Sosyal Yardımlar

Hane Yardımı Ne Zaman Yatar? Ne Zaman Verilir?

Hane Yardımı Ne Zaman Yatar? Hane Yardımı Ne Zaman Verilir? Hane Yardımı Ne Zaman Başlıyor? Hane Yardımı Ne Zaman Ödenir? detayları yazımızda.

Hane Yardımı Ne Zaman Yatar? Hane Yardımı Ne Zaman Verilir? Hane Yardımı Ne Zaman Ödenir? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, belediyeler ve TC Vakıflar Genel Müdürlüğü başta olmak üzere ülkemizde ayni ve nakdi yardımlar yapan birçok kurum; hanelere yani ailelere yönelik olarak gıda yardımı, erzak yardımı, para yardımı, giysi yardımı vb. yardım çalışmalarını 2024 yılında da sürdürüyor.

İhtiyaç sahibi kişiler, hem kendilerinin hem de ailelerinin temel ihtiyaçlarını karşılamak adına belediyelere, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına, TC Vakıflar Genel Müdürlüğüne ve yardım yapan diğer kurumlara hane yardımı alabilmek adına başvurabiliyorlar.

Hane yardımlarına başvuran vatandaşlar, başvurularının ne zaman sonuçlanacağını da öğrenmek istiyorlar.

Bu yazımızda hane yardımına başvuran dar gelirli ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için ‘hane yardımı ne zaman yatar?’ sorusunu yanıtlamaya, konuyla ilgili olarak en çok merak edilenleri aydınlatmaya çalışacağız.

Hane Yardımı Nedir?

En genel tanımıyla hane yardımı, yalnızca başvuru sahibine değil başvuru sahibinin ailesine yönelik yapılan sosyal yardımları ifade ediyor.

Doğalgaz yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi yardımı, mobilya ve eşya yardımı, gıda ve erzak yardımı gibi yalnızca başvuru sahibinin değil eşinin, çocuklarının ve ailesinin yararlanabileceği yardımlara hane yardımı deniliyor.

Ülkemizde belediyeler, kaymakamlıklar, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları gibi kurumların yanı sıra dernekler ve vakıflar da ihtiyaç sahipleri için hane yardımında bulunabiliyor.

Kurumlar tarafından yapılan en önemli hane yardımlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Gıda ve erzak yardımı
  • Para yardımı
  • Giysi yardımı
  • Mobilya ve eşya yardımı
  • Doğalgaz faturası desteği
  • Odun ve kömür yardımı
  • Sosyal destek kartı yardımı
  • Aşevi yardımı

Yukarıdaki yardımlardan tüm aile bireyleri yararlanabildiğinden bu yardımlar, hane yardımı olarak adlandırılıyorlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR >>>> Hane Yardımı Nedir? Nasıl Alınır? Kimlere Verilir?

Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İhtiyaç sahibi vatandaşlar; hane yardımlarından yararlanmak adına belediyelere, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurabiliyorlar.

Hane yardımı başvurusunu nasıl yapabileceğinizi aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

Belediye Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vatandaşlar, bağlı oldukları belediyeden para yardımı, gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı vb. hane yardımı almak adına belediyeye bizzat gidebiliyor ve belediyede başvuru formu doldurabiliyorlar.

Hane yardımlarına e-devlet platformu üzerinden de başvurabiliyorlar.

E-devlet üzerinden belediyelerin hane yardımlarına başvurmak isteyen dar gelirli ve muhtaç vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar; ALO153 Beyaz Masa hattını arayarak, başvurabilecekleri güncel hane yardımlarıyla ilgili olarak ayrıntılı bilgi edinebiliyorlar.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ailelere yönelik hane yardımlarını kendisine bağlı olan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yürütüyor.

Hane yardımı almak isteyen ihtiyaç sahipleri, ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, burada hane kayıt talep formu doldurmak suretiyle hane yardımlarına başvurabiliyorlar.

Vatandaşlar; ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayıp, yetkili kişilerden hane yardımı başvuru şartlarına dair bilgi alabiliyorlar.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü; yoksul ve dar gelirli vatandaşlar için kuru gıda yardımında bulunuyor.

Aynı zamanda engelli vatandaşlara ve yetimlere fakirlik maaşı bağlıyor.

Muhtaç vatandaşlar, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aşevi yardımı almak adına da başvurabiliyorlar.

Vakıflar Genel Müdürlüğü hane yardımlarından yararlanmak isteyenlerin ise ikametgahlarının bulunduğu yerdeki bölge müdürlüğüne bizzat gitmeleri ya da posta yoluyla gerekli belgeleri müdürlüğe göndermeleri gerekiyor.

Hane Yardımı Başvuru Formu

Gıda ve erzak yardımı, para yardımı, giysi yardımı, doğalgaz fatura desteği, kira yardımı vb. hane yardımlarından yararlanabilmek isteyen vatandaşların doldurmaları gereken hane yardımı başvuru formunda başvuru sahibine kişisel bilgilerine, mesleğine, aylık giderlerine, aylık kazancına, hanesinde bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısına, hanesindeki çalışan kişi sayısına dair sorular yöneltiliyor.

Belediyelerden, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından ya da diğer kurumlardan hane yardımı almak isteyen tüm vatandaşların sosyal yardım başvuru formundaki tüm soruları doğru bir şekilde yanıtlamaları gerekiyor.

Bu form ile başvurulan kurum; başvuru sahibinin ve bakmakla yükümlü olduğu ailesinin muhtaçlık durumunu tespit ediyor ve hane yardımında bulunacağı ailelere dair liste hazırlıyor.

Muhtaçlık sınırının altında yaşamamalarına rağmen kendilerini muhtaç gösterip, hane yardımı alan kişiler; sonradan durumun başvurulan kurumca tespit edilmesi üzerine cezai yaptırıma maruz kalıyorlar.

Hane yardımlarından haksız yere yararlanan bu kişilerin aldıkları yardımların güncel nakdi karşılığını faiziyle yardım aldıkları kuruma ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayan kişiler ise hane yardımında bulunan kurumca mahkemeye veriliyorlar.

Hane Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Belediyeler tarafından yapılan tüm güncel hane yardımlarına, başvuru şartlarına ve başvuru için gerekli belgelere dair bilgi almak için ALO153 Beyaz Masa hattını veya bağlı olduğunuz belediyeyi arayabilirsiniz.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından yapılan hane yardımlarını öğrenmek için ALO144 ya da ALO183 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü hane yardımları için Bölge müdürlüklerini arayabilir, yetkililerden bilgi alabilirsiniz.

Hane Yardımı Başvuru Sorgulama

Hane yardımı başvurularının ne zaman sonuçlanacağı, başvurulan kuruma, başvurulardaki yoğunluk durumuna ve başvurulan yardım türüne göre değişebiliyor.

Başvuru sonuçlarının açıklanması genellikle birkaç ay sürüyor.

Hane yardımı başvurunuzun kabul edilip edilmediğini online platformda da takip edebiliyorsunuz.

Belediye Hane Yardımı Başvuru Sorgulama

Belediye başvuru sonucunuzu yukarıda sizlerle paylaştığımız e-devlet belediye sosyal yardım başvuru ve sorgulama linki üzerinden öğrenebilirsiniz.

Ya da ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

Başvuru sonucunuzu başvurduğunuz belediyeyi arayarak veya belediyeye giderek de öğrenebilirsiniz.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Hane Yardımı Başvuru Sorgulama

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı hane yardımı başvuru sonucunuzu öğrenmek için ALO183 ya da ALO144 hatlarını arayabilirsiniz.

E-devlet üzerinden başvurunuzun son durumunu takip etmek için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Ya da başvurduğunuz vakfı arayabilir veya vakfa bizzat gidebilirsiniz.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü Hane Yardımı Başvuru Sorgulama

Vakıflar Genel Müdürlüğü hane yardımı başvuru sonuçlarınızı öğrenmek istediğinizde başvurduğunuz bölge müdürlüğünü arayabilirsiniz.

E-devlet üzerinden sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkine tıklayabilirsiniz.

Hane Yardımı Kaç Ayda Bir Verilir?

Belediyeler ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından ihtiyaç sahiplerinin daha iyi beslenebilmeleri için yapılan gıda ve erzak yardımı; genellikle 2-3 ayda bir yapılsa da bazı aileler için düzenli olarak erzak ve gıda yardımı yapılabiliyor.

Hane yardımının hangi sıklıkla yapılacağı yardım türüne göre de değişebiliyor.

Örneğin; odun ve kömür yardımları, her yıl Eylül ayı sonunda veya Ekim ayı başlarında yılda bir sefer olacak şekilde yapılıyor.

İhtiyaç sahiplerine dağıtılan sosyal destek kartlarına ise genellikle her ay için yardım parası yükleniyor.

Hane yardımlarının kaç ayda bir yapılacağı; ailenin muhtaçlık durumuna ve başvurulan kurumun bütçesine göre de değişebiliyor.

Hane yardımından hangi sıklıkla yararlanabileceğinize dair en doğru bilgiyi başvurduğunuz kurumdan alabilirsiniz.

BENZER KONULAR >>>> Hane Yardımı Kaç Ayda Bir Verilir? Kimlere Verilir?

Hane Yardımı Ne Zaman Yatar?

Hane yardımlarının hangi tarihte yatırılacağı ya da hak sahiplerine teslim edileceği de başvurulan kuruma göre değişebiliyor.

Yani sabit ve belirli bir gün bulunmuyor.

Gıda ve erzak yardımları, genellikle 2-3 ayda bir ihtiyaç sahiplerinin ev adreslerine teslim ediliyor.

Para yardımı şeklinde yapılan nakdi yardımlar ise genellikle başvuru sahibinin PTT hesabına yatırılıyor.

Para yardımının başvurusu sonuçlanan kişilerin hesabına yatırılması ise başvuru sonuçlarının açıklanmasından sonra ortalama bir ay sürüyor.

Doğalgaz fatura destekleri ve elektrik fatura yardımları da tıpkı para yardımı gibi hak sahiplerinin PTT hesaplarına yatırılıyor. Ancak kesin bir tarih bulunmuyor.

Hane yardımında bulunan kurum; yardım parasını kişilerin hesabına yatırdığı zaman bu kişileri sms yoluyla bilgilendiriyor.

Vatandaşlar; PTT şubelerine giderek, başvurdukları kurum tarafından elektrik desteği, doğalgaz fatura desteği, para yardımı vb. yardımların hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını öğrenebiliyorlar.

Aynı zamanda PTT hesaplarına hane yardımı parasının yatırılıp yatırılmadığını e-devlet platformu üzerinden de sorgulayabiliyorlar.

E-devlet üzerinden hane yardımlarının yatırılıp yatırılmadığını öğrenmek isteyen vatandaşların ise https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

Örneğin; 1100 TL pandemi yardımına başvuran vatandaşlar; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından pandemi yardım parasının hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını yukarıdaki link üzerinden görüntüleyebiliyorlar.

hane yardımı ne zaman ödenir

Hane Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Hane yardımlarına başvuran kişilerden bazı belgeler talep ediliyor.

Kişilerin teslim etmeleri gereken belgeler, başvurdukları kuruma ve yardım türüne göre değişebiliyor.

Aynı zamanda kişilerden ek belgeler de talep edebiliyor. Örneğin; engelli bireylerin 2024 engelli raporu, kronik hastaların sağlık kurulu raporu, eşi vefat etmiş dul kadınların ise eşlerine dair ölüm belgesi teslim etmeleri gerekebiliyor.

Hane yardımına başvuran kişilerden talep edilen en önemli belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Aile bireylerine ait TC kimlik kartı fotokopisi
  • Hane yardımı başvuru formu veya dilekçesi
  • Aile bireylerine ait vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Aile bireylerine ait ikametgah belgesi
  • Kira sözleşmesi
  • Mal beyanına ilişkin belgeler
  • Aile bireylerine dair SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Maaş bordrosu
  • Engelli bireyler için 2024 engelli belgesi
  • Kronik hastalar için sağlık kurulu raporu
  • Eşi vefat etmiş dul kadınlar için eşlerine dair ölüm belgesi
  • Okula giden çocuklar için öğrenci belgesi

Hane Yardımı Tek Seferlik mi?

Hane yardımları, tek seferlik olabileceği gibi sürekli de olabiliyor.

Yardımların sürekliliği üzerinde başvurulan kurumun bütçesi, başvurulara ihtiyaç sahipleri tarafından gösterilen yoğunluk, başvuru sahiplerinin muhtaçlık seviyesi vb. faktörler etkili oluyor.

Örneğin; 1100 TL pandemi yardımından başvuru sahipleri, maksimum 2 sefer yararlanabiliyorlar.

Gıda ve erzak yardımları ise genellikle 2-3 ayda bir sefer yani sürekli yapılıyor.

Hane yardımları, yardım alan kişinin ve ailesinin muhtaçlığının ortadan kalkması üzerine sona eriyor.

Hane Yardımı Kimlere Verilir?

Hane yardımlarından muhtaçlık sınırının altında yaşayan yani hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünü aşmayan herkes, yararlanabiliyor.

Başvuru sahiplerinin 18 yaşını doldurmuş ve TC vatandaşı olmaları gerekiyor.

SGK’lı işi ve düzenli geliri olmayanlar, muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar, engeli ya da kronik hastalığı yüzünden çalışamayanlar, gelirsiz dul kadınlar, gelirsiz ve kimsesiz yaşlılar, afetzede vatandaşlar, muhtaç şehit, gazi ve asker yakınları; hane yardımı alabiliyorlar.

Lakin muhtaç olmalarına rağmen üzerlerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul bulunan kişilere ve hanelerine hane yardımı yapılmıyor.

Hane Yardımı Hak Sahibi Ne Demek?

Hane yardımı hak sahibi ile başvurusu olumlu kabul edilmiş ve yardım almaya hak kazanmış başvuru sahibi ifade ediliyor.

Hak sahibi ile başvuru sahibi aynı kişi olmakla birlikte hane yardımları yalnızca bu kişilere teslim ediliyor.

Para yardımı şeklinde yapılan hane yardımları, yalnızca hak sahibinin PTT hesabına yatırılıyor.

Hak sahibinin en yakınları, eşi, çocukları ya da anne ve babası dahi PTT’ye giderek, yardım parasını çekemiyorlar.

Hak sahibinin hane yardım parasını PTT şubelerinden alabilmesi için yanında TC kimlik kartını götürmeyi de unutmaması gerekiyor.

BENZER KONULAR >>>> Diğer Aile Yardımı Nedir? Nasıl Alınır? Başvuru ve Sorgulama

Hane Yardımı Reddedildi, Feshedildi Ne Demek?

Bu ifade ile hane yardımına başvuran başvuru sahibinin başvurusunun kabul edilmediği yani başvurusunun olumsuz sonuçlandığı ifade ediliyor.

Yani e-devlette bu ifade ile karşılaşan kişiler, maalesef başvurdukları yardımı alamıyorlar.

Hane Yardımı Kapsam Dışı Ne Demek?

Bu ifade; kişinin gerekli başvuru şartlarını taşımadığını ve hane yardımı alamayacağını gösteriyor.

Hane Yardımı Kapsam Dışına Çıktı Ne Demek?

Bu ifade, başvuru sahibinin başvurusunun ilgili kurum tarafından kabul edildiğini, kısa sürede yardımı alacağını gösteriyor.

Yani başvurunun olumlu sonuçlandığı anlamını taşıyor.

Yapılan gıda ve erzak yardımı, giysi yardımı vb. yardımların yola çıktığına, kısa sürede yardımın ailenin ev adresine teslim edileceğine işaret ediyor.

Hane Yardımı Teslim Edilebilir Ne Demek?

Bu ifade ile kişinin başvurduğu hane yardımının yakın zamanda kişiye teslim edileceği ifade ediliyor.

Hane Yardımı Teslim Edildi Ne Demek?

Bu ifade; gıda ve erzak yardımı, giysi yardımı vb. hane yardımlarının kişinin ev adresine teslim edildiğini ya da kişinin yardım parasını PTT hesabından çektiğini gösteriyor.

Hane Yardımı Kaç TL?

Hane yardımlarının kaç TL olacağı, başvurusu kabul edilen muhtaç ailenin muhtaçlık seviyesine göre değişebiliyor.

Belediyeler ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları; başvuru sahiplerine aylık 200 TL, 300 TL, 400 TL vb. nakdi yardım paraları dağıtabiliyor.

Bu paralar, kişinin PTT hesabına yatırılabileceği gibi sosyal destek kartlarına da yatırılabiliyor.

Yatırılan yardım parası, hanedeki kişi sayısına göre ve okuyan çocuk sayısına göre değişebiliyor.

Bazı yardımlar ise tüm başvuru sahiplerine eşit şekilde dağıtılıyor.

Örneğin; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı pandemi yardımına başvuran kişilerin PTT hesaplarına 1100 TL yardım parası yatırıyor.

Hane Yardımı Ayın Kaçında Yatıyor?

Nakdi para yardımı şeklinde yapılan hane yardımları, genellikle yeni ayın ilk haftasında yatırılıyor. Ancak belirli bir gün bulunmuyor.

Vatandaşlar, hane yardım parasının PTT hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını daha önce de bahsettiğimiz gibi e-devlet üzerinden görüntüleyebiliyorlar.

Hane Yardımı Ne Kadar?

Hane yardımları, her yıl başvurulan kurum tarafından güncelleniyor.

Yani her yıl, ihtiyaç sahibi vatandaşlar için daha yüksek rakamlarda yardım parası dağıtılıyor.

2024 yılında ihtiyaç sahibi ailelere aylık 300 TL, 400 TL vb. yardım paraları ödenebiliyor.

Başvurulan kurum bütçesi; hak sahiplerine yapılacak ödemenin miktarı üzerinden belirleyici olabiliyor.

Daha kalabalık aileler için daha fazla miktarda ödeme yapılabiliyor.

Örneğin; 5 ve üstü kişilik aileler için aylık 500 TL yardım parası ödenebiliyor.

Ödemeler; aylık olabileceği gibi iki üç ayda bir sefer de olabiliyor.

Yani yapılacak hane yardımı miktarı, başvurusu kabul edilen hak sahibinin muhtaçlık durumuna göre belirleniyor.

Hane Yardımı Nereden Alınır?

Gıda ve erzak yardımı, kömür ve odun yardımı vb. hane yardımları, başvuru sahiplerinin ev adreslerine kadar görevli kişiler tarafından teslim ediliyor.

Nakdi para yardımı şeklinde yapılan hane yardımlarının ise PTT şubelerinden çekilmesi gerekiyor.

Vatandaşlar; giysi yardımı, eşya yardımı, kırtasiye yardımı vb. yardımlar almak adına başvurdukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidebiliyorlar.

Bazı şehirlerimizde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ait olan sosyal yardım marketleri bulunuyor.

İhtiyaç sahipleri, bu marketlere giderek, kendi ihtiyaçları doğrultusunda kıyafet, eşya, battaniye vb. malzemeleri alabiliyorlar.

PTT Hane Yardımı Sorgulama

Nakdi hane yardımlarının PTT hesabınıza yatırılıp yatırılmadığını sorgulamak için daha önce de bahsettiğimiz gibi https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

TC kimlik no ve e-devlet şifrenizle sisteme girebilirsiniz.

E-devlet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesinden şifrenizi alabilirsiniz.

Bu yazımızda hane yardımı ne zaman yatar? Hane yardımı ne kadar 2024? vb. soruları yanıtlamaya, hane yardımlarına dair merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.

Sizler de belediyelerden, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından ya da diğer kurumlardan hane yardımı alıyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. İki çocuğumla yaşıyorum temizliğe giden kirasını emekli babası ödeyen üniversite ve lisede okuyan çocuklarımla zordayiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu