Sosyal Yardımlar

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardım Başvurusu ve Sorgulama

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardımları Nelerdir? Ülkemizdeki muhtaç ve yoksul ailelerin daha rahat ve daha huzurlu bir yaşam sürebilmeleri adına onlara şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, doğum yardımı, SED yardımı, gıda ve erzak yardımı gibi birçok yardım yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımları; 2024 yılında da hız kesmeden devam ediyor.

Yoksul ve muhtaç vatandaşlar; ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, burada sosyal yardım başvuru formu doldurabiliyor ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarına başvurabiliyorlar.

Pandemi sürecinde dar gelirli vatandaşların bu süreci daha rahat atlatabilmeleri adına onlara yardım eli uzatan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı pandemi sosyal destek yardımına ise vatandaşlar; e-devlet üzerinden kolaylıkla TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileriyle başvurabiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca muhtaç vatandaşlar tarafından sıklıkla merak edilen bir soru olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımları nelerdir? sorusunu yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar Nelerdir?

Makalede Neler Var?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan en önemli sosyal yardımları kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kömür ve Odun Yardımı

Yoksul ailelerin kış günlerinde ısınma ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri adına onlara yakacak yardımı yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, asgari ücretin 1/3’ünün altında olan ailelere kömür ve odun yardımı yapıyor.

Evinde kömür sobası olmayan kişilere ise kendi bütçesiyle soba satın alabiliyor.

Kömür ve odun yardımı kapsamında muhtaç ailelere kış ayları yaklaşmaya başladığında yani Kasım ya da Aralık aylarında minimum 500 kg kömür dağıtılıyor.

Kömür Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Gıda ve Erzak Yardımı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak her il ve ilçede faaliyet gösteren sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına kayıt olanlar; gıda ve erzak yardımı alabiliyorlar.

Tıpkı belediyeler gibi fakir ve yoksul ailelere gıda ve erzak içeren erzak kolileri dağıtan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yardım kolilerinde makarna, pirinç, bulgur, zeytin, peynir gibi yemeklik ve kahvaltılık malzemeler yer alıyor.

3294 sayılı Kanun kapsamındaki ihtiyaç sahibi ailelerin gıda gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başta Ramazan ayı ve Kurban Bayramı öncesinde  olmak üzere ve yıl boyunca ihtiyaç olması halinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından gıda yardımı yapılmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler gıda yardımı 3294 sayılı Kanun kapsamındaki sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi haneler ile sosyal güvencesi olan ancak hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden az olan hanelere yapılmaktadır.

Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Gıda Yardımı Kimlere Verilir?

Erzak Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Barınma Yardımı

Eski, sağlıksız ve kötü koşullara sahip olan evlerde yaşayan muhtaç ve fakir vatandaşların alabilecekleri barınma yardımı kapsamında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları; ücretsiz bir şekilde ailelerin evlerine dair bakım, onarım, tamirat, boya ve badana vb. işlemleri gerçekleştiriyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; yoksul vatandaşlara betonarme ya da prefabrik ev yapım yardımında da bulunuyor.

Barınma yardımı dahilinde evinde oturacak hiçbir eşyası olmayan vatandaşlara koltuk, dolap, masa vb. eşyalar dağıtabiliyor.

Sel, yangın, deprem gibi doğal afetlere maruz kalan vatandaşlara ise bir süreliğine kira yardımında bulunabiliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Eşi Vefat Etmiş Dul Kadınlara Yönelik Yardımlar

Ailenin ve çocukların korunması, çocukların sağlıklı gelişiminin desteklenmesi noktasında ailelere şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımı gibi yardımlar sunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, eşi vefat etmiş, eşinden ayrılmış ya da eşi cezaevine girmiş olan kadınlara da birçok yardımlar yapıyor.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giden dul kadınlar, burada barınma yardımı, nakdi yardımlar, giysi yardımları, eşya yardımları gibi yardımlara başvurabiliyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; eşi vefat etmiş dul kadınlara 2 ayda 1 olacak şekilde para yardımında da bulunuyor.

‘Eşi vefat eden kadınlara yönelik nakdi yardım programı’ kapsamında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından muhtaç kadınların PTT hesaplarına her ay için 2000 TL yatırılıyor.

Bu yardımdan herhangi bir düzenli geliri ve sigortalı işi olmayan dul kadınlar faydalanabiliyorlar. Kişinin evlenmesi ya da sigortalı bir işe girmesi halinde kişiye yapılan yardım da kesiliyor.

Aynı zamanda kendisine dul maaşı bağlanan kişiler de bu yardımı alamıyorlar.

Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Olarak Yapılan Yardımlar

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan yani SGK kaydı bulunmayan asker ailelerine yönelik olan bu yardımdan askerdeki eşin eşi ya da ailesi yararlanabiliyor.

Muhtaç asker ailelerine yardım programı isimli bu yardım kapsamında muhtaç er ya da erbaşların ailelerine aylık 1000 TL ödeme yapılıyor. Muhtaç askerlere ise aylık 1000 TL yardım parası veriliyor.

2 ayda 1 yapılan bu yardımdan en fazla 12 aylık süre için yararlanılabiliyor.

Muhtaç asker aileleri, ikametgahlarının olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, burada gıda ve erzak yardımı, barınma yardımı, yakacak yardımı gibi diğer yardımlara da başvurabiliyorlar.

Muhtaçlık Sınır Nedir? Muhtaçlık Sınırı Ne Kadar?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Öksüz ve Yetim Yardımı

Annesi ya da babası veya her iki ebeveyni de vefat eden 18 yaş altındaki muhtaç çocuklar için yapılan öksüz ve yetim yardımı kapsamında yoksul çocuklara aylık 1200 TL yardım yapılıyor.

Ödemeler; 2 ayda 1 olacak şekilde yani 2400 TL olarak yatırılıyor.

Çocuğun velisinin veya yasal vasisinin olmaması halinde 18 yaş üstü akrabası tarafından başvuru yapılabiliyor.

Başvurunun çocuğun ikametgahının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yapılması gerekiyor.

Çocuklar; 18 yaşını doldurduklarında onlara yapılan yardımlar sona eriyor.

SED yardımından faydalanan kişiler ise Öksüz ve Yetim Yardımı’na başvuramıyorlar.

SED yardımının yanı sıra Muhtaç Asker Çocuğu yardımı yapılan çocuklar da bu yardımdan faydalanamıyorlar.

Çocuklar için Öksüz ve Yetim Yardımı’nın yapılabilmesi için hanede sigortalı çalışan bir bireyin bulunmaması da gerekiyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı

Babası er ya da erbaş olarak askerlik yapmakta olan çocuklara yapılan ‘Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı’; 18 yaşından küçük olan çocuklar için yapılıyor.

Bu yardıma Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Nakdi Yardım alan eş başvurabiliyor.

Yardım dahilinde annelere her bir çocukları için aylık 1000 TL ödeniyor.

Ödemeler; 2 ayda 1 yapıldığı için annenin PTT hesabına 2 ayda 1 her bir çocuğu için 2000 TL yatırılıyor.

Anneler, bu yardımdan eşleri askerde olduğu süre boyunca faydalanabiliyorlar. Ancak yardım, en fazla 12 ay için alınabiliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çeyiz Yardımı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından evlilik hazırlığında olan çiftlere yönelik olan bu yardım kapsamında yurtiçi veya katılım bankalarından birinde çeyiz hesabı açanlar ve evlilik tarihi öncesinde en az 3 yıl boyunca çeyiz hesaplarına düzenli bir şekilde ödeme yapanlar; çeyiz yardımı alabiliyorlar.

Çeyiz yardımı kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bir miktar katkı payı ödemesi yapılıyor.

36 ile 47 ay arasında hesabına para yatıran kişilere %10, 48 ile 59 ay arasında yatırım yapanlara %15, 60 ay ve üstünde çeyiz hesaplarına ödeme yapanlara ise %20 oranında katkı payı ödeniyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kırtasiye Yardımı

Muhtaç ailelerin çocukları için yapılan kırtasiye yardımı dahilinde her eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında yani Eylül ayında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından kırtasiye yardımı yapılıyor.

Yapılan yardım kalem, kitap, defter, silgi vb. eğitim materyali yardımı şeklinde olabileceği gibi nakdi yardım yani para yardımı şeklinde de olabiliyor.

Bu yardıma da hane halkı kişi başı aylık net kazancı, asgari ücretin 1/3’ü altında olanlar başvurabiliyorlar.

Yani muhtaçlık sınırının altında yaşayan aileler, ortaöğretim ya da lise eğitimine devam eden çocukları için bu yardımı alabiliyorlar.

Kırtasiye Yardımı Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır? Kırtasiye Yardımı Kimlere Verilir?

Devletten Okuyan Çocuklara Para Yardımı Başvurusu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile Destek Paketi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından muhtaç ailelere destek olmak adına verilen Aile Destek Paketi ile aylık 900 TL ile 1250 TL arasında ödeme yapılmaktadır. Muhtaç ailelere verilen aile destek paketine e-devlet üzerinden hemen başvuruda bulunabilirsiniz. Aile Destek yardımına hemen başvurmak için https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkini tıklayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile Destek Paketi başvuru sonrası uygun görülen ailelere ödemeler aylık olarak yapılacaktır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Desteği Bileşeni

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Desteği Bileşeni çocuklu ailelere verilen sosyal yardımlardan biridir. Çocuklu ailelere çocuk sayısına bağlı olarak aylık 350 TL ile 600 TL arasında ödeme yapılmaktadır.

1-2 çocuklu ailelere aylık 350 TL, 3 çocuklu ailelere aylık 450 TL, 4 çocuklu ailelere aylık 450 TL, 5 ve daha fazla sayıda çocuğu olan ailelere ise aylık 650 TL yardım parası ödenecek.

Ödemeler aylık olarak PTT şubelerinden çekilebilir. Ayrıca PTT Kartı olanlar direk olarak ATM’lerden çekebilir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Elektrik Tüketim Desteği

Muhtaç ve yoksul yani ihtiyaç sahibi ailelerin yararlanabileceği bir diğer sosyal yardım olan bu yardım kapsamında aileler; aylık elektrik faturalarının bir kısmının sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından ödenmesini sağlayabiliyorlar.

Elektrik Tüketim Desteği’nden 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ve 2024 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında düzenli olarak yardım alan kişiler yararlanabiliyorlar.

Yardım dahilinde 1-2 kişilik aileler için aylık 75 kWh, 3 kişilik aileler için aylık 100 kWh, 4 kişilik aileler için aylık 125kWh , 5 ya da daha fazla kişilik aileler için aylık 150 kWh elektrik desteği sunuluyor.

Hak sahipleri, TC kimlik kartları ve elektrik faturaları ile birlikte PTT şubesine gittiklerinde yardım kapsamında faturalarını indirimden yararlanarak ödeyebiliyorlar.

  • Hanede 1-2 kişi olursa aylık 75 kWh enerji tüketim indirimi 130,09 TL, [%15 indirimli 110,59 TL]
  • Hanede 3 kişi olursa aylık 100 kWh enerji tüketim indirimi 173,46 TL, [%15 indirimli 147,05 TL]
  • Hanede 4 kişi olursa aylık 125 kWh enerji tüketim indirimi 216,82 TL, [%15 indirimli 184,29 TL]
  • Hanede 5 ya da daha fazla kişi olması durumunda aylık 150 kWh enerji tüketim indirimi 260,19 TL. [%15 indirimli 221,16 TL]

Elektrik Faturası Yardımı Nasıl Alınır? Kimlere Verilir?

Elektrik Tüketim Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı SED Yardımı

Kendi çocuklarının gıda, sağlık, eğitim vb. asgari ihtiyaçlarını dahi karşılamakta yetersizliğe düşen anne ve babaların başvurabilecekleri SED yardımı dahilinde çocuklara süreli ya da yılda bir iki sefer olacak şekilde maddi yardım yapılıyor.

Bu yardım; haklarında bakım tedbir kararı alınan lakin SED yardımı yapıldığı taktirde ailesi tarafından bakılabilecek halde olan çocuklar ve ekonomik anlamda destek görmedikleri halde muhtaç hale düşecek olan ancak desteklendikleri halde ailesi ve yakınları tarafından bakılabilecek durumdaki çocuklar için yapılıyor.

Yani hakkında bakım tedbir kararı alınmış ve sosyal hizmet kuruluşlarında yaşayan çocukların yanı sıra hakkında bakım tedbir kararı alınmamış çocuklar için de SED yardımı yapılabiliyor.

Olağanüstü bir durum, sel, deprem, yangın gibi kazalar yüzünden ailesinin ihtiyaçlarını karşılayamayan ebeveynlerin çocuklarına, hayati önem arz eden ve ameliyat getiren hastalığı olan kişilerin çocuklarına ya da vefat eden kişilerin çocuklarına da bu yardım yapılabiliyor.

Son olarak, yaş sınırı dolayısıyla sosyal hizmet kuruluşundan ya da koruyucu aile yanından ayrılmalarına rağmen iş ve meslek edindirme kurslarına gidenler ya da işi ve mesleği olmamasına rağmen yardım almadıkları durumda muhtaç hale düşecek olan çocuklar de SED yardımı alabiliyorlar.

Süreli ekonomik destek; en az 1 yıl için yapılmakla birlikte sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı mütevelli heyeti tarafından uygun görülmesi halinde 2 yıllık süreler ile yardım süresi uzatılabiliyor.

SED kapsamında çocuklara her ay ödenecek yardım miktarı, çocuğun muhtaçlık durumuna ve ihtiyaçlarına göre değişebiliyor.

SED yardımı kapsamında çocuklara psiko-sosyal destek ve rehberlik de yapılıyor.

Sed Yardımı Nedir? Kimlere Verilir? Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sed Yardımı Hangi Hallerde Kesilir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Şartlı Eğitim Yardımı

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ailelerin çocukları için yapılan şartlı eğitim yardımı kapsamında muhtaç ailelerin ilköğretim ve ortaöğretim eğitimine devam eden çocuklarına aylık bir miktar para yardımı yapılıyor.

Ailelerin bu yardımdan faydalanabilmeleri için hem annenin hem de babanın sosyal güvencesinin bulunmaması gerekiyor.

Yardım kapsamında ilköğretime giden erkek öğrencilere aylık 200, kız öğrencilere aylık 300 TL yardım yapılıyor.

Ortaöğretime giden erkek öğrencilere aylık 200, kız öğrencilere ise aylık 250 ödeniyor.

Şartlı eğitim yardımı; yalnızca örgün öğretim gören öğrenciler için yapılıyor.

Bir ay içerisinde hiçbir mazereti olmadan 4 günden daha fazla bir süre için okula gitmeyen kişilere yapılan yardım kesiliyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Kimlere Verilir

İBB Eğitim Yardımı Başvuru Nasıl Yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Şartlı Sağlık Yardımı

Sosyal güvencesi olmayan muhtaç ve yoksul ailelerin 0-6 yaş aralığındaki çocuklarına özel olarak yapılan şartlı sağlık yardımı kapsamında annenin hesabına her ay 200 TL yatırılıyor.

2 ayda 1 yapılan bu ödemeler ile annenin çocuğunu düzenli olarak sağlık kontrollerine götürmesi ve tüm aşılarını eksiksiz bir şekilde yaptırması amaç ediniyor.

Anne adayının doğumu hastanede gerçekleştirmesi durumunda anneye tek seferli olacak şekilde 200 TL nakdi yardım da yapılıyor.

Gebe kadınlar, en fazla 9 ay için; loğusa kadınlar ise en fazla 2 ay için ekstra 400 TL şartlı sağlık yardımı alabiliyorlar.

Annenin çocuğunu düzenli olarak sağlık kontrollerine götürmemesi ya da aşılarını yaptırmaması halinde anneye yapılan şartlı sağlık yardımı kesiliyor.

Aynı zamanda annenin bu yardımı alabilmesi için doğumun da canlı doğum şeklinde gerçekleşmesi gerekiyor.

Şartlı Sağlık Yardımı Nedir? Nasıl Alınır? Kimlere Verilir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Doğum Yardımı

Doğum yardımı 2015 tarihi ve sonrasında canlı doğum gerçekleştiren Türk vatandaşlarına ve Mavi Kart sahiplerine doğum yardımı yapılmaktadır. 1 defaya mahsus olarak yapılan doğum yardımı tek seferlik ödemelerden biridir. Canlı doğum sonrası başvuru halinde verilir. Birinci çocuk için 300 TL  İkinci çocuk için 400 TL Üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL olarak ödenmektedir. Ödeme anneye yapılmaktadır.

Doğum Yardım Parası Nasıl Alınır? Başvuru ve Sorgulama

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yaşlı Aylığı Yardımı

Devlet tarafından verilen yaşlılık aylığı Sosyal güvencesi olmayan ve aylık bağlanacak kişinin kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3’ünden az olan 65 yaş üstü vatandaşlarımıza yapılan yardımlardan biridir. Her ay ödenen yaşlılık aylığı almak için kimlik kartınız ile başvuruda bulunmanız yeterlidir.

Yaşlılık Maaşı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları

Yaşlılık Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal yardımlarına başvurmak için ikametgahınızın bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidebilir ve vakıfta hane kayıt formu doldurabilirsiniz.

Pandemi sosyal destek yardımına yani 1100 TL yardıma ise e-devlet üzerinden başvurabilirsiniz.

Ön başvurularınız için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardım Başvurusu Sorgulama

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; başvuruları ortalama bir ay içerisinde sonuçlandırmakla birlikte bu süreç, başvurularının yoğun olduğu dönemlerde daha da uzun olabiliyor.

Başvuruların ne zaman sonuçlanacağı, başvurulan yardım türüne göre de değişiklik gösterebiliyor.

Başvurularınızın sonuçlarını öğrenmek için başvurduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayabilirsiniz.

E-devlet üzerinden de başvurularınızın son durumunu takip edebilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardım başvuru sonuçlarınıza dair bilgi edinmek, başvurunuzun olumlu ya da olumsuz sonucunu görüntülemek adına https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Alternatif olarak ALO144 ya da ALO183 Sosyal Destek hattını arayabilir, yetkili kişilerden başvurunuzun sonucunu öğrenebilirsiniz.

Aile ce Sosyal Hizmetler Bakanlığı PTT Hesabına Yatan Para Sorgulama

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan tüm sosyal yardım ödemeleri PTT şubelerinden yada PTTKart hesaplarına yatırılmaktadır. Düzenli olarak yardım alıyorsanız adınıza yatan para sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linke tıklayarak ödemenizin yatıp yatmadığını öğrenebilirsiniz.

PTT Adınıza yatan para olup olmadığını sorgulamak için PTT Adıma Yatan Para Sorgulama T.C. No ile yazısını okuyabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardım Başvuru Formu

Vatandaşların sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfında doldurmaları gereken hane kayıt formunda kişiye gelirine, aylık giderlerine, hanede bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısına, hanede çalışan sayısına kısacası muhtaçlık seviyesini tespit etmeye yönelik sorular yöneltiliyor.

Başvurulan yardım türüne göre vatandaşların ek belgeler doldurmaları da gerekebiliyor.

Başvuru sahiplerinin formlarda mutlaka gerçekçi ve doğru bilgiler paylaşmaları, hem yardımlardan faydalanabilmeleri hem de yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine erişmesi noktasında oldukça önem arz ediyor.

Düzenli geliri ya da SSK’lı işi olmasına rağmen yardım almak adına kendisini işsiz gösterenler ve yardım alanlar; sonradan durumun vakıf mütevelli heyeti tarafından fark edilmesi halinde cezai yaptırıma maruz kalıyorlar.

Hakkında cezai işlem başlatılan kişiler; aldıkları yardımları güncel faizleriyle vakfa ödemekle yükümlü oluyorlar.

Ödeme yapmamaları halinde ise vakıf mütevelli heyeti tarafından mahkemeye veriliyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardımları Nasıl Alınır?

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı yetkilileri tarafından oluşturulan vakıf mütevelli heyeti; başvuru sahiplerinin teslim ettikleri belgeleri ve başvuru formunda paylaştıkları bilgileri kontrol edip, araştırdıktan sonra muhtaç ailelere dair bir liste hazırlıyor.

İlk kez vakfa kayıt olan kişiler söz konusu olduğunda vakıf mütevelli heyeti; bu kişilerin evine bir inceleme komisyonu yolluyor.

Yollanan inceleme komisyonu; ailenin sosyo-ekonomik durumuna dair bir rapor hazırladıktan sonra bu raporu vakıf mütevelli heyetine sunuyor.

Heyet; bu raporu da inceledikten sonra en muhtaç aileleri tespit ederek, bu ailelere yardım etmeye başlıyor.

Bazen vakıflar; kendisi başvurmasa dahi yoksul ve muhtaç olduğu vakfa zabıta ya da diğer kurumlar veya kişiler tarafından bildirilen kişilere de yardımlar yapabiliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardım Başvurusu Telefon Numarası

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarına dair bilgi edinmek, başvuru esnasında teslim etmeniz gereken belgeleri öğrenmek, yardım için gerekli şartlarla ilgili bilgi almak adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayabilirsiniz.

Alternatif olarak ikametgahınızın bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını da arayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardımlarından Kimler Yararlanabilir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; herhangi bir düzenli geliri ve sigortalı işi olmayan muhtaç vatandaşlara, dul kadınlara, işsiz ve gelirsiz engellilere, kronik hastalara, afetzedelere, muhtaçlık sınırının altında yaşayanlara, muhtaç ailelerin çocuklarına, öksüz ve yetimlere öncelikli olarak yardımlar yapıyor.

Ülkemizde hane halkı kişi başına düşen ortalama geliri, asgari ücretin 1/3’ünü aşmayanlar, muhtaçlık sınırının altında kabul ediliyor. Yoksul ve dar gelirli olarak adlandırılan bu kesim, sigortalı bir işe sahip olsalar dahi gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı gibi yardımlara başvurabiliyorlar.

Ancak şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, SED yardımı gibi yardımlara sigortalı çalışanlar başvuramıyorlar. Bu yardımlar, yalnızca hanede sosyal güvencesi bulunmayan ailelere yönelik olarak yapılıyor.

Yani yardımlardan kimlerin yararlanabileceği yardım türüne göre de değişebiliyor.

Bu noktada hangi sosyal yardımlardan yararlanıp yararlanamayacağınıza dair öncelikli sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından bilgi almanızı öneriyoruz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardım Başvurusu için Gerekli Belgeler

Yardım başvurusu esnasında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına teslim etmeniz gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Aileye ait vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • İkametgah belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Gelir belgesi
  • İşsiz vatandaşların işsiz olduklarını gösteren ve SGK’dan alınması gereken belge
  • Engelli vatandaşlar için engelli raporu
  • Kronik hastalar için sağlık kurulu raporu
  • Öğrenciler için öğrenci belgesi
  • Yeni doğan bebekler için doğum belgesi ve raporu
  • Mal beyanı

Vatandaşların özel durumlarına ve başvurdukları yardım türüne göre ek belgeler talep etmeleri de gerekebiliyor.

Örneğin; eşi vefat etmiş kadınlara yönelik nakdi yardıma başvuracak kadınların eşlerine dair ölüm raporunu teslim etmeleri gerekiyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardım Parası Ne Zaman Yatacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardım parası ne zaman yatacak sorusuna cevap vermek gerekirse yardım parası ödemeleri her ayın 15’ine kadar hesaplara yatırılmaktadır. Yardım parası ve Aile destek ödemesi alan aileler ödemlerini ayın 2 haftasına kadar eçekebilirler.

Bu yazımızda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarına dair merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarından yararlanıyorsanız veya yararlanmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

4 Yorum

  1. Benim ayak bileği bağı kurmuş ve 6 ay çalış mayacağim 3 çocuğum okula gidiyor kirada oturuyorum sizden yardım istiyorum

  2. Esin bana. Bakmiyor. Baskasiyla birlikteligivar. Benim 3 yasinda oglum la ortada birakti ailemin bana destegi yok. Su an ailemin yanina geldm siginti gibiyim siz den bana yardim etmenizi istiyorm

  3. Türkiye Aile destek yardım başvuru yaptım onaylanmasını arz ederim

  4. ben parkison hastasıyım tedavi görüyorum çalışamıyorum ilaç larımı alamıyorum abimin evinde geçici olarak kalıyorum hiç bir gelirim yok buyuzden bas vurdum ama onay gelmedi ihtiyac sahibine verilmiyor nedense benim okadar çok ihtiyacım varki anlatamam lütfen bana yardım edin kimden istesem yok diyor zaten bu alışkanlık olmuş olsada yok deniliyor peki ben napican bilemiyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu