Devlet Yardımları

Tüberküloz Maaşı ve SSPE Maaşı Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tüberküloz Maaşı ve SSPE Maaşı Nedir? Tüberküloz Maaşı Ne Kadar? TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından tüberküloz(verem) ya da SSPE hastalarına bağlanan aylık maaş sayesinde maddi kayıplar yaşayan, psikolojik anlamda da buhranda olan hastalara bir nebze de olsa yardımcı olmak, onların yaşam standartlarını iyileştirmek amaç ediniyor.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu tarafından finanse edilen tüberküloz ve SSPE maaşlarına yalnızca belirli şartları taşıyan hastalar başvurabiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca Verem maaşı ne kadar 2024? SSPE maaşı kimler verilir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Tüberküloz ve SSPE Nedir?

Bir hastadan diğer bir kişiye kolaylıkla bulaşabilen, hava yoluyla diğer kişileri de enfekte eden verem; ölümcül bir akciğer hastalığı olma özelliği taşıyor.

En önemli belirtileri arasında öksürük, ateş, gece terlemesi, kilo kaybı vb. semptomlar yer alan verem, zamanında tedavi edilmediğinde kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanabiliyor.

Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ölümcül sonuçlar doğurabilen verem hastalığına mycobacterium tuberculosis isimli bir bakteri yol açıyor.

Nörodejeneratif hastalıklar arasında bulunan SSPE; kızamık virüsünün beyinde enfeksiyon oluşturmasını ifade ediyor.

Unutkanlık, davranış değişiklikleri, yürüyüş bozuklukları, vücutta gevşeme, silkinme vb. belirtilere sahip olan SSPE ileri evrede hastanın hayatını kaybetmesini beraberinde getiriyor.

SSPE hastalığının maalesef günümüzde kesin bir tedavi yöntemi bulunmuyor.

Tüberküloz ve SSPE Maaşından Kimler Faydalanabilir?

Tüberküloz ve SSPE maaşı 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşmayı ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’nun 2.maddesinin dördüncü fıkrasında bahsi geçen kişilere bağlanıyor.

Yani Tüberküloz veya SSPE maaşları, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından muhtaç ve ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen, tüberküloz ve SSPE hastalıkları ile mücadele eden Türk vatandaşlarına bağlanıyor.

Tüberküloz ya da SSPE hastalığı ile savaşmakta olan vatandaşların bu maaşa başvurabilmeleri için öncelikle ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri ve burada vakıf hane kayıt formu doldurmaları gerekiyor.

İhtiyaç sahibi vatandaşlar, yani muhtaçlık sınırının altında yaşamak zorunda olan kişiler; tüberküloz ya da SSPE maaşına başvurabiliyorlar.

Ülkemizde hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, net asgari ücretin 1/3’ünü aşmayan kişiler; yoksul ve dar gelirli olarak kabul ediliyor.

Yoksul ve dar gelirli vatandaşlar; tüberküloz ve SSPE hastalıkları ile daha kolay bir şekilde savaşabilme noktasında ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, kendilerine maaş bağlanması talebinde bulunabiliyorlar.

Üzerine kayıtlı değerli menkulü ya da ev, arsa, tarla vb. gayrimenkulü olanlara tüberküloz ya da SSPE maaşı bağlanmıyor.

Tüberküloz ve SSPE Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hasta ve ihtiyaç sahibi vatandaşlar; daha önce de bahsettiğimiz gibi ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, burada tüberküloz ve SSPE maaşına başvurabiliyorlar. Daha önce vakıf kaydı olmayan hastaların öncelikle vakıf kayıtlarını gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Tüberküloz ve SSPE Maaşı Başvurusu için ikametgâhlarının bulunduğu il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma(SYD) Vakıflarına kimliğiniz ile giderek başvuruda bulunabilirsiniz. E-Devlet üzerinden başvuru yapılmadığı için ayrıca ALO 183 ve ALO 144 numaraları üzerinden başvuru yapmanız mümkün.

İhtiyaç sahibi vatandaşlar, tüberküloz ya da SSPE maaşının yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından muhtaç ve yoksul vatandaşlar için yapılan diğer sosyal yardım türlerine de başvurabiliyorlar.

Vatandaşlar, vakıfların gıda yardımı, yakacak yardımı, şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı vb. diğer yardımlarına da başvurabiliyorlar.

Tüberküloz ve SSPE Maaşı Başvurusu Telefon Numarası

İhtiyaç sahibi hasta vatandaşlar; tüberküloz ya da SSPE maaşlarına internet üzerinden başvurup, başvuramayacaklarını da merak ediyorlar. Ne yazık ki bu maaşlara e-devlet üzerinden ya da internet üzerinden başvurulamıyor.

Ancak vatandaşlar; ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayarak, tüberküloz ya da SSPE başvurusu için gerekli belgelere, gerekli başvuru şartlarına ve bu maaşlardan yararlanıp yararlanamayacaklarına dair bilgi edinebiliyorlar.

Aynı zamanda bu numaraları arayıp, yetkili kişilerden başvurularının sonucunu da öğrenebiliyorlar.

Tüberküloz ve SSPE Maaşı Başvuru Formu

Tüberküloz veya SSPE maaşına başvurmak adına sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giden tüm vatandaşların öncelikle vakıf sosyal yardım başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Bu formda hastalara aylık kazançlarına, mesleklerine, hane halkı gelirlerine dair sorular yöneltiliyor.

İhtiyaç sahibi tüberküloz ve SSPE hastalarının tespit edilebilmesi noktasında hastaların başvuru formunda mutlaka doğru bilgiler paylaşmaları gerekiyor.

Maaş almak adına kendini ihtiyaç sahibi olmasa dahi muhtaç ve yoksul gösteren kişiler; sonradan bu durumun vakıf mütevelli heyeti tarafından tespit edilmesi halinde aldıkları tüm maaşları güncel faizleriyle birlikte geri ödemekle yükümlü oluyorlar.

Ödeme yapmayanlara ise vakıf mütevelli heyeti tarafından dava açılıyor.

Tüberküloz ve SSPE Maaşı Başvuru Sorgulama

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ALO183 ya da ALO144 hatlarından birini arayıp, başvurunuzun kabul edilip edilmediğini öğrenebilirsiniz.

TC kimlik no ve e-devlet şifrenizle birlikte e-devlet üzerinden başvurunuzun son durumunu takip edebilirsiniz.

E-devlet sorgulama işlemi için hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Aynı sayfa üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı diğer tüm başvuru sonuçlarınızı da sorgulayabilirsiniz.

Tüberküloz Maaşı Ne Kadar 2024

Tüberküloz ve SSPE hastalarına bağlanan maaş, her yıl 10.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısının çarpımı sonrasında hesaplanıyor.

2024 yılı için tüberküloz ve SSPE hastalarına 2024 yılının ilk yarısı yani ilk 6 ayı için 3336 TL ödeniyor. Tüberküloz hastalarına Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen bazı şartları taşıyor olmaları şartıyla aylık ek 600 TL de ödeme yapılabiliyor. Tüberküloz ve SSPE hastaları için aylık ödenen toplam tutar 3336 TL turanı yükseltilmiştir.

Hem tüberküloz hem SSEP maaşları, her ayın 25’inde kişinin PTT hesabına yatırılıyor.

Tüberküloz ve SSPE Maaşı Ne Kadar Süre için Verilir?

Tüberküloz yani verem hastaları, hastalıklarının tipine göre 6 ay ile 30 ay arasında tüberküloz maaşı alabiliyorlar.

SSPE hastaları ise hastalıkları devam ettiği müddetçe SSPE maaşı alabiliyorlar.

Hanesinde sosyal güvencesi bulunmasına rağmen muhtaçlık sınırının altında yaşayan kişiler de tüberküloz ve SSPE maaşları alabiliyorlar.

Tüberküloz ve SSPE Maaşı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Tüberküloz ve SSPE hastalarının aylık düzenli maaş alabilmeleri için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvururken vakfa teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi(Hasta 18 yaşından küçükse vasisinin ya da velisinin ya da TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi gerekiyor)
  • Kişinin hastalığına dair tam teşekküllü bir hastaneden alması gereken sağlık kurulu raporu(SSPE hastaları için)
  • Gelir belgesi
  • İşsiz kişilerin SGK’dan almaları gereken ve işsiz olduklarını gösteren belge
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi

**Hastalardan yukarıdaki belgelere ek olarak birtakım belgeler de talep edilebiliyor.

Örneğin; eşi vefat etmiş ve velayetindeki çocuklara bakmakla yükümlü olan gelirsiz dul kadınlardan eşlerine dair ölüm belgesi talep ediliyor.

Bu yardım; Kronik Hastalıklar Yardım Programı kapsamında yapılan bir yardım olduğundan tüberküloz hastalarının bu yardımdan faydalanabilmeleri için Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen tüm sağlık kontrollerine zamanında gitmeleri gerekiyor.

Tüberküloz hastaları, verem savaş dispanserinde sağlık kontrolü olduklarında tüm bilgiler; Sağlık Bakanlığı veri tabanı üzerinden alınıyor. Daha sonra bu bilgiler doğrultusunda hastalara maaş yatırılıyor.

Tüberküloz ve SSPE Maaşı Nasıl Alınır?

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, burada başvuru formu dolduran ve kendilerinden talep edilen belgeleri teslim eden kişilerin teslim ettikleri belgeler ve başvuru formu; vakıf mütevelli heyeti tarafından inceleniyor.

Heyet; gerekli gördüğü hallerde başvuru sahibinin evine inceleme komisyonu gönderebiliyor.

Bu komisyon; başvuru sahibinin hastalığına, sosyo-ekonomik durumuna dair bir rapor hazırlıyor.

Daha sonra hazırladığı raporu inceleme komisyonuna teslim ediyor.

Vakıf mütevelli heyeti; raporu da inceledikten sonra maaş bağlamaya karar verdiği ihtiyaç sahibi hastalara dair bir liste hazırlıyor.

Başvurular, ortalama bir ay içerisinde sonuçlanmakla birlikte bazen bu süre yoğunluk durumuna göre daha da uzun olabiliyor.

Tüberküloz Maaşı ve SSPE Maaşı Ne Zaman Yatar?

Tüberküloz Maaşı ve SSPE Maaşı Ne Zaman Yatar? sorusuna cevap vermek gerekirse bu sosyal yardım parası PTT aracılığı ile hak sahiplerine ödenmektedir. Tüberküloz Maaşı ve SSPE Maaşı her ayın son haftasında ayın 25’inde  yatırılmaktadır.

Bu yazımızda tüberküloz maaşı ve SSPE maaşına dair merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir; önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu