Devlet Yardımları

Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? E-Devlet Başvuru Formu

Doğum Yardımı Başvurusu 2024, Doğum Yardımı Başvuru Formu, Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi, Doğum Yardımı Nasıl Alınır? Doğum Yardımı Sorgulama ve Doğum Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır? detayları yazımızda.

Doğum Yardımı Başvurusu E-Devlet Başvuru Formu: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kendisi ya da eşi sigortalı bir işte çalışan annelere özel yardım çalışmalarından biri olan doğum yardımı ile 0-5 yaş aralığında çocuğu olan annelere çocuk parası veriliyor.

Çocuk parası olarak da adlandırılan doğum yardımı parası; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan çoğu yardımın aksine muhtaçlık sınırının altında yaşayan aileler için değil de sigortalı çalışan kişiler için yapılıyor.

Bu yazımızda kısaca doğum yardımı başvurusu nasıl yapılır? Doğum yardımı parası ne kadar? vb. konuya dair en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Doğum Parası Nedir?

Kendisi ya da eşi SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı sigorta kollarından birine tabi olan yani düzenli bir işte çalışan annelerin yeni doğan bebeklerinin mama, bez, giyim vb. temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından annelerin hesabına yatırılan yardım parasına doğum parası ismi veriliyor.

Doğum yardım parası yani çocuk parası; annenin PTT hesabına tek seferde yatırılıyor. Yani bu yardım, her ay için düzenli bir şekilde yapılmıyor.

Çocuk parasına yalnızca 0-5 yaş aralığında çocuğu olan anneler; başvurabiliyorlar.

Anneler; gözlerini dünyaya açan ilk çocuklarının yanı sıra ikinci, üçüncü, dördüncü hatta daha sonraki çocukları için de doğum yardım parası alabiliyorlar.

Doğum Yardımı Kimlere Verilir?

Doğum yardımı 2015 sonra canlı doğum yapan dar gelirli muhtaç ailelere verilen yardım paralarından biridir. Doğum yardımı Türkiye Cumhuriyet mai kart sahibi olan bireylere verilir.

Doğum Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır?

Doğum yardım parasına başvurmak isteyen annelerin ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal hizmet merkezlerine ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerine gitmeleri gerekiyor.

Anneler; burada çocuk parası yani doğum parası başvuru formu doldurmak suretiyle başvurularını tamamlayabiliyorlar.

Annenin başvuruya gidemeyecek olması halinde başvurular, baba tarafından da yapılabiliyor.

Doğum parası yardımına yapılan son güncelleme ile e-devlet platformu üzerinden de kolaylıkla başvurulabiliyor.

E-devlet üzerinden doğum parasına başvurmak isteyen annelerin ise https://www.turkiye.gov.tr/ilksan-dogum-yardimi-basvurusu linkine tıklamaları gerekiyor.

E-devlet şifresi olmayanlar; kendilerine en yakın PTT şubesine giderek, e-devlet şifrelerini alabiliyorlar.

Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum yardımı başvurusu doğum yapıldıktan sonra bebeğin kimliği çıktıktan sonra başvuru yapılması gereklidir. Bebeği nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan başvuru dilekçesini doldurmak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine bizzat giderek yapılması gereklidir.

E-Devlet Doğum Yardımı Başvurusu

Doğum yardımı başvuru e-devlet üzerinden yapılmamaktadır. Doğum yardımı başvuru yapmak için bebeğin kimliği ile beraber Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine gitmeniz gereklidir. E-Devlet üzerinden şu an için başvuru yapılamamaktadır.

Doğum Yardımı Başvuru Şartları

Doğum parasına yalnızca belirli başvuru şartlarını taşıyan anneler başvurabiliyorlar.

Doğum parası başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Annenin ya da eşinin TC vatandaşı olması veya mavi kart sahibi olması
  • Çocuğun doğumunun 15 Temmuz 2015 tarihi sonrasında gerçekleşmiş olması
  • Doğumun mutlaka canlı doğum şeklinde gerçekleşmiş olması(ölü doğumlar söz konusu olduğunda doğum parasına başvurulamıyor)
  • Bebeğin doğumunun kimlik paylaşım sistemine kayıt edilmiş olması
  • Annenin çocuk parası yardımına doğumdan sonra maksimum 5 yıllık süre içerisinde başvurması
  • Annenin ya da eşinin doğum tarihinden önce en az 120 gün için sigorta primlerinin kendileri ya da işverenleri tarafından yatırılmış olması

Yukarıdaki tüm şartları taşıyan anneler; doğum parası yardımına başvurabiliyorlar.

Kendisi çalışmamasına rağmen eşi çalışan annelerin de çocuk parasına başvurma şansları bulunuyor.

Doğum Parası Başvurusu için Gerekli Belgeler

Doğum parası yardımına başvuran annelerin başvuru adresine yani sosyal hizmet merkezlerine ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne giderken, yanlarında muhakkak kendilerinden talep edilen belgeleri götürmeleri gerekiyor.

Çocuk parası başvurusu için talep edilen belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Başvuru sahibi anneye ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Bebeğe ya da çocuğa ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Doğum parası başvuru dilekçesi
  • Doğum belgesi
  • Doğum raporu

Anneler; yukarıdaki belgelerle birlikte çocuk parasına başvurabiliyorlar.

Ancak başvurunun gerçekleşebilmesi için yeni doğan bebeğin mutlaka kimlik paylaşım sitemine(KPS) de kayıt edilmiş olması gerekiyor.

Doğum Yardımı E-Devlet Başvuru Formu

Çocuk parasına başvurmayı düşünen anneler; başvuru formunu e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla indirebiliyorlar.

Bu formda annelere mesleklerine, aylık kazançlarına, iletişim ve adres bilgilerine dair bazı sorular soruluyor.

Başvurusunun onaylanmasını isteyen annelerin başvuru formundaki bu sorulara mutlaka doğru yanıtlar vermeleri gerekiyor.

Doğum parası başvuru dilekçesini bilgisayarınıza indirmek için hemen https://rayp.adalet.gov.tr/resimler/247/dosya/dogumyardimidilekcesi24-07-202013-55.doc linkini tıklayabilirsiniz.

Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi

Doğum yardımı başvuru yapmak ve doğum yardımı almak için doğum yardımı başvuru dilekçesi doldurulması gereklidir. Doğum yardımı başvuru dilekçesi doldurmak için https://www.csgb.gov.tr/medias/12001/do%C4%9Fum-yard%C4%B1m%C4%B1.pdf linke tıkayarak doldurabilirsiniz.

Doğum Yardımı Başvurusu İnternetten Yapılır Mı?

Doğum yardımı başvurusu internette yapılır mı sorusuna cevap vermek gerekirse doğum yardımı başvurusu internetten yapılmamaktadır. Başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine giderek yapılmaktadır.

Doğum Parası Kimlere Verilir?

Doğum parası, yalnızca belirli başvuru şartlarını taşıyan annelere veriliyor.

Doğum parasına başvuran annelerin ya da eşlerinin mutlaka TC vatandaşı olmaları ya da mavi kart sahibi olmaları gerekiyor.

Aynı zamanda annenin ya da eşinin doğum tarihinden önce en az 120 gün için sigorta primlerinin yatırılmış olması da gerekiyor.

Doğumun 15 Temmuz 2015 tarihi itibariyle gerçeklemiş olması da en önemli başvuru şartları arasında kabul ediliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan çoğu yardımın aksine doğum yardımı; kendisi ya da eşi sigortalı olarak çalışan anneler için yapılıyor.

Doğum Parası Ne Kadar 2024?

2024 yılında anneler için ödenen doğum parası; annenin kaçıncı çocuğunu dünyaya getirdiğine göre değişiklik gösteriyor.

Annelere ilk doğumları için tek seferde 350 TL, ikinci doğumları için 400 TL; üç ve daha üstü sayıdaki doğumlar içinse 650 TL ödeniyor.

Çoğul gebelikler söz konusu olduğunda da anneye doğum parası ödeniyor.

Örneğin; üçüz bebek dünyaya getiren annelere ilk bebek için 300, ikinci bebek için 400 ve üçüncü bebek için 600 TL; yani toplamda 1300 TL doğum parası yardımı yapılıyor.

Doğum parası; kendisi ya da eşi Bağkur ya da SSK kapsamında sigortalı bir işte çalışan anneler için ödeniyor.

Annenin ya da eşinin kamu işçisi olduğu durumlarda annelerin hesabına çalıştıkları kamu kurumu tarafından doğum parası yatırılıyor.

Yatırılan doğum parasının SSK’lı ya da Bağkur’lu anneler için ödenen doğum yardım parasından daha az olduğu durumlarda ise annelerin PTT hesabına aradaki yardım parası farkı yatırılıyor.

Doğum Parası Başvurusu Telefon Numarası

Çocuk parası başvuru şartlarını, başvuru için sizden talep edilen belgeleri ve doğum parası alıp alamayacağınızı öğrenmek için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayabilirsiniz.

Ön başvurularınız için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerini ya da sosyal hizmet merkezlerini de arayabilir; yetkili kişilerden doğum parasına dair ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Doğum Parası Nereye Yatar?

Doğum parası yardımı; başvurusu onaylanan annenin PTT hesabına yatırılıyor.

Anneler; herhangi bir PTT şubesindeki vezneden doğum parasını çekebiliyorlar.

Anne dışında üçüncü kişiler, hatta eşi dahi doğum parasını çekemiyor.

PTT Bank kullanan anneler; TC kimlik numaraları üzerinden hesaplarına yatırılan doğum yardımı parasını PTT ATM’lerden çekebiliyorlar.

Yeni çipli kimlik kartı kullanıcıları ise şifreleri ile birlikte PTT ATM’lerden paralarını alabiliyorlar.

Doğum Parası Ne Zaman Yatar?

Doğum yardımı paraları; başvuru tarihinden bir sonraki ayın 25’ine kadar annenin PTT hesabına yatırılmış oluyor.

Örneğin; Mart ayının 10’unda doğum parasına başvuran annenin hesabına Nisan ayının 25’ine kadar doğum parası; yatırılmış oluyor.

Doğum Parası Başvuru Sorgulama

Çocuk parasına başvuran anneler; başvurularının olumlu ya da olumsuz sonuçlarını öğrenmek için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabiliyorlar.

Başvurdukları il müdürlüğünü ya da sosyal hizmet merkezini aramak suretiyle de yetkili kişilerden başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

E-devlet Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başvuru sorgulama linki üzerinden de başvuru sonuçları görüntülenebiliyor.

E-devlet üzerinden başvuru sonucunu öğrenmek isteyen annelerin ise https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

PTT Doğum Parası Sorgulama

Anneler; doğum paralarının PTT hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını e-devlet PTT üzerinden yapılan kurum ödemeleri sorgulama sayfası üzerinden kolaylıkla görüntüleyebiliyorlar.

Kurumların farklı sosyal yardımlarına başvuran kişiler; sosyal yardım paralarının hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını da bu link üzerinden öğrenebiliyorlar.

PTT doğum parası sorgulama işlemi için hemen https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Doğum Yardımı Nasıl Alınır?

Doğum parasına başvuran annelerin başvuruları, başvurdukları sosyal hizmet merkezi ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüğü tarafından detaylıca inceleniyor.

İnceleme aşamasında annelerin teslim ettikleri başvuru formları ve kendilerinden talep edilen belgeler; değerlendiriliyor.

Başvurular; ortalama 30-40 gün içerisinde açıklanıyor.

Başvuru sonuçları, e-devlet platformunda da açıklanıyor.

Aynı zamanda başvuruların olumlu ya da olumsuz sonuçları, annelerin telefon numaralarına SMS ile gönderiliyor.

Başvurusu onaylanan anneler; PTT veznelerinden hesaplarına yatırılan doğum parasını çekebiliyorlar.

Doğum Yardımı Başvurusunu Baba Yapabilir Mi?

Doğum yardımı başvurusu baba yapabilir mi sorusuna cevap vermek gerekirse başvuru anne yada baba tarafında yapılabilir.

Doğum Yardımı Başvuru Aşamasında Ne Demek?

Doğum yardımı başvuru aşamasında, başvurunun SGK tarafından incelenmesi ve gerekli şartların sağlanıp sağlanmadığının kontrol edilmesi aşamasında olduğu anlamına gelir. Bu aşamada, başvurunun eksiksiz olup olmadığı, başvuru sahibinin doğum yardımı almaya hak kazanıp kazanmadığı gibi hususlar değerlendirilir.

Doğum yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra yapılabilir. Başvuru, “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.

SGK, başvuruyu inceledikten sonra gerekli şartların sağlandığını tespit ederse, başvuruyu onaylar ve ödeme sürecini başlatır. Bu durumda, başvurunun durumu “Doğum yardımı ödeme aşamasında” olarak güncellenir.

Doğum yardımı ödemesi, PTT aracılığı ile başvuru sahibinin PTT hesabına yapılır. Ödeme tarihi, başvuru sahibine SMS ile bildirilir.

Doğum yardımı başvurusu, SGK tarafından ortalama 10 iş günü içerisinde sonuçlandırılır. Ancak, yoğunluk gibi nedenlerden dolayı bu süre uzayabilir.

Doğum Yardımı Yatmadı Ne Yapmalıyım

Doğum yardımı başvurunuzun 10 iş günü içerisinde sonuçlanmadığı takdirde, aşağıdaki adımları takip ederek sorunu çözebilirsiniz:

  1. Başvurunuzun durumunu e-Devlet üzerinden takip edin. Başvurunuzun durumunu “Ödeme aşamasında” olarak görüyorsanız, başvurunuzun incelenmesi devam ediyor demektir. Bu durumda, birkaç gün daha beklemenizi tavsiye ederiz.
  2. PTT ile iletişime geçin. Başvurunuzun durumu “Ödeme aşamasında” olarak güncellendiğinde, ödemenin ne zaman yapılacağını öğrenmek için PTT ile iletişime geçin. PTT, doğum yardımı ödemelerinin ne zaman yapılacağını size bildirebilir.
  3. SGK ile iletişime geçin. Başvurunuzun 10 iş günü içerisinde sonuçlanmadığına inanıyorsanız, SGK ile iletişime geçin. SGK, başvurunuzun durumunu inceleyerek sorunu çözmenize yardımcı olabilir.

Başvurunuzun durumunu e-Devlet üzerinden takip edin.

Başvurunuzun durumunu e-Devlet üzerinden takip ederek, başvurunuzun hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz. Başvurunuzun durumunu öğrenmek için aşağıdaki adımları takip edin:

  1. e-Devlet’e giriş yapın.
  2. “Sosyal Yardımlar” sekmesine tıklayın.
  3. “Doğum Yardımı” hizmetini seçin.
  4. “Başvuru Sorgulama” sekmesine tıklayın.
  5. Başvurunuzun numarasını ve TC kimlik numaranızı girin.

PTT ile iletişime geçin.

Başvurunuzun durumu “Ödeme aşamasında” olarak güncellendiğinde, ödemenin ne zaman yapılacağını öğrenmek için PTT ile iletişime geçebilirsiniz. PTT, doğum yardımı ödemelerinin ne zaman yapılacağını size bildirebilir. PTT ile iletişime geçmek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

  • PTT Çağrı Merkezini arayabilirsiniz. PTT Çağrı Merkezi’nin numarası 444 1788’dir.
  • PTT web sitesi üzerinden online olarak başvuru yapabilirsiniz. PTT web sitesi üzerinden doğum yardımı ödemelerinin ne zaman yapılacağını öğrenebilirsiniz.
  • PTT şubesine gidebilirsiniz. PTT şubesine giderek, doğum yardımı ödemelerinin ne zaman yapılacağını öğrenebilirsiniz.

SGK ile iletişime geçin.

Başvurunuzun 10 iş günü içerisinde sonuçlanmadığına inanıyorsanız, SGK ile iletişime geçin. SGK, başvurunuzun durumunu inceleyerek sorunu çözmenize yardımcı olabilir. SGK ile iletişime geçmek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

  • 144 SGK Çağrı Merkezini arayabilirsiniz. 144 SGK Çağrı Merkezi, SGK ile ilgili tüm konularda bilgi ve destek sağlayan bir çağrı merkezidir.
  • SGK web sitesi üzerinden online olarak başvuru yapabilirsiniz. SGK web sitesi üzerinden doğum yardımı başvurunuzu takip edebilir ve başvurunuzun durumunu öğrenebilirsiniz.
  • SGK İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezine şahsen başvurabilirsiniz. SGK İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezine şahsen başvurarak, doğum yardımı başvurunuzun durumunu öğrenebilir ve sorunu çözmek için yardım isteyebilirsiniz.

SGK ile iletişime geçerken, doğum yardımı başvuru numaranızı ve başvuru tarihinizi yanınızda bulundurmanız faydalı olacaktır.

Doğum Yardımı Başvuru Ödeme Aşamasında

Doğum yardımı başvuru sonrası başvuru sonucu e-devletten sorgulandığında E-Devlet’ten para ödeme aşamasında yazıyorsa ödeme işleminin başladığını ve PTT şubesinden kimliğiniz ile beraber çekebileceğiniz anlamına gelir.

Bu yazımızda kısaca doğum parası nasıl alınır? 2024 doğum parası ne kadar? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de daha önce çocuk parası aldıysanız ya da bu yardıma başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu