Devlet Yardımları

Gebelik Yardımı Parası Nasıl Alınır? Kimlere Verilir? Şartları Nelerdir?

Gebelik Yardımı Parası Nasıl Alınır? Kimlere Verilir? Şartları Nelerdir? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından anne adaylarına yani hamile kadınlara yönelik olarak yapılan şartlı gebelik yardımı sayesinde annelerin rutin sağlık kontrollerine düzenli bir şekilde gidebilmeleri hedefleniyor.

Annenin hamilelik sürecini daha rahat atlatabilmesine yardımcı olan gebelik yardımı sayesinde anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi de desteklenmiş oluyor.

Yoksul ve işsiz anne adaylarının düzenli bir şekilde alabilecekleri gebelik parası; yalnızca belirli şartları karşılayan kişilere veriliyor.

Bu yazımızda kısaca gebelik parası nasıl alınır? Gebelik parası kimlere verilir? Şartlı gebelik yardımından kimler yararlanabilir? vb. konuya dair en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Gebelik Yardımı Nedir?

Anne adaylarının gebeliğinin başlangıcından lohusalığın bitişine kadar alabilecekleri gebelik parası, Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen günlerde sağlık kontrollerine giden, takiplerini düzenli bir şekilde yaptıran annelere verilen yardım parasını tanımlıyor.

Gebelik yardımı; gebe kadınlara maksimum 9 ay boyunca veriliyor. Yani anne adayları, 9 ay boyunca kendileri adına PTT hesaplarına yatırılan gebelik parasını çekebiliyorlar.

Yapılan gebelik yardımı ile anneler, hem kendilerinin hem de bebeklerinin gebelikleri boyunca sağlık kontrollerini yaptırabilme şansını elde ediyorlar.

Gebelik Yardımı Ne Kadar 2024?

Anne adaylarına gebelikleri boyunca sağlık kontrollerine düzenli bir şekilde gitmeleri şartıyla aylık 45 TL ödeniyor.

Anne adayları; doğumun hastanede gerçekleşmiş olması halinde ise tek seferli olmak suretiyle 100 TL şartlı doğum yardımı alabiliyorlar.

Lohusalık döneminde de sağlık kontrollerini aksatmayan annelere ise 2 sefer 45 TL yani toplamda 90 TL ödeniyor.

Yani 2024 yılında gebelik yardım parasının 35 TL’den 45 TL’ye çıkarıldığını söyleyebiliriz.

Şartlı Gebelik Parası Kimlere Verilir?

Şartlı gebelik yardımı; muhtaç ve yoksul annelere yapılıyor.

Şartlı gebelik yardımına başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Annenin ve eşinin düzenli ve sigortalı bir işinin olmaması
  • Anne adayının şartlı gebelik yardımına hamilelik süresi içerisinde yani doğum gerçekleşmeden önce başvurmuş olması
  • Başvurunun yapıldığı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfının başvuru sahibinin ihtiyaç sahibi olduğunu onaylaması
  • Anne adayının Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen günlerde sağlık kontrollerine gitmesi

Hanede sigortalı bir çalışanın bulunması durumunda anne adayı, gebelik yardım parasını alamıyor.

Aynı zamanda annenin ya da eşinin üzerine kayıtlı değerli bir menkulünün ve gayrimenkulünün de bulunmaması gerekiyor.

Yukarıdaki şartları taşıyan kişiler; vakıf mütevelli heyetinin başvuruyu onaylaması sonrasında gebelik yardım parası alabiliyorlar.

Şartlı Gebelik Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gebelik yardım parasına başvurmak isteyen anne adaylarının ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına bizzat gitmeleri gerekiyor.

Daha önce vakıf kaydı bulunmayan kişilerin öncelikli olarak kayıtlarını gerçekleştirmeleri yani sosyal yardım başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Vatandaşlar; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, şartlı gebelik yardımının yanı sıra şartlı sağlık ve eğitim yardımı, gıda ve erzak yardımı, para yardımı gibi vakıflar tarafından yoksul ailelere yönelik olarak yapılan diğer tüm yardımlara da başvurabiliyorlar.

Şartlı gebelik yardımına ve başvuru şartlarına dair ayrıntılı bilgi edinmek adına ALO183 ya da ALO144 sosyal dayanışma hatlarından birini arayabilirsiniz.

E-Devlet Gebelik Yardım Başvurusu

Gebelik yardımı başvuru e-devlet üzerinden nasıl yapılır hakkında bilgi vermek gerekirse bu sosyal yardım başvurusu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfına bizzat gidilerek yapılmaktadır.

E-Devlet gebelik yardımı başvurusu yapılamadığı için başvurular mutlaka kimlik ile beraber Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılmalıdır.

Gebelik Yardım Başvuru Formu

Gebelik yardımı başvuru formu diğer adı ile “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gidilerek doldurulmaktadır. Başvuru esnasında T.C. kimlik numarası yazılı resmi kimlik gösterilerek başvuru formu doldurabilirsiniz.

Gebelik yardımı başvuru formu kişisel bilgileriniz ve adres bilgileriniz ile gelir durumunu doğru şekilde doldurmanız gereklidir.

Şartlı Gebelik Yardımı Hangi Hallerde Sona Erer?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından anneler için yapılan şartlı gebelik yardımı, bazı durumlar sonrasında süreli ya da süresiz olarak Bakanlık tarafından kesilebiliyor.

Şartlı gebelik yardımının hangi hallerde sona erdiğini aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz.

  • Hak sahibi annenin vefatı
  • Yardım alan hak sahibinin yardım aldığı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına haber vermeden başka bir adrese taşınması yani ikametgahını değiştirmesi

Yukarıdaki iki durumdan biri söz konusu olduğunda anneye yapılan gebelik parası ödemeleri, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi tarafından otomatik bir şekilde feshediliyor.

İkametgah değişikliği yapan anne adayı, bu durumu ikametgah değişikliğinden sonra maksimum bir ay içerisinde vakfa bildirerek, gebelik yardımı almaya devam edebiliyor.

  • Doğum takibinin Bütünleşik Bilgi Sistemi’ne girilmemiş olduğu hallerde gebelik başlangıç tarihinin üzerinden 52 hafta geçmiş olması
  • Doğum takibinin Bütünleşik Bilgi Sistemi’ne girilmiş olduğu hallerde gebelik başlangıç tarihinin üzerinden 3 ay geçmiş olması
  • Hak sahibi annenin sosyal güvencesinin olduğunun daha sonradan vakıf mütevelli heyeti tarafından tespit edilmesi
  • Hak sahibi anne adayının muhtaçlığının ortadan kalkması
  • Anne adayının sağlık kontrollerine gitmemesi ya da sağlık kontrollerini aksatması
  • Anne adayının 18 yaşını doldurmuş olması
  • Anne adayının evli olması

Gebelik Parası Yardım Başvurusu Nasıl Sorgulanır?

Vakıf mütevelli heyeti; yardım başvurularını değerlendirdikten sonra ihtiyaç sahibi olduğunu tespit ettiği ailelere yardım ediyor.

Bu noktada başvuru sahibi anne adaylarının başvuru formunda paylaştıkları bilgileri ve yardım parası alabilmek adına teslim ettikleri belgeleri inceliyor.

Düzenli bir işi ve SGK güvencesi olmayan kişilerin başvurularını kabul ediyor.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, gebelik parasına başvuran anne adayları, sonraki süreçte başvurularının vakıf tarafından kabul edilip edilmediğini yani gebelik maaşı alıp alamayacaklarını kolaylıkla sorgulayabiliyorlar.

Gebelik yardımı alıp alamayacaklarını öğrenmek isteyen anne adayları, sorgulama işlemini e-devlet üzerinden gerçekleştirebiliyorlar.

E-devlet sorgulama işlemini https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linki üzerinden tamamlayabilirsiniz.

Bu link üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal yardım başvuru sonuçlarınızı görüntüleyebilirsiniz.

Şartlı Gebelik Yardımı Başvuru Formu

Tüm hamile anne adaylarının sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına şartlı gebelik yardımına başvurmak adına gittiklerinde mutlaka başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Daha önce sosyal yardımlardan yararlanmamış olan yani ilk kez bir sosyal yardıma başvuran annelerin ise öncelikle Hane Başvuru Kayıt Formu doldurmaları gerekiyor.

Hane Başvuru Kayıt formunu dolduran kişiler; şartlı gebelik yardımının yanı sıra diğer yardımlara da başvurabiliyorlar.

Bu formda anneye mesleğine, aylık gelirine, hane toplam gelirine, mülkiyet durumuna yönelik bazı sorular yöneltiliyor.

Bu sorular ışığında vakıf mütevelli heyeti; ihtiyaç sahibi aileleri tespit ediyor.

Bu yüzden de başvuru sahibinin formda mutlaka doğru bilgiler paylaşması, yanlış bilgi vermekten kaçınması gerekiyor.

Sadece yardım almak adına yanlış bilgiler veren, örneğin, sigortalı işi olmasına rağmen kendini sigortasız gösteren kişilere yapılan yardımlar daha sonra durumun vakıf tarafından fark edilmesi halinde kesiliyorlar.

Aynı zamanda kişiye yapılan yardımlar, güncel faizleriyle de geri talep ediliyor.

Hamilelik Yardım Başvurusu E-Devlet

Hamilelik parasına ne yazık ki e-devlet üzerinden başvurulamıyor. Anne adaylarının başvuru için mutlaka sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri gerekiyor.

Ancak sorgulama işlemi daha da önce bahsettiğimiz gibi e-devlet üzerinden yapılabiliyor.

Gebelik Yardımı için Gerekli Evraklar

Gebelik yardımına başvuran kişilerin şayet daha önce vakıf kayıtları bulunmuyorsa vakıf kaydı için gerekli birtakım belgeleri vakfa götürmeleri gerekiyor.

Gebelik yardımı başvurusu için gerekli belgeleri aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • TC kimlik no nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Kira sözleşmesi
  • Annenin ve hanedeki diğer kişilerin işsiz olduklarını gösteren ve SGK’dan alınması gereken belgeler
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi
  • Yeni doğum yapmış anneler için bebeklerine ait kimlik kartı

Talep edilen belgeler; annenin özel durumuna göre de değişebiliyor.

Örneğin; eşi vefat eden dul annelerden eşlerine dair ölüm belgesi talep edilebiliyor.

Gebelik Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Gebelik yardım başvurusuna dair bilgi edinmek, başvuru için teslim etmeniz gereken belgeleri öğrenmek ya da gebelik yardım başvuru sonucunuzu sorgulamak adına ALO 183 ya da ALO 144 sosyal destek hatlarından birini arayabilirsiniz.

Alternatif olarak, ikametgahınızın bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını da arayabilirsiniz.

Gebelik Yardım Parası Ne Zaman Yatar?

Gebelik maaşı; 2 ayda bir sefer olacak şekilde yatırılıyor. Yani anne adayının PTT hesabına 2 ayda bir 90 TL ödeme yatırılıyor.

Maaşın hangi gün yatacağı ise anne adayının TC kimlik numarasının son rakamına göre değişiyor.

TC kimlik numarası son rakamı 0 olanların hesaplarına ayın 24’ünde, 2 olanlara ayın 25’inde, 4 olanlara ayın 26’sında, 6 olanlara ayın 27’sinde, 8 olanlara ise ayın 28’inde ödeme yapılıyor.

Gebelik Yardımı Parası Şartları Nelerdir?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi annenin düzenli bir işinin ve gelirinin olmaması, muhtaç sınıfında bulunması, başvuruyu hamilelik süresi içerisinde gerçekleştirmesi ve başvurusunun sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından onaylanmış olması gerekiyor.

Aynı zamanda anne adayının Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen günlerde mutlaka sağlık kontrollerine gitmesi gerekiyor.

Anne adaylarının sağlık kontrollerinin hangi aralıklarla yapıldığını ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • izlem ilk 14. haftaya kadar(tespit ve izlem yapılıyor)
  • izlem 18. ve 24. haftalar arasında
  • izlem 28. ve 32. haftalar arasında
  • izlem 36.ve 38. haftalar arasında

Yani anne adayının toplamda 4 izlem takibine katılması gerekiyor.

Belediyelerin Hamilelere Yardımı Var mı?

Anne adayları; belediyelere gebelik yardımı almak için başvuramıyorlar. Ancak ülkemizdeki belediyeler; yeni doğum yapan annelere mama ve bez yardımı yapıyor.

Yeni doğum yapan anneler; başvurularının kabul edilmesi halinde Yeni Doğan Bebek Paketi yardımı da alıyorlar. Yeni Doğan Bebek Paketi; yeni doğan bebeklerin ihtiyaçlarına yönelik olan bez, beşik, battaniye, kıyafet gibi malzemelerden oluşuyor.

Belediyelerin yeni doğan bebek paketi ya da mama ve bez yardımlarına e-devlet üzerinden, belediyelere bağlı sosyal hizmetler müdürlüklerinden ya da belediyeye giderek başvurabiliyorsunuz.

Bazı belediyeler ise yardımları kendi resmi internet siteleri üzerinden kabul ediyorlar.

Belediyelerin yardımlarına başvurmak adına hemen https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.

Bu yazımızda gebelik maaşına dair merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de gebelik parası almayı düşünüyorsanız, konuyla ilgili soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

8 Yorum

  1. Gebelik yardımını istiyom 3çocuk var gebeyim yardım için başvurdum

  2. Üç çocuğum var yine hamileyim kiradayim hamilelik yardım parası başvurusu yapmak istiyorum

  3. Eşim tek çalışıyor 12 aylık kızım var 7 aylık gebeyim bu yardımdan faydalanmak istiyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu