Devlet Yardımları

Ölüm Yardımı (Cenaze) Parası Ne Kadar? Kaç TL? Ne Zaman Yatar?

Ölüm Yardımı (Cenaze) Parası Ne Kadar? İş kazası, meslek hastalığı, sürekli iş göremezlik vb. nedenlerden ötürü vefat eden sigortalının yakınlarına ödenen ölüm parası, diğer adıyla cenaze ödeneği ile vefat eden kişinin cenazesinin yakınları tarafından kaldırılabilmesi amaç ediniyor.

SGK tarafından SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı’na tabi iken vefat eden sigortalı kişilerin yakınlarına verilen cenaze ödeneği miktarı üzerinde vefat eden kişinin tabi olduğu sigorta kolu belirleyici oluyor.

Bununla birlikte vefat eden sigortalının yakınlarının cenaze ödeneği alabilmeleri için birtakım başvuru şartlarını taşıyor olmaları da gerekiyor.

Bu yazımızda kısaca ölüm yardımı parası ne kadar? Ölüm yardımı parası başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Ölüm Parası (Cenaze Ödeneği) Nedir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından onaylanan tarifeye bağlı olarak, SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışırken vefat eden sigortalının yakınlarına tek seferli olarak ödenen cenaze yardım parasına ölüm parası ismi veriliyor.

Vefat eden kişinin yakınlarının ölüm parası alabilmeleri için mutlaka ölen kişinin sigortalı olması gerekiyor.

Ölen kişinin yakınlarına tek seferli olarak yapılan bir yardım olan ölüm parası yardımını ölen kişinin yakınlarına bağlanan ölüm aylığı ile de karıştırmamak gerekiyor.

Ölüm parası yardımı ile SGK tarafından ölen kişinin yakınlarının ölen kişiye dair cenaze masraflarını karşılayabilmeleri hedefleniyor.

Ölüm aylığı ise vefat eden kişinin annesine, babasına, eşine ya da çocuklarına bağlanan ve her ay için ödenen aylığa deniliyor.

Ölüm Yardımı Parası Kimlere Verilir?

Ölüm parası yani cenaze ödeneği, yalnızca belirli şartları taşıyan kişinin yakınlarına bağlanıyor.

Yani vefat eden kişinin bazı şartları taşıyor olması gerekiyor.

Ölüm yardımı parasından kimlerin yararlanabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • İş kazası ya da meslek hastalığı sonrası vefat eden sigortalının yakınları
  • En az 360 günlük süre için ölüm sigortası, yaşlılık sigortası, malullük sigortası primleri bildirilmiş iken ölen sigortalının hak sahibi yakınları
  • Malullük, yaşlılık veya sürekli iş göremezlik aylığı alırken vefat eden sigortalının hak sahibi yakınları

UYARI:

En az 360 günlük süre için yaşlılık sigortası, malullük sigortası ya da ölüm sigortası primleri bildirilmiş iken ölen kişilerin yakınlarının ölüm parası alabilmeleri için ölen kişilerin ölüm tarihinde sigortalı olmaları şartı aranmıyor.

Yani vefat eden kişilerin ölüm tarihi öncesinde en az 360 gün için sigorta primlerinin bildirilmiş olması, yakınlarının cenaze ödeneği alabilmeleri için yeterli oluyor.

Ölüm parası; vefat eden kişinin yalnızca hak sahibi olan yakınlarına veriliyor.

Ölüm parasına öncelikle vefat eden sigortalının eşi başvurabiliyor.

Ölen kişinin eşinin olmaması halinde çocukları, çocuklarının da olmaması halinde anne ya da babası ölüm parasına başvurabiliyor.

Ölen kişinin annesinin ya da babasının hayatta olmaması durumunda ise kardeşleri, ölüm parası alabiliyorlar.

UYARI:

Ölen kişinin cenazesinin hak sahibi yakınları tarafından değil de gerçek ya da tüzel kişiler tarafından kaldırılması yani cenaze masraflarının gerçek ya da tüzel kişilerce karşılanması halinde bu kişilerce cenazenin kaldırıldığının belgelerle kanıtlanması durumunda bu kişilere ölüm parası ödeniyor.

Örneğin; cenazenin vefat eden kişinin yakın bir arkadaşı veya komşusu tarafından kaldırılması durumunda arkadaşı ya da komşusu gerekli belgelerle birlikte ölüm parasına başvurup, cenaze ödeneği alabiliyor.

Cenaze Yardımı Alma Şartları

Cenaze yardımı, vefat eden kişinin yakınlarına ödenen bir sosyal yardımdır. Cenaze yardımı almak için bazı şartlar vardır. Bu şartlar şunlardır:

  • Vefat eden kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması veya Türkiye’de ikamet etmesi
  • Vefat eden kişinin SGK’ya bağlı bir sigorta kapsamında olması veya emekli, malullük veya dul-yetim aylığı alması
  • Vefat eden kişinin cenazesinin Türkiye’de defnedilmesi
  • Cenaze yardımı talebinin vefat tarihinden itibaren 5 yıl içinde yapılması

Cenaze yardımı almak isteyenler, vefat eden kişinin yakını olmalıdır. Yakınlar, eş, çocuk, anne, baba, kardeş, torun ve dede-nene olarak tanımlanmaktadır. Cenaze yardımı talebinde bulunan yakının, vefat eden kişi ile aynı hanede yaşaması veya vefat eden kişiye bakmakla yükümlü olması gerekmemektedir.

Cenaze yardımı talebi, SGK il müdürlükleri veya sosyal güvenlik merkezlerine yapılabilir. Cenaze yardımının miktarı, her yıl SGK tarafından belirlenen asgari ücretin brüt tutarının yüzde 10’u kadardır. Cenaze yardımı, talep eden yakının banka hesabına yatırılır.

Ölüm Yardımı Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vefat eden kişinin hak sahibi yakınları; cenaze ödeneği başvuru formunu detaylı ve doğru bir şekilde doldurup, Sosyal Güvenlik Merkezine ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne giderek, ölüm yardımı parasına bizzat başvurabiliyorlar.

Yani başvuruların bizzat hak sahipleri tarafından yapılması gerekiyor.

Ancak başvuruların kabul edilebilmesi için vefat eden kişinin ölüm tarihinin mutlaka nüfus kütüğüne işlenmiş olması da gerekiyor.

Ölüm tarihinin nüfus kütüğüne işlenmediği durumlarda hak sahipleri, vefat eden kişilerin ölüm tarihinin yazılı olduğu ölüm belgesini başvuru formu ile birlikte teslim ederek, ölüm yardımı parasına başvurabiliyorlar.

Hak sahiplerinin cenaze ödeneği alabilmeleri için başvurularını vefat eden kişinin ölüm tarihini takip eden 5 yıllık süre içerisinde gerçekleştirmeleri de gerekiyor.

5 yıllık süre dolduğunda artık ölüm parası alınamıyor. Yani kişilerin cenaze ödeneği alabilme hakları, zaman aşımına uğramış oluyor.

Ölüm ödeneği olarak bilenen cenaze yardım parası nasıl alınacağı hakkında detaylı bilgi için >>>> Cenaze Yardımı Parası Nasıl Alınır? Ölüm Ödeneği Başvurusu

Cenaze Ödeneği Başvuru Formu Nereden Alınır?

Cenaze ödeneğine başvurmak isteyen kişilerin daha önce de bahsettiğimiz gibi cenaze ödeneği başvuru formunu ilgili başvuru adreslerine teslim etmeleri gerekiyor.

Cenaze ödeneği başvuru formu; vefat eden sigortalının ikametgahının mevcut olduğu yerdeki muhtarlıktan alınabiliyor.

Başvuru formunun geçerli olabilmesi için formun muhtar tarafından mutlaka onaylanmış ve imzalanmış olması şartı da aranıyor.

Ölen kişinin ikametgahı dışındaki başka bir muhtarlıktan alınan cenaze ödeneği başvuru formunun herhangi bir geçerliliği olmuyor.

Cenaze Yardımı Başvurusu E-Devlet

Cenaze yardımı, vefat eden kişinin yakınlarına ödenen bir sosyal yardımdır. Cenaze yardımı başvurusu yapmak için e-devlet sistemi kullanılabilir. E-devlet sisteminde, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı” altında “Cenaze Yardımı Başvurusu” seçeneğini bulun. Başvuru formunu doldurun ve gerekli belgeleri sisteme yükleyin. Başvurunuzun durumunu e-devlet üzerinden takip edebilirsiniz. Cenaze yardımı başvurusu için son başvuru tarihi, vefat tarihinden itibaren 6 aydır.

Cenaze Ödeneği Ne Kadar 2024?

Her yıl güncellenen TÜİK enflasyon verilerine bağlı olarak, vefat eden sigortalının yakınlarına ödenen cenaze ödeneği miktarı da artış gösteriyor.

2024 yılında SSKlı ya da Bağkurlu iken ölen kişinin yakınlarına tek seferli olarak 4473,36 TL ödeniyor.

Emekli Sandığı’na tabi iken vefat eden memurların hak sahibi yakınlarına ise makam, görev ve temsil tazminatı hariç 4473,36 TL cenaze ödeneği ödeniyor.

Cenaze Parası Kimlere Ödenmez?

Cenaze ödeneğine yani ölüm parasına kimlerin başvuramayacağını ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Bakmakla yükümlü olduğu kişi vefat edenler
  • Emekli Sandığı’na tabi olan, dul ya da yetim aylığı alırken vefat eden kişinin hak sahibi yakınları

Cenaze Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Cenaze parası yardımına başvuran kişilerin başvuru esnasında teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Vefat eden kişiye dair ölüm raporu veya ölüm belgesi
  • Başvuruda bulunan hak sahibinin, gerçek veya tüzel kişinin TC kimlik kartı
  • Mahalle muhtarı tarafından onaylanmış ve imzalanmış cenaze ödeneği başvuru formu
  • Hak sahipleri tarafından hazırlanmış dilekçe

Hak sahipleri ya da vefat eden kişinin cenazesini kaldıran gerçek veya tüzel kişiler; yukarıdaki belgelerle birlikte başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

SGK Ölüm Parası Sorgulama

SGK ölüm parasına başvuran kişiler; başvuru sonuçlarını öğrenmek adına SGK ALO170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezini arayabiliyor ve yetkili kişilerden 7/24 detaylı bilgi edinebiliyorlar.

Cenaze ödeneği sorgulama işlemi; e-devlet üzerinden veya SGK resmi sitesi üzerinden de kolaylıkla yapılabiliyor.

Başvuru sahipleri, başvurdukları Sosyal Güvenlik Merkezine ya da il müdürlüğüne ait olan telefon numarasını arayıp, başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

TC NO ile Cenaze Yardımı Sorgulama

Cenaze yardımına başvuran hak sahipleri, TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile başvuru sonuçlarını e-devlet platformu üzerinden görüntüleyebiliyorlar.

Bu noktada başvuru sahiplerinin https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar, bu link üzerinden SGK tarafından kendi hesaplarına yatırılan tüm ödemeleri de görüntüleyebiliyorlar.

Cenaze ödeneği sorgulama için >>>> Cenaze Yardımı Parası Sorgulama – Ölüm Yardımı Parası

Cenaze Parası Hangi Bankaya Yatırılır?

Cenaze yardımı parası, hak sahiplerinin yani başvurusu onaylanan kişilerin Ziraat Bankası hesaplarına yatırılıyor.

Hak sahipleri, kendilerine en yakın Ziraat Bankası şubesinden TC numaraları üzerinden hesaplarına yatırılan cenaze ödeneğini çekebiliyorlar.

Emekli Ölüm Parası Ne Kadar 2024

Emekli Sandığı’na bağlı iken vefat eden kişinin hak sahibi yakınlarının başvurusu üzerine 2024 yılı için 4473,36 TL cenaze ödeneği ödeniyor.

Emekli Sandığı Ölüm Yardımı için Nereye Başvurulur?

Emekli Sandığı’na tabi iken ölen kişinin hak sahibi yakınlarının da tıpkı Bağkurlu veya SSKlı iken ölen kişilerin yakınları gibi Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Güvenlik Merkezlerine cenaze ödeneği başvuru formu ve kendilerinden talep edilen diğer belgelerle birlikte gitmeleri ve başvurularını bizzat gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Emeklinin Eşi Ölürse Ölüm Yardımı Alır mı?

Emekli iken vefat eden kişinin eşi, gerekli başvuru şartlarının karşılanıyor olması halinde ölüm yardımı alabiliyor.

Kadın ya da erkek fark etmeksizin ölen kişinin çalışan ya da çalışmayan eşinin cenaze ödeneği alma hakkı bulunuyor.

SGK Ölüm Parası Başvurusu Telefon Numarası

SGK cenaze ödeneği başvuru şartlarına, başvuru için sizden talep edilen belgelere ve başvuru detaylarına dair bilgi edinmek, mevcut başvuru sonucunuzu öğrenmek adına ALO170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezini arayabilirsiniz.

Alternatif olarak başvuracağınız Sosyal Güvenlik Merkezini ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünü de arayabilirsiniz.

Ölüm Belgesi Nereden Alınır?

Vefat eden kişinin ölüm tarihinin nüfus kütüğüne işlenmemiş olması durumunda hak sahibi yakınlarının mutlaka ölüm belgesi alarak, başvurularını gerçekleştirmeleri gerekiyor. 

Kayıt işleminin henüz gerçekleşmemiş olduğu durumlarda ölüm belgesi alınabiliyor.

Vefat eden kişinin cenaze defin işlemlerinin tamamlanabilmesi noktasında da ölüm belgesine ihtiyaç duyuluyor.

Ölüm belgesinin nereden alınacağı ise vefat eden sigortalının ölümünün ne şekilde ve nerede gerçekleştiğine bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

Ölüm belgesinin nereden alınacağını ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Ölümün evde gerçekleşmesi halinde hak sahibi yakınlarının öncelikle doktora gitmeleri gerekiyor. Doktor tarafından yapılan kapsamlı muayene sonrasında ölüm belgesi, yetkili doktor tarafından hak sahibi yakınlara teslim ediliyor. Lakin ölümün doğal olmayan yollardan biriyle gerçekleştiğinin vefat eden kişiyi muayene eden doktor tarafından fark edilmesi üzerine öncelikle adli makamlar bilgilendiriliyor. Ardından hak sahibi yakınlara ölüm belgesi veriliyor.
  • Ölümün resmi sağlık kurumlarından birinde gerçekleşmesi ya da cenazenin sonradan resmi sağlık kurumlarından birine getirilmesi halinde belge, resmi sağlık kurumu tarafından düzenlendikten sonra kurumun müdürü veya baştabibi tarafından onaylanıyor. Ardından da ölüm belgesi, hak sahibi yakınlara veriliyor.
  • Ölümün özel bir sağlık kurumunda bir hastalık dolayısıyla gerçekleşmesi üzerine ölen kişiyi muayene ve tedavi eden doktor tarafından hazırlanan ölüm belgesi, varsa belediye tabibi yoksa toplum sağlığı merkezi hekimi veya aile hekimi tarafından tasdik edildikten sonra hak sahibi yakınlara veriliyor. Tasdik işlemi, elektronik ortamda da gerçekleştirilebiliyor.
  • Ölümün sağlık kurumunda değil de farklı bir mekanda gerçekleşmesi halinde ölüm belgesi, cenazenin mevcut olduğu yerdeki belediye tabibi, aile hekimi veya toplum sağlığı merkezi hekimi tarafından düzenleniyor. Cenaze yerinde bu kişilerin olmaması durumunda ise belge; ölüm belgesi düzenleme yetkilisi tarafından hazırlanıp, hak sahibi yakınlara veriliyor.
  • Cenazenin olduğu yerde ölüm belgesi düzenleme yetkilisinin de olmadığı hallerde ya da yetkili kişiye makul süre içerisinde ulaşılamadığı durumlarda ölüm belgesi, jandarma karakol komutanları veya köy muhtarları tarafından da verilebiliyor.
  • Mesai saati dışında gerçekleşen ölümlerde ölüm belgesi; toplum sağlığı merkezi hekimi, aile hekimi veya belediye tabibi tarafından nöbet sistemi doğrultusunda veriliyor. Aynı zamanda bahsi geçen hekimlerin yanı sıra 112 Acil Sağlık İstasyonu görevlilerinin de ölüm belgesi verebilme yetkileri bulunuyor.
  • Deprem ve sel gibi doğal afetler söz konusu olduğunda ya da ulaşım araçları veya maden ocaklarında baş gösteren toplu ölümlerde vali ve kaymakamlar tarafından görevlendirilen kişiler tarafından yapılan kimlik tespiti sonrasında ölüm tutanaklarının düzenlenmesi üzerine nüfus müdürlüklerine vefat eden kişilerin kimlik bilgileri iletiliyor.
  • TC vatandaşlarının ülke sınırları dışında yani yurtdışında vefat etmeleri durumunda ölüm belgesi, dış temsilcilikler tarafından verilebiliyor.

Ölüm belgesi alan kişiler, aldıkları bu belge ile ölüm tarihi üzerinden en fazla 5 yıl geçene dek cenaze ödeneğine başvurabiliyorlar.

Ölüm belgesi ve ölüm tarihi; vefat eden kişinin nüfus kütüğüne işlendikten sonra hak sahibi yakınları, nüfus müdürlüğüne giderek, ölüm belgesi alabiliyorlar.

Yani ölümün üzerinden seneler geçmiş olmasına rağmen hak sahibi yakınları, nüfus müdürlüklerinden vefat eden kişiye dair ölüm belgesi alabiliyorlar.

Ancak ölüm tarihi üzerinden 5 yıl geçtikten sonra hak sahibi yakınların cenaze ödeneğine başvurma hakları, zaman aşımına uğramış oluyor. 

Ölüm Belgesi E-Devletten Alınır mı?

Ölüm belgesine başvurmayı düşünen kişiler, bu belgeyi e-devletten ya da internette farklı bir platformdan alıp alamayacaklarını da öğrenmek istiyorlar.

Şu an için e-devlet üzerinden veya SGK resmi sitesinden ya da farklı bir platformdan ölüm belgesi alınamıyor.

Başvuruların bizzat Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine ya da Merkezlerine gidilerek yapılması gerekiyor.

Ölüm Parası Nasıl Alınır?

Ölüm parası almak isteyenlerin cenaze ödeneği başvuru formunu doldurup, gerekli belgelerle birlikte Sosyal Güvenlik Merkezilerine ya da İl Müdürlüklerine gitmeleri gerekiyor.

Hak sahipleri tarafından teslim edilen belgeler ve başvuru formu; başvurulan kurum tarafından incelendikten sonra başvuru sonuçları, ortalama birkaç hafta içerisinde açıklanıyor.

Başvuru sonuçları, e-devlet platformunda açıklanmanın yanı sıra başvuru sahiplerinin telefonlarına SMS ile de gönderiliyor.

Bu yüzden de cenaze ödeneğine başvuran kişilerin cenaze ödeneği başvuru formunda güncel iletişim bilgilerini paylaşmaları gerekiyor.

Başvurusu onaylanan kişiler, Ziraat Bankası şubelerinden hesaplarına yatırılan cenaze ödeneğini çekebiliyorlar. 

Ölüm Aylığı Nedir?

Ölüm yardımı parasının aksine vefat eden sigortalının hak sahibi yakınlarına her ay ödenen yani tek seferli bir ödeme olmayan ölüm aylığı; vefat eden kişinin eşine, çocuklarına, anne ya da babasına ödenen aylığa deniliyor.

Vefat eden kişinin eşinin ve çocuklarının ölüm aylığı alabilmeleri için eş ile vefat eden kişi arasında mutlaka resmi nikah olması gerekiyor.

Hak sahibi yakınlara bağlanan ölüm aylığı oranları ve miktarı, vefat eden kişinin eşinin çalışıp çalışmadığına, yeniden evlenip evlenmediğine, kaç çocuğunun olduğuna göre de değişiklik gösteriyor.

2024 Ölüm Aylığı Oranları

Ölüm aylığı oranlarını yani hak sahiplerine bağlanan aylık oranlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Vefat eden sigortalının dul eşine maaşın %50’si oranında
  • Çalışan ve çocuksuz dul eşe maaşın %50’si oranında
  • Çalışmayan ve çocuksuz dul eşe maaşın %75’i oranında
  • Vefat eden kişinin dul eşinin çalışmaması ve bir çocuğunun olması halinde dul eşe maaşın %60’ı, çocuğa ise maaşın %30’u oranında
  • Vefat eden kişinin dul eşinin çalışmaması ve iki çocuğunun olması halinde dul eşe maaşın %50’si, her bir çocuğa maaşın %25’i oranında
  • Vefat eden kişinin tek kızının olması halinde kızına maaşın %50’si oranında
  • Vefat eden kişinin evli olmayan kızlarının her birine maaşın %25’i oranında

Vefat eden sigortalının annesine ve babasına maaş bağlanırken birden çok etmen dikkate alınıyor.

Örneğin; anne ve babanın maaş alabilmeleri için 65 yaş üstünde olmaları gerekiyor.

Aynı zamanda anne ve babanın herhangi bir kurumda çalışmıyor ya da maaş almıyor olmaları da gerekiyor.

Bu şartları taşıyan anne ve babalara vefat eden çocuklarının maaşının %25’i oranında ölüm aylığı bağlanıyor.

Bu yazımızda kısaca cenaze ödeneği ne kadar? TC NO ile cenaze yardımı sorgulama nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de daha önce cenaze ödeneği aldıysanız ya da bu ödeneğe başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu