Telefon Numarası

T.C. No ile Engelli Maaşı Sorgulama – E-Devlet Engelli Maaşı Sorgulama

Engelli Maaşı Kimlere Verilir? Şartları Nelerdir?

E-Devlet Engelli Maaşı Sorgulama 2024

Engelli Maaşı Neden Yapmadı? Engelli Maaşı Neden Kesilir?

Engelli Maaşı Alan Kişi Sayısı

Engellilere Doğalgaz İndirimi ve Yardım Başvurusu

Engelli Vergi İndirimi Başvurusu

E-Devlet Engelli Kimlik Kartı Nasıl Çıkartılır? Nasıl Alınır? Kaç Günde Çıkar?

Engelli Raporu Avantajları ve Dezavantajları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu